Η εφημερίδα «Handelsblatt», που εδρεύει στη Γερμανία, εξαπολύει επίθεση στη Γαλλία, που στηρίζει την Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία. «Μόνο μία στρατηγική ίσων αποστάσεων θα βάλει «φρένο» στα «εγώ» Αθηνών και Άγκυρας», τονίζουν οι Γερμανοί.
Συγκεκριμένα η εφημερίδα που αναφέρεται στην Ελλάδα σε άρθρο της που υπογράφει ο γερμανικής υπηκοότητας Oζάν Ντεμικράν τονίζει:
«Η διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη Μεσόγειο κλιμακώνεται. Αυτό οφείλεται επίσης σε διαφορετικές στρατηγικές του γαλλογερμανικού άξονα: η γεωπολιτική χωρίς ακριβείς κανόνες είναι σαν ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου χωρίς διαιτητή.
Αυτό ακριβώς φαίνεται να συμβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο, όπου Τουρκία και Ελλάδα μάχονται για τα θαλάσσια σύνορα και τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καστελόριζο: Ανατριχίλα από τον Εθνικό Ύμνο των Ελλήνων στρατιωτών (vid)
Και οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει το ναυτικό και την αεροπορική τους δύναμη με τους πολιτικούς αναλυτές να εκφράζουν φόβους για ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ».
«Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας εμμένει σε μια κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, για παράδειγμα έναντι της Λευκορωσίας, αλλά και της Τουρκίας. Και σωστά πράττει…
Όμως, ενώ η Γερμανία θέλει να φέρει τις κυβερνήσεις στην Αθήνα και την Άγκυρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Γαλλία στέκεται προφανώς πίσω από την Ελλάδα. Αυτή η στρατηγική: «καλός αστυνομικός, κακός αστυνομικός» είναι λάθος.
Είναι σε ισχύ η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ωστόσο, σε περίπτωση διαφωνιών, το άρθρο 59 ορίζει ότι τα εμπλεκόμενα κράτη πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία «λαμβάνοντας υπόψη όλες τις περιστάσεις».
«Είναι θαύμα που πολλές χώρες προσχώρησαν στη συμφωνία μόνο αφού είχαν επιλύσει διμερώς τις συνοριακές διαφορές με γειτονικές χώρες. Η Ελλάδα το 1995, ο Καναδάς το 2003, το Μαρόκο το 2007, η Ταϊλάνδη μόνο το 2011. Η Τουρκία δεν προσχώρησε μέχρι σήμερα και ούτε οι ΗΠΑ».
«Επομένως, το πρόβλημα δεν είναι μόνο μεταξύ δύο πρώην εχθρών».
Αφορά επίσης το γεγονός ότι και οι δύο κυβερνήσεις θέλουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον εαυτό τους σε ένα θέμα για το οποίο το διεθνές δίκαιο δεν παρέχει ακριβείς κανόνες συμπεριφοράς. Με άλλα λόγια, υπάρχει αναρχία», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.
«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου συμφώνησε να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής είναι αξιέπαινο. Η αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στη Μεσόγειο και τα ελληνικά νησιά, από την άλλη πλευρά, είναι μοιραία και αυξάνει μόνο τον κίνδυνο πολέμου».
Επομένως, η επίλυση της διαφοράς αποτελεί επίσης δοκιμασία για την ΕΕ. Το Βερολίνο και το Παρίσι μπορούν να επιτύχουν μόνο κάτι μαζί. Η στρατηγική «καλός αστυνομικός, κακός αστυνομικός» έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση.