Eλληνικά υποβρύχια: Το μυστικο σχέδιο της Ελλάδας άλλα έξι αόρατα «Παπανικολής»;
Τα υποβρύχια κλάσης 214 είναι τα καλύτερα υποβρύχια στον κόσμο, με την Ελλάδα να επιθυμεί να βαδίσει στα γνώριμα μονοπάτια των επιτυχιών που έχουν τα συγκεκριμένα υποβρύχια προσφέρει στο Πολεμικό Ναυτικό κατά την διάρκεια της τελευταίας κρίσης με την ΤουρκίαΕλληνικά υποβρύχια: Οι Έλληνες επιτελείς έβγαλαν από το συρτάρι την πρόταση για την σταδιακή αγορά επιπλέον έξι στελθ υποβρυχίων κλάσης 214 «Παπανικολής» από την Γερμανία.
Η αγορά δεν θα γίνει μαζικά αλλά σταδιακά 2+2+2, με την Αθήνα να προσανατολίζεται στην ενεργοποίηση αυτή της πρότασης ως αντίβαρο στην τουρκική αγορά των έξι γερμανικών 214 που κατασκευάζονται ήδη στην Τουρκία.
Toυρκικά F-16: Η Τουρκία δοκιμάζει όπλο ηλεκτρονικού πολέμου σε μαχητικά και drone
Τα υποβρύχια κλάσης 214 είναι τα καλύτερα υποβρύχια στον κόσμο, με την Ελλάδα να επιθυμεί να βαδίσει στα γνώριμα μονοπάτια των επιτυχιών που έχουν τα συγκεκριμένα υποβρύχια προσφέρει στο Πολεμικό Ναυτικό κατά την διάρκεια της τελευταίας κρίσης με την Τουρκία.
Αρκετοί αναλυτές παγκοσμίως υποστηρίζουν πως το μέλλον στο πόλεμο στην θάλασσα δεν είναι τα πλοία επιφανείας αλλά τα υποβρύχια, με την δυνατότητα βαλλιστικών πυραύλων.
Μάλιστα η Αυστραλία πρόσφατα επικύρωσε το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία της, για την αγορά υποβρυχίων.
Πρόκειται για πρόγραμμα αξίας 52,7 δισ. ευρώ, για την κατασκευή 12 προηγμένων υποβρυχίων που προορίζονται για το Πολεμικό Ναυτικό της Αυστραλίας.
Το πρώτο από αυτά τα σκάφη αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία το 2034.
Ανταγωνιστικές προσφορές στην Αυστραλία είχαν υποβάλει η γερμανική ThyssenKrupp AG και οι ιαπωνικές Mitsubishi Heavy Industries και Kawasaki Heavy Industries.
Τα γαλλικά υποβρύχια
Μία σημαντική εξέλιξη αναφορικά με την αγορά υποβρυχίων που θα μπορούσε να βάλει στο κάδρο και την Ελλάδα αφορά στα γαλλικά Barracuda που κατασκευάζονται από την γαλλική Naval Group για το Γαλλικό Ναυτικό.
Συνολικά 6 υποβρύχια κατηγορίας Barracuda θα παραδοθούν στο Γαλλικό Ναυτικό. Η κατηγορία Barracuda θα αντικαταστήσει τα συνταξιούχα υποβρύχια της κατηγορίας Rubis.
Η Γαλλία προσφέρει μη πυρηνικές εκδόσεις των υποβρυχίων κατηγορίας Barracuda στον Καναδά και τις Κάτω Χώρες.
Γαλλία: Ανακοίνωση τρόμος για την Τουρκία από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας
Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να κλείσει το μάτι στο Παρίσι για μία τέτοια αγορά.
Η Naval Group ισχυρίζεται ότι τα υποβρύχια της κατηγορίας Barracuda είναι τα πιο δύσκολα ανιχνεύσιμα υποβρύχια στον κόσμο, ενώ ο πύργος του συγκεκριμένου υποβρυχίου είναι ειδικά σχεδιασμένος για το σκοπό αυτό.
Η κατηγορία Barracuda θα είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα και αποτελεσματικά όπλα όπως πυραύλους MDCN 1000 χιλιομέτρων, ο πυραύλους Exocet SM-39 Block-2 και βαριές τορπίλες F-21.
Τα συγκεκριμένα υποβρύχια είναι ιδανικά για επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, περιβάλλον στο οποίο θέλει να έχει ισχυρή παρουσία η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Eλληνικά υποβρύχια:
Βέβαια εδώ γεννάται το ερώτημα, εμείς τα θέλουμε, οι Γάλλοι τα δίνουν;
Και το δεύτερο ερώτημα που θέτουν οι αρμόδιοι είναι γιατί να πάμε σε γαλλικά υποβρύχια όταν μπορούμε να αποκτήσουμε τα καλύτερα στο κόσμο γερμανικά, κλάσης 214;
Η σχέση ΗΠΑ – Γαλλίας που αλλάζει το παιχνίδι
Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο την «απογοήτευση» που νιώθουν πολλοί Έλληνες αξιωματούχοι για την στάση της Γερμανίας στην ελληνο-τουρκική διένεξη, την ώρα που οι σχέσεις Γαλλίας και ΗΠΑ συνεχώς ενισχύονται.
Φρεγάτες: Ή το αμερικανικό υπερπλοίο «Arleigh Burke» ή Γαλλικές ή Ολλανδικές
Ήδη μπορεί και στο επόμενο εξάμηνο να δούμε κοινές επιχειρήσεις Γάλλων και Αμερικανών σε σημεία ενδιαφέροντος των δύο χωρών.
Οι Αμερικανοί δεν βλέπουν με καλό μάτι τις κινήσεις της Γερμανίας στην Ευρώπη, όπου το Βερολίνο επιχειρεί να περάσει (σ.σ. αν δεν έχει περάσει ήδη) στις σφαίρες επιρροής του την Ουκρανία, με το Κίεβο να κλείνει το μάτι και στην Τουρκία (σ.σ. γερμανο-τουρκικός άξονας;).