ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Διθέσιο το πρώτο ελληνικό Rafale λένε οι Γάλλοι

Διθέσιο το πρώτο ελληνικό Rafale σύμφωνα με τον γαλλικό ιστότοπο AIR&COSMOS - Το δεύτερο θα είναι μονοθέσιο.

Διθέσιο το πρώτο ελληνικό Rafale σύμφωνα με τον γαλλικό ιστότοπο AIR&COSMOS - Το δεύτερο θα είναι μονοθέσιο.
Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Διθέσιο το πρώτο ελληνικό Rafale σύμφωνα με τον γαλλικό ιστότοπο AIR&COSMOS.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον Σάββα Δ. Βλάσση και το doureios.com για το διθέσιο «Β305», το οποίο επιλέχθηκε με κριτήριο ότι θα έπρεπε να έχει περιθώριο τουλάχιστον δύο ετών πριν την επόμενη υποβολή του σε ευρεία συντήρηση, δηλαδή 360 ώρες πτήσεως.

Στις 10 Νοεμβρίου 2020 ξεκίνησαν εργασίες επί του αεροσκάφους, προκειμένου να αφαιρεθούν από αυτό ειδικά συστήματα που χρησιμοποιεί αποκλειστικώς η Γαλλική Αεροπορία.

Τον Ιανουάριο του 2021 το Β305 πέταξε στις εγκαταστάσεις της Dassault Aviation στο Istres, για να ολοκληρωθούν οι εργασίες της τελικής διαμορφώσεως που έχει συμφωνηθεί για την Πολεμική Αεροπορία.

Το δεύτερο Rafale που θα παραδοθεί στην Ελλάδα είναι μονοθέσιο και θα προέρχεται από την ΒΑ118 στο Mont-de-Marsan.

Στο σύνολο των έξι πρώτων μεταχειρισμένων αεροσκαφών που θα παραδοθούν εντός του 2021, τα τέσσερα θα είναι μονοθέσια και τα δύο διθέσια.

Tην ίδια ώρα, η Τουρκάλα δημοσιογράφος, Μπαρσίν Γινάντς υποσστηρίζει ότι αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο θα περάσει στην Ελλάδα με την αγορά των Rafale.

Σύμφωνα με την Γινάντς, η επιμονή της Άγκυρας για τους ρωσικούς S-400 θα οδηγήσει σε νέες κυρώσεις κατά της Τουρκίας η οποία υπάρχει κίνδυνος να απολέσει το Αιγαίο.

«Σε απάντηση στην απειλή κυρώσεων, λέγεται ότι “χτίζουμε το δικό μας αεροπλάνο”. Ωστόσο, το καλύτερο σενάριο για το National Combat Aircraft (MMU) είναι να εισέλθει σε μαζική παραγωγή και να φτάσει το απόθεμά του σε μεγάλους αριθμούς το 2035, ενώ δεν υπάρχει ακόμη αεροπλάνο», υποστηρίζει η Τουρκάλα δημοσιογράφος της Hurriyet.

Η Τουρκία, λόγω του γηράσκοντος στόλου των F-16 της, προσπαθεί να αντιμετωπίσει το αμερικανικό εμπάργκο με εκσυγχρονισμό των μαχητικών της, πράγμα που ανακοίνωσε και ο πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Γιανίντς, αν συνεχιστούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ, τουρκικοί υπολογισμοί θέλουν την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο να περνάει στην Ελλάδα από το 2025 έως το 2035 .

Με τα 18 αεροσκάφη Rafale αγόρασε η Ελλάδα από τη Γαλλία, οι Έλληνες θα μπορούν να κλειδώνουν τα τουρκικά F-16 από πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια.

«Με άλλα λόγια, ενώ λέμε ότι πάμε στο διάστημα, δεν θα μπορούμε να ξεμυτίσουμε στο Αιγαίο», καταλήγει η Γιανίντς.

Την ίδια ώρα, προχωρούν οι συνομιλίες του ελληνικού υπουργείο Εθνικής Άμυνας Αθηνών με την ισραηλινή Rafael για τον εσκσυγρονισμό των ελληνικών ελικοπτέρων Apache.

Πληροφορίες από το Ισραήλ θέλουν τους ισραηλινούς να εφοδιάζουν τα ελληνικά Apache με πυραύλους NLOS μεγάλης εμβέλειας.

To πυραυλικό σύστημα έχει εμβέλεια 32 χιλιομέτρων και μπορεί αν εκτοξευτεί από φορητούς φορείς σε οχήματα, από ελικόπτερα Apache ή ακόμη και από κάθε είδους όχημα, με μικρή διαμόρφωση.

Ήδη οι Iσραηλινοί προσφέρουν συμπαραγωγή του συστήματος στην Πολωνία κι εμφανίζονται εξαιρετικά θετικοί για την σύναψη ανάλογης συμφωνίας και με την Ελλάδα.

Πλήρης επιβεβαίωση του Sportime αναφορικά και με τις ισραηλινές υπερηχητικές ρουκέτες τις οποίες αγοράζει η Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Θα φτιάξουμε δικά μας F-35 – Δεν χρειαζόμαστε τους Αμερικάνους

Τούρκοι: Δεν φοβούνται τα ελληνικά Mirage 2000-5 και το διαφημίζουν

Διθέσιο το πρώτο ελληνικό Rafale λένε οι Γάλλοι

Exit mobile version