Εξοπλιστικά: Την ώρα που η Τουρκία «τρώει» τη μία πόρτα πίσω από την άλλη από τις ΗΠΑ για τα F-16 viper, αλλά και τα F-35, ο ελληνικός στρατός ενισχύεται ολοένα και περισσότερο.
Οπως έγινε γνωστό το πρωί της Τετάρτης (8/2) ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, είπε το «ναι» για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα το ανακοίνωσε από το Delphi Economic Forum στην Ουάσιγκτον.
Βεβαίως να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τη διαδικασία για να πάρει η χώρα μας τα μαχητικά αυτά θα πρέπει να συμφωνήσουν και ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της επιτροπής, Τζιμ Ρις, αλλά και ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος στην αντίστοιχη επιτροπή στην Βουλή (Μάικλ Μακόλ, Γκρέγκορι Μικς).
Όταν εξασφαλιστεί αυτή η συναίνεση, κάτι που εκτιμάται ότι είναι ζήτημα χρόνου, τότε η αμερικανική κυβέρνηση θα ειδοποιήσει επίσημα το Κογκρέσο για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα και από εκεί και πέρα θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την επικύρωση της αμυντικής σύμβασης.
Ελληνικός στρατός: Βράζουν οι Τούρκοι, αναμένεται αντίδραση
Φυσικά αναμένουμε την αντίδραση της Τουρκίας, ο Τύπος της οποίας ήδη καταγράφει την εξέλιξη που υπήρξε για την Ελλάδα με τα σχόλια αν είναι επικριτικά προς τις ΗΠΑ. Θυμίζουμε ότι Πριν από λίγες ημέρες ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν είχε εκφράσει τον εκνευρισμό του στο ενδεχόμενο να πάρει η Ελλάδα F-35 την ώρα που οι ΗΠΑ έχουν βάλει στον «πάγο» το θέμα της πώλησης F-16 στην Άγκυρα.
O ίδιος μάλιστα είχε ξεκαθαρίσει ότι η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί να συσχετιστεί το θέμα των μαχητικών με την στάση της Τουρκίας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
«Aν στο Κογκρέσο κάποιοι όπως ο γερουσιαστής Μενέντεζ φέρουν το θέμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας ως προϋπόθεση και αν ταυτόχρονα απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, θα χάσουν την ουδετερότητα τους στο ΝΑΤΟ. Αν το θέσουν ως προϋπόθεση, δεν υπάρχει περίπτωση να το αποδεχτούμε. Το λέω ξεκάθαρα», είχε τονίσει ο κ. Καλίν.
«Εμείς αντιμετωπίζουμε το πρόγραμμα των F-16 ως μια πολύτιμη εναλλακτική λύση για την ενίσχυση της αεροπορικής μας ισχύος. Εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν προϋποθέσεις, χάνουν την ουδετερότητά τους θα συνεχίσουμε το δικό μας δρόμο. Δεν είναι δεμένα τα χέρια μας. Συνεχίζουμε να εξελίσσουμε τις δικές δυνατότητες για να εξασφαλίσουμε την εθνική μας ασφάλεια», είπε ακόμα ο Ιμπραήμ Καλίν.
Επίσης ο Υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβουσογλου είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ για «έλλειψη ισορροπίας» στο θέμα των εξοπλισμών σε Αθήνα και Άγκυρα, σχολιάζοντας για πρώτη φορά επισήμως την αμερικανική πρόταση για παραχώρηση F-35 στην Αθήνα.
Τι είναι τα F-35 που θα παραλάβει η Ελλάδα
Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην χώρα μας ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Γκρεγκ Ούλμερ που κατασκευάζει τα F-35,είχε αναφερθεί εκτενώς στις δυνατότητες των μαχητικών αεροπλάνων που πρόκειται να παραλάβει η χώρα μας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ αποκάλυψε ότι τα ελληνικά F-35 θα είναι:
- Εφοδιασμένα με ότι πιο σύγχρονο υπάρχει σε συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Θα είναι η πιο σύγχρονη γενιά του αεροπλάνου, η TR-3 με το λογισμικό Block4, τα οποία κάνουν το αεροπλάνο ακόμα πιο ισχυρό και πρακτικά ανίκητο.
- Τα νέα τεχνολογικά στοιχεία του “δικού μας” F-35 θα του επιτρέπουν να έχει ακόμα καλύτερη επόπτευση του πεδίου, θα μπορεί να ανιχνεύει με μεγαλύτερη ακρίβεια και σε μεγαλύτερο βάθος τις γραμμές του αντιπάλου και θα μπορεί να έχει άμεση και πιο καλή συνεργασία με τα υπόλοιπα φίλια αεροπλάνα, δηλαδή τα F-16.
- Τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα των ελληνικών F-35 θα μπορούν να «τυφλώνουν» τα εχθρικά ραντάρ σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος, ενώ θα κάνει εντελώς άχρηστους τους S400 της Τουρκίας αλλά και οποιοδήποτε άλλο σύστημα αεράμυνας.
- Τα συστήματα αυτά θα είναι σίγουρα μέσα στο πακέτο των ελληνικών F-35, τα οποία όταν τα αποκτήσουμε θα είναι τα τελευταίας γενιάς και πολύ πιο σύγχρονα από αντίστοιχα που έχουν αεροπορίες άλλων χωρών.
Βάσει των παραπάνω η απόκτηση των F-35 από την Ελλάδα θα αλλάξει τις ισορροπίες υπέρ της χώρας μας όπως άλλωστε παραδέχονται και οι Τούρκοι, λέγοντας ότι «…από το 2030 οι Έλληνες θα κυριαρχήσουν».