Ελληνοτουρκικά: Αναστάτωση προκάλεσε στην Τουρκία η απόφαση της Κύπρου να πραγματοποιήσει δοκιμαστική γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο με τον Ερντογάν να κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα» μετά από αυτή την εξέλιξη.
Πιο συγκεκριμένα η Κύπρος αποφάσισε να ξεπεράσει τα εμπόδια που της βάζει συχνά πυκνά η Άγκυρα και να στείλει χθες το βράδυ (17/12) το πλωτό γεωτρύπανο Stena Forth στο Οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Όπως αναφέρει το «Hellas Journal.com», το πλωτό γεωτρύπανο απέπλευσε από το λιμάνι της Λάρνακας στις 21.30 με στόχο να ξεκινήσει τις εργασίες στο οικόπεδο 10 προκειμένου η Κύπρος να είναι εντός των χρονικών ορίων που προβλέπει η NAVTEX που είχε εκδώσει.
Σύμφωνα με αυτήν, η τη δοκιμαστική γεώτρηση της Exxon Mobil – Qatar Petroleum από το Stena Forth στην περιοχή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως και τις 30 Ιανουαρίου του 2022.
Μάλιστα, η συμφωνία ανάμεσα στην Κύπρο και την Exxon Mobil – Qatar Petroleum προβλέπει την αδειοδότηση και του Οικοπέδου 5 της Κυπριακής ΑΟΖ το οποίο ως γνωστόν αμφισβητεί ανοιχτά η Τουρκία και έχει σταθεί εμπόδιο στην Κυπριακή κυβέρνηση.
Οι μελέτες που έχουν γίνει στο οικόπεδο 10 έχουν αποφέρει αποτελέσματα καθώς ανακαλύφθηκε στο σημείο Γλαύκος, κοίτασμα φυσικού αερίου και η νέα γεώτρηση έχει ως στόχο την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων αλλά και αν υπάρχουν αντίστοιχα κοιτάσματα και στο οικόπεδο 5.
Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην Τουρκία που νιώθει την ανάγκη να αντιδράσει, χωρίς όμως ένα τέτοιο σενάριο να είναι ιδιαιτέρως εφικτό καθώς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την δικαιοδοσία της Κύπρου στο οικόπεδο 10.
Σημαντική παράμετρος στην στάση που θα κρατήσει η Τουρκία γύρω από το θέμα είναι το γεγονός πως εκτός από τον αμερικανικό κολοσσό και την κρατική εταιρία του Κατάρ, που αποτελεί τον μόνιμο «χρηματοδότη» του Ταγίπ Ερντογάν, έχει λάβει μέρος σε αυτή τη συμφωνία για την δοκιμαστική γεώτρηση.
Παράλληλα, η Τουρκία έχει δεμένα τα χέρια της και όσον αφορά το 5ο οικόπεδο καθώς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει δεσμευτεί πρόσφατα να μην κινηθεί στο βόρειο τμήμα του Οικοπέδου 5, το οποίο αμφισβητεί η Τουρκία.
Με αυτόν τον τρόπο, ο ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας αποδέχεται την οριοθέτηση που έχει γίνει μεταξύ Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας, με τους Τούρκους να αναζητούν με αγωνία έναν τρόπο αντίδρασης προκειμένου να φωνάξει παρών έστω και επικοινωνιακά, μια τακτική που αρέσκεται να ακολουθεί.
Το πιο πιθανό σενάριο την δεδομένη στιγμή είναι να στείλει και εκείνη γεωτρύπανο όμως γνωρίζει πολύ καλά και η ίδια πως πλέον δεν είναι σε θέση να εμποδίσει τις γεωτρήσεις που έχουν ξεκινήσει στην Ανατολική Μεσόγειο και την καθιστούν ως απλό παρατηρητή.
Θυμίζουμε πως πρόσφατα η Τουρκία αποφάσισε να δείξει και πάλι το προκλητικό της πρόσωπο καθώς αποφάσισε να βγάλει και πάλι το Oruc Reis στη Μεσόγειο, δεσμεύοντας για έναν απίστευτο λόγο την Κυπριακή ΑΟΖ.