ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Έχουν τύχη τα τουρκικά Kızılelma απέναντι στα ελληνικά Rafale;

Τι θα συμβεί αν ένα Rafale βρει ένα τουρκικό Kızılelma.

Έχουν τύχη τα τουρκικά Kızılelma απέναντι στα ελληνικά Rafale;
Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Η αντιπαράθεση μεταξύ των τουρκικών Kızılelma (μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών) και των ελληνικών Rafale (επανδρωμένων μαχητικών πολλαπλών ρόλων) έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον. Παρότι το Kızılelma είναι μια εντυπωσιακή προσθήκη στην τουρκική αεροπορική δύναμη, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά του σε ενδεχόμενη αναμέτρηση με τα Rafale.

Το Rafale είναι εξοπλισμένο με το RBE2 AESA, ένα πανίσχυρο ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης που εντοπίζει στόχους σε μεγάλες αποστάσεις, ακόμη και μικρά αεροσκάφη με stealth χαρακτηριστικά, όπως το Kızılelma.

Τα Rafale φέρουν τους πυραύλους Meteor, με εμβέλεια που ξεπερνά τα 150 χλμ και δυνατότητα πλήγματος σε στόχους πριν αυτοί πλησιάσουν επικίνδυνα.

Το Rafale έχει δοκιμαστεί σε πραγματικές μάχες και είναι ιδιαίτερα ευέλικτο στις αερομαχίες, με εξαιρετική απόδοση σε διάφορες αποστολές (αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους).

Το Kızılelma διαθέτει σχεδίαση για μείωση του ίχνους στα ραντάρ, κάτι που δυσκολεύει τον εντοπισμό του.

Ως μη επανδρωμένο, μπορεί να αναλάβει επικίνδυνες αποστολές χωρίς ανθρώπινη απώλεια και είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για αυτονομία στις επιχειρήσεις.

Το Kızılelma δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε μάχη. Η απόδοσή του υπό πίεση είναι άγνωστη, ενώ οι επιδόσεις του εξαρτώνται από τις υποδομές που υποστηρίζουν τη λειτουργία του (π.χ. δίκτυα επικοινωνίας).

Το ραντάρ AESA του Rafale και οι πύραυλοι Meteor του επιτρέπουν να εντοπίζει και να εξουδετερώνει το Kızılelma σε πολύ μεγάλη απόσταση, πριν το μη επανδρωμένο καταφέρει να πλησιάσει.

Τα Rafale είναι εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (Spectra), τα οποία μπορούν να μπλοκάρουν ή να παρεμβαίνουν στις επικοινωνίες και τα συστήματα του Kızılelma, καθιστώντας το ευάλωτο.

Τα Rafale έχουν δοκιμαστεί σε πραγματικές πολεμικές συνθήκες, κάτι που τους δίνει σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με το Kızılelma, που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο ανάπτυξης και δοκιμών.

Το Kızılelma μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αποστολές κορεσμού, όπου στέλνονται πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να υπερφορτώσουν την άμυνα του αντιπάλου. Ωστόσο, αυτό απαιτεί μεγάλο αριθμό αεροσκαφών, κάτι που εξαρτάται από τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής.

Τα Rafale υπερτερούν σε πληροφορίες, ακρίβεια και απόδοση σε αερομαχίες, αλλά έχουν περιορισμό στην αντοχή του πιλότου και στον αριθμό των διαθέσιμων μονάδων.

Τα τουρκικά Kızılelma έχουν ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, αλλά δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν αποτελεσματικά στα ελληνικά Rafale σε σύγκρουση 1 προς 1. Τα Rafale υπερέχουν σε ραντάρ, οπλικά συστήματα, ευελιξία και εμπειρία μάχης. Το Kızılelma μπορεί να αποτελέσει απειλή μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες, όπως επιχειρήσεις κορεσμού ή αν ενισχυθεί η τεχνολογία του σε μεγάλο βαθμό.

Διαβάστε περισσότερα για τα εξοπλιστικά στο geostratigika.gr

Exit mobile version