Sportime.gr - Ειδήσεις, Αγώνες, Βαθμολογίες, Στατιστικά, Ομάδες, Παίκτες
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μπορεί η Τουρκία να αντιμετωπίσει τους ελληνικούς SCALP-EG (Stand-Off Cruise Missile);

Στρατηγικό πλεονέκτημα στην Ελλάδα;

Μπορεί η Τουρκία να αντιμετωπίσει τους ελληνικούς SCALP-EG (Stand-Off Cruise Missile);
Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Η αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε στρατιωτικό επίπεδο περιλαμβάνει συγκρίσεις και σχεδιασμούς για αντιμετώπιση συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων, όπως οι ελληνικοί SCALP-EG που αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα.

Οι SCALP-EG έχουν εμβέλεια 250-500 χιλιόμετρα, επιτρέποντας στα ελληνικά μαχητικά να εκτοξεύουν τους πυραύλους εκτός της εμβέλειας των τουρκικών συστημάτων αεράμυνας. Είναι σχεδιασμένοι για χαμηλή ανίχνευση από ραντάρ, καθιστώντας δύσκολη την ανίχνευση και αναχαίτισή τους. Με CEP (Circular Error Probable) περίπου 1-3 μέτρα, είναι εξαιρετικά ακριβείς, ιδανικοί για προσβολή στρατηγικών στόχων, όπως κέντρα διοίκησης, αποθήκες πυρομαχικών και υποδομές.

Η Τουρκία έχει αναπτύξει ένα πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας και τεχνολογίες που στοχεύουν στην αντιμετώπιση πυραύλων όπως ο SCALP-EG.

Το πιο προηγμένο σύστημα της Τουρκίας είναι το ρωσικό S-400 Triumph, με εμβέλεια ανίχνευσης και αναχαίτισης στόχων έως και 400 χιλιόμετρα. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά του κατά των SCALP-EG μπορεί να είναι περιορισμένη λόγω του stealth σχεδιασμού και της χαμηλής πτήσης των πυραύλων.

Τα HISAR (A+ και O) είναι τουρκικά συστήματα αεράμυνας μικρής και μεσαίας εμβέλειας, με στόχο την κάλυψη κρίσιμων υποδομών. Είναι ικανά να αναχαιτίσουν κάποιους στόχους, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες απέναντι σε πυραύλους ακριβείας.

Τα Korkut και CIWS (Close-In Weapon Systems) χρησιμοποιούνται για την αναχαίτιση πυραύλων στην τελική φάση πτήσης τους. Ωστόσο, λόγω της υψηλής ταχύτητας και ακρίβειας των SCALP-EG, αυτά τα συστήματα ίσως να μην επαρκούν.

Η Τουρκία βασίζεται σε δίκτυα ραντάρ και δορυφόρους για την έγκαιρη προειδοποίηση. Ωστόσο, οι SCALP-EG πετούν σε πολύ χαμηλό ύψος, εκμεταλλευόμενοι το ανάγλυφο του εδάφους για να αποφεύγουν την ανίχνευση.

Η Τουρκία διαθέτει ισχυρές δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου, όπως το KORAL, το οποίο μπορεί να παρεμβάλει συστήματα πλοήγησης. Παρόλα αυτά, οι SCALP-EG είναι σχεδιασμένοι να αντέχουν σε τέτοιες παρεμβολές μέσω προηγμένων συστημάτων GPS και INS (Inertial Navigation System).

Η Τουρκία μπορεί να επιδιώξει να εξουδετερώσει τα ελληνικά μαχητικά (Rafale και Mirage 2000-5) πριν προλάβουν να εκτοξεύσουν τους SCALP-EG, μέσω περιπολιών με μαχητικά F-16 ή Bayraktar UAVs.

Η δυσκολία ανίχνευσης σε συνδυασμό με την ακρίβεια των SCALP-EG καθιστούν τα τουρκικά συστήματα αεράμυνας ευάλωτα.

Σε περίπτωση μαζικής επίθεσης με SCALP-EG, η τουρκική αεράμυνα ίσως να μην μπορέσει να ανταποκριθεί επαρκώς.

Παρόλο που η Τουρκία έχει προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις, η κάλυψη του συνόλου της επικράτειάς της από πολυεπίπεδη αεράμυνα παραμένει ένα πρόβλημα.

Οι SCALP-EG δίνουν στην Ελλάδα στρατηγικό πλεονέκτημα λόγω της εμβέλειας, της ακρίβειας και της δυσκολίας αναχαίτισής τους. Παρότι η Τουρκία έχει αναπτύξει ικανές αμυντικές τεχνολογίες, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των SCALP-EG παραμένει μια μεγάλη πρόκληση. Οι ελληνικοί SCALP-EG λειτουργούν αποτρεπτικά, διασφαλίζοντας ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας θα μπορούσε να έχει σημαντικό κόστος.

Διαβάστε περισσότερα για τα ελληνοτουρκικά στο geostratigika.gr

Exit mobile version