Ελληνοτουρκικά: «Χάρτης σκάνδαλο» λένε οι Τούρκοι, ο οποίος δείχνει ελληνικές την Ίμβρο και την Τένεδο – Βλέπουν πίσω από αυτή την ενέργεια δάκτυλο του Ισραήλ και των ΗΠΑ.
«Κινήσεις που θα κλιμακώσουν την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζουν να προέρχονται από την Ελλάδα. Αυτή τη φορά, η Αθήνα δημιούργησε κρίση με την συμπαράσταση των ΗΠΑ και του Ισραήλ», αναφέρει το aksam.com.tr.
«Η λεπτομέρεια του χάρτη στη φωτογραφία που μοιράστηκε ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter δημιούργησε ένα αποτέλεσμα ΣΟΚ», τονίζουν οι Τούρκοι.
«Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ Jonathan Shrier μοιράστηκε τη φωτογραφία του με τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας Yuval Steinitz στο λογαριασμό του στο Twitter», λένε.
Ο χάρτης, που βρίσκεται στο ισραηλινό υπουργείο Ενέργειας, αναφέρεται τον ισραηλινό-ευρωπαϊκό αγωγό φυσικού αερίου και η Ίμβρος και η Τένεδος φαίνεται πως ανήκουν όχι στην Τουρκία αλλά στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάννης, «τα νησιά του Αιγαίου Ίμβρος και Τένεδος, που παραμένουν υπό τουρκική κυριαρχία, θα έχουν ειδική διοικητική οργάνωση αποτελούμενη από τοπικά στοιχεία και θα παρέχουν κάθε εγγύηση για το μη μουσουλμανικό ιθαγενή πληθυσμό, στο μέτρο που αφορά την τοπική διοίκηση και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας». Η διατήρηση της τάξης, θα διασφαλίζεται από μια αστυνομική δύναμη τα μέλη της οποίας θα προσλαμβάνονται μεταξύ του τοπικού πληθυσμού από την προαναφερθείσα τοπική διοίκηση και θα τοποθετούνται κάτω από τις διαταγές της».
Για τα δύο νησιά, είχε προβλεφθεί η θέσπιση καθεστώτος τοπικής αυτονομίας και αυτοδιοίκησης, ως παροχή εγγυήσεων στο γηγενή μη μουσουλμανικό πληθυσμό, ο οποίος εκείνη την εποχή αποτελούσε και τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων των νησιών.
Ωστόσο, οι προβλέψεις του άρθρου αυτού ουδέποτε εφαρμόσθηκαν και η Τουρκία υπέχει σαφώς διεθνή ευθύνη γι’ αυτό. Μάλιστα, το 1964 το τουρκικό κράτος απαγόρευσε και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας (ως μέρος της μειονοτικής εκπαίδευσης), με αποτέλεσμα ο κύριος όγκος των μαθητών να μεταναστεύσει στην Κωνσταντινούπολη ή την Ελλάδα.
Τα μέτρα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του πληθυσμού της ελληνικής μειονότητας στα δύο νησιά• έτσι, από 7.500 άτομα το 1960, ο πληθυσμός και στα δύο νησιά ανέρχεται σήμερα σε 600 περίπου μειονοτικούς (μόνιμοι κάτοικοι).
Σημαντική καμπή για τους Έλληνες μειονοτικούς της Ίμβρου και της Τενέδου, που εξακολουθούν να διαμένουν στα νησιά, αλλά και αυτών της διασποράς, αποτέλεσε η έκθεση του Ελβετού Βουλευτή, μέλους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Gross, έκθεση που ανέδειξε ένα ζήτημα που, για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρέμενε στη σκιά.
Το Ψήφισμα, που υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια (27 Ιουνίου 2008) και συνοδεύει την έκθεση, συνδυάζει τις συστάσεις προς την Τουρκία (μέτρα που θα λύνουν τα προβλήματα του παρελθόντος, δηλ. τα περιουσιακά, τα εκπαιδευτικά και αυτά της ανάδειξης των ιδιαίτερων πολιτισμικών χαρακτηριστικών των δύο νησιών) με την προτροπή της αναζήτησης λύσεων που θα επέτρεπαν στο μέλλον την αρμονική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Ίμβρο και την Τένεδο, σε συνδυασμό με τη δημιουργία συνθηκών επιστροφής των Ιμβρίων και Τενεδίων Ελλήνων της διασποράς, ανεξάρτητα αν αυτοί έχουν ή όχι την τουρκική υπηκοότητα.
Η επαναλειτουργία του σχολείου στην Ίμβρο αποτελεί, σαφώς, ένα πρώτο βήμα, ωστόσο οι ειλικρινείς προθέσεις της τουρκικής πλευράς θα κριθούν από τη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών (επαγγελματικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών, κλπ) για τη βιώσιμη συνέχιση της παρουσίας της ελληνικής κοινότητας στον τόπο καταγωγής της.
«Η προστασία της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο ήταν και συνεχίζει να είναι διεθνής υποχρέωση της Τουρκίας, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης, παρά τη συστηματική παραβίασή της», αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: Έρχονται νέες αμερικανικές κυρώσεις – Το μοιραίο λάθος με την Κίνα
Ελληνικά υποβρύχια: Έβγαλαν το καμάρι τους δίπλα στο Τσεσμέ οι Τούρκοι για να τα βρουν