ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Eλληνικά F-16: Νέα σουΐτα πολέμου στα Viper της Ελλάδας – Δεν θα τα πλησιάζει τίποτα

Eλληνικά F-16: Νέα σουΐτα πολέμου στα Viper της Ελλάδας - Η L3Harris κέρδισε το συμβόλαιο ανάπτυξης από την Lockheed Martin.

Eλληνικά F-16: Νέα σουΐτα πολέμου στα Viper της Ελλάδας - Η L3Harris κέρδισε το συμβόλαιο ανάπτυξης από την Lockheed Martin.
Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Eλληνικά F-16: Νέα σουΐτα πολέμου στα Viper της Ελλάδας – Η L3Harris κέρδισε το συμβόλαιο ανάπτυξης από την Lockheed Martin.

Η L3Harris ανακοίνωσε ότι θα σχεδιάσει τη νέα ηλεκτρονική σουίτα πολέμου για τα F-16 Viper.

Το σύστημα αυτό θα παρέχει «μια εικονική ηλεκτρονική ασπίδα γύρω από το αεροσκάφος», δήλωσε ο Ted Damaskinos, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής των λύσεων ηλεκτρονικής άμυνας της L3Harris.

Η ηλεκτρονική ασπίδα της L3Harris θα μπορεί να ανιχνεύσει απειλές, να αναλύσει όλο τον ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο και ακόμη και να διεξάγει ενεργά αντίμετρα έναντι αυτών των απειλών.

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για το F-16 Viper, σαν της Ελλάδας.

Να θυμίσουμε πως η L3Harris προμήθευε τα τουρκικά Bayraktar με το σύστημα EO/IR (electro-optical/infra-red), απαραίτητο για να μπορέσουν τα τουρκικά drones να πετάξουν και να βρουν τον στόχο τους, όμως αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, λόγω της συμμετοχής των τουρκικών drones Bayraktar σε βομβαρδισμούς στο Αρτσάχ/Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι Τούρκοι για να ξεπεράσουν το πρόβλημα του εμπάργκο προσπαθούν να αναπτύξουν στα Bayraktar τουρκική αντίστοιχη EO/IR τεχνολογία, όμως ακόμα βρίσκονται πολύ πίσω.

Να σημειωθεί πως και οι πύραυλοι που δίνουν οι Αμερικάνοι για τα ελληνικά F-16 Viper θα αλλάξουν τις ισορροπίες την Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για αντιπλοϊκούς πυραύλους οι οποίοι δίνουν στα ελληνικά Viper της δυνατότητα να «καθαρίσουν» την Ανατολική Μεσόγειο από τα τουρκικά πολεμικά πλοία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τους Harpoon που αποδέσμευσαν για την Ελλάδα οι ΗΠΑ, θα φέρουν τα ελληνικά F-16 Viper που θα σταθμεύουν στην Κρήτη.

Την ίδια ώρα, τα αμερικανικά αντι-ραντάρ βλήματα HARM των ελληνικών F-16 (σ.σ. και κατά των ραντάρ των ρωσικών S-400 και όποιου άλλου τουρκικού ραντάρ υπάρχει), εμβέλειας 150 χλμ., μπορούν να διαλύσουν την προβληματική τουρκική αεράμυνα.

Τα HARM έχουν το πλεονέκτημα πως «λοκάρουν» τον στόχο από την εκπομπή των ραντάρ και τον πλήττουν ακόμα και αν κλείσει το ραντάρ, αφού κρατάνε καταγεγραμμένο το τελευταίο στίγμα.

Ελλάδα και Τουρκία διατηρούν σε υπηρεσία 180 συνολικά βλήματα HARM με 84 να υπηρετούν στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία και τα 96 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκικά υποβρύχια: Το αδιέξοδο των Τούρκων – Τα 214 των Τούρκων δεν θα είναι τα ίδια με τα ελληνικά

Ελληνοτουρκικά: Το παχνίδι της Ελλάδας με την LOR – Στόχος όχι οι φρεγάτες αλλά τα Arleihg Burke

Exit mobile version