Ελληνοτουρκικά: Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει με αισχρό τρόπο να προκαλεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η ιστορία είναι εκεί για να της υπενθυμίσει πως η γη στην οποία εδρεύει «ξερνάει» ακόμα Ελλάδα καθώς την Πέμπτη στους Αϊζάνους ανακαλύφθηκε ένα άγαλμα της αρχαίας ελληνικής θεάς Υγείας.
Θεωρούμενη ως φύλακας ή προσωποποίηση της υγείας, η θεά απεικονίζεται πάντα με ένα φίδι, το οποίο είναι σαφώς ορατό στην αγκαλιά του αγάλματος.
Ο Gokhan Coskun, συντονιστής της ανασκαφής στην αρχαία πόλη Aizanoi, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας: «Ανακαλύψαμε ένα άγαλμα της Υγείας, γνωστό ως θεά της υγείας και της καθαριότητας, κόρη του Ασκληπιού, του θεού της υγείας στην ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία…»
Όπως φαίνεται συχνά σε αγάλματα που ανακαλύφθηκαν στην Τουρκία, το κεφάλι του αγάλματος λείπει.
Ο Coskun, ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Dumlupinar στην κεντρική Τουρκία, δήλωσε: «Δυστυχώς, (ο επικεφαλής) δεν έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα, αλλά στη σημερινή του μορφή, μπορούμε να δούμε ότι αυτό το άγαλμα έχει το μέγεθος ενός ανθρώπου».
Πρόσθεσε «Κατά τις προηγούμενες ανασκαφές στους Αϊζανούς, βρέθηκαν επίσης ευρήματα που σχετίζονται με την Υγεία. Αυτή η κατάσταση μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι μπορεί να υπήρχαν κάποιες κατασκευές και κτίρια που σχετίζονται με τη λατρεία της υγείας στους Αϊζανούς κατά τη ρωμαϊκή εποχή».
Βρίσκεται κοντά στην πόλη Cavdarhisar στην επαρχία Kutahya, ο χώρος φιλοξενεί επίσης έναν από τους καλύτερα διατηρημένους ναούς στην Ανατολία, αφιερωμένος στον Δία, τον κεραυνό που κυριαρχεί στους Έλληνες Ολυμπιονίκες.
Με μια ιστορία τόσο πλούσια όσο η Έφεσος, μια άλλη εμβληματική αρχαία ελληνική πόλη που βρίσκεται στην σημερινή Τουρκία, οι Αϊζανοί προστέθηκαν στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 2012. Οι ανασκαφές συνεχίζονται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.
Ο Coskun δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι περίπου 100 εργαζόμενοι και 25 τεχνικό προσωπικό εργάζονται σήμερα σε ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο, ηλικίας σχεδόν 5.000 ετών.
«Προσπαθούμε να αποκαλύψουμε τις κολωνωτές στοές στη δυτική και νότια πτέρυγα της αγοράς (παζάρι) και τα καταστήματα ακριβώς πίσω από αυτά», εξήγησε.
Το άγαλμα της Υγείας, από το οποίο λάβαμε τη λέξη «υγιεινή», ανακαλύφθηκε μέσα στη στήλη με τη στήλη κατά μήκος της νότιας πτέρυγας της αγοράς ή της αγοράς.
Βρίσκεται 57 χιλιόμετρα (35 μίλια) από την πόλη Kutahya, το Aizanoi ήταν ένα σημαντικό πολιτικό και οικονομικό κέντρο στη ρωμαϊκή εποχή. Ένας καλά διατηρημένος Ναός του Δία, ένα θεαματικό συγκρότημα που αποτελείται από θέατρο και στάδιο, και μακέλου με την επιγραφή Τιμής του Διοκλητιανού είναι μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα ερείπια που υπάρχουν ακόμα εκεί.
Η πόλη ήταν στην κορυφή της τον δεύτερο και τον τρίτο αιώνα μ.Χ., και έγινε η έδρα μιας επισκοπικής επισκοπής στους Βυζαντινούς χρόνους.
Διαβάστε επίσης:
Ελληνοτουρκικά: Ο υπουργός Άμυνας άρχισε να κουνά τα κάγκελα του φράχτη να δει αν αντέχουν
Τσιτσιπάς: Πικρός αποκλεισμός για τον Στέφανο, έμεινε εκτός τελικού στο Cincinnati