ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Δεν το κρύβουν πια οι Τούρκοι – «Τα πλοία μας έχουν γεράσει»

Ελληνοτουρκικά: Στόχος των γειτόνων είναι να αποκτήσουν αριθμητική και ποιοτική υπεροχή έναντι του ελληνικού πολεμικού ναυτικού σε Αιγαίο πρώτα και μετά στην Ανατολική Μεσόγειο

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά
Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ελληνοτουρκικά: Το σύνολο των σχεδίων της τουρκικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη αμυντική βιομηχανία κινούνται με γνώμονα πλέον την ενδυνάμωση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού για την απόκτηση υπεροχής στο Αιγαίο κατά της Ελλάδος.

Ελληνοτουρκικά: Στόχος των γειτόνων είναι να αποκτήσουν αριθμητική και ποιοτική υπεροχή έναντι του ελληνικού πολεμικού ναυτικού σε Αιγαίο πρώτα και μετά στην Ανατολική Μεσόγειο, για να υλοποιηθεί το σχέδιο «Γαλάζια Πατρίδα».

Μιλάμε για σχέδιο ενός νέου τουρκικού «Αττίλα» στο ελληνικό Αρχιπέλαγος με σκοπό την υφαρπαγή ελληνικού θαλάσσιου χώρου τεραστίων διαστάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνοτουρκικά: Οι ΗΠΑ γίνονται εφιάλτης για τον Ερντογάν

Τούρκοι εμπειρογνώμονες αξιολογώντας την παραγωγή πολεμικών σκαφών, τορπιλών και μη επανδρωμένων ναυτικών σκαφών, εκτιμούν ότι αυτή η εξέλιξη θα ενισχύσει περαιτέρω το τουρκικό ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Ο γνωστός μας πλέον Ναύαρχος ε.α. Cem Gürdeniz δήλωσε για το θέμα αυτό: «έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε την γεωπολιτική κατάσταση και να καθορίσουμε την τακτική εικόνα των εχθρικών στοιχείων που λαμβάνονται από δορυφόρο και ραντάρ μέσα σε λίγα λεπτά με την υψηλή ευελιξία των υπό κατασκευή νέων μονάδων επιφανείας μας».

Ο ίδιος τόνισε ότι όλος ο σχεδιασμός είναι πολύ σημαντικός για τη συντήρηση και την ανάπτυξη της νέας επιχειρησιακής ικανότητας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στα παράκτια ύδατα, και ειδικά στο Αιγαίο Πέλαγος.

Ο Τούρκος Ναύαρχος θεωρεί ότι πολλές μονάδες επιφανείας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού όπως τα πλοία κλάσης Doğan, θα έχουν φτάσει σε μεγάλη ηλικία όταν το πρώτο τουρκικής κατασκευής ταχύπλοο θα είναι έτοιμο, τονίζοντας ότι το όλο έργο πρέπει να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί ταχύτατα.

Το πρώτο ερώτημα που του έρχεται στο μυαλό όταν υπάρχει ένα ζήτημα σχετικά με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό είναι πώς η εν λόγω ανάπτυξη θα αντικατοπτρίζει τα σχέδια της Άγκυρας σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό των ταχέων σκαφών είναι η χαμηλή στάθμη του νερού, η υψηλή ταχύτητα και οι δυνατότητες ελιγμών, καθώς και η δύναμη που θα μεταφέρουν, κυρίως λόγω των πυραύλων τους.

Μπορούν να κρυφθούν σε εδαφικές εσοχές πολύ αποτελεσματικά πλησιάζοντας τον στόχο τους. Τα πλοία αυτά έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την κατάσταση και αφού λάβουν την τακτική εικόνα των εχθρικών στοιχείων, με την υψηλή ευελιξία τους μέσα σε λίγα λεπτά να κτυπήσουν τον στόχο.

Από την άλλη πλευρά, επειδή χρησιμοποιούν την παράκτια κάλυψη ως πολλαπλασιαστή τακτικής δύναμης, είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουν απειλές που πλησιάζουν από την ανοικτή θάλασσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνοτουρκικά – Χουλούσι Ακάρ: Νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας

Για αυτόν τον λόγο, το τουρκικό πολεμικό Ναυτικό, θα επιχειρήσει να την υλοποιήσει τα σχέδια του με μια ευρεία χρήση τορπιλών τουρκικής κατασκευής, σύμφωνα με τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές.

Ο Gürdeniz τόνισε ότι «στο περιβάλλον του Αιγαίου, το στρατηγικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται μόνο με την συνεργασία των δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού με αυτές των χερσαίων δυνάμεων που θα υποστηρίζονται όμως από εξοπλισμένα UAV.

Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μας θα παρέχουν υποστήριξη σε όλες τις μονάδες επιφανείας μας, αλλά και στις δυνάμεις στην ξηρά παρέχοντας αφειδώς έλεγχο και ελευθερία κινήσεων κατά των εχθρικών δυνάμεων.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι να διαθέτουμε ισχυρά πολεμικά πλοία και να είμαστε παρόντες στη θάλασσα. Αυτό είναι δυνατό μόνο με ένα ισχυρό πολεμικό ναυτικό», κατέληξε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Η Άγκυρα όμως ότι και να κάνει δεν μπορεί να κυριαρχήσει στο Αιγαίο σε καμία περίπτωση, λόγω του ισχυρότατου ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Για αυτό και αποφάσισε να κατασκευάσει βάσεις, όπως αυτή στην κατεχόμενη Κύπρο (Αμμόχωστο), ενώ αναζητά και αλλού στηρίγματα.

Η προβολή ισχύος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην ανοικτή θάλασσα είναι πολύ μακριά από τις σημερινές και μελλοντικές δυνατότητες της Άγκυρας, πόσο μάλλον στο Αιγαίο μας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα βαίνουν καλώς στο εξοπλιστικό πρόγραμμα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, αντιθέτως, αναζητούμε Φρεγάτες, για τις οποίες οφείλουμε να αποφασίσουμε το ταχύτερο δυνατόν.

Παράλληλα όμως οφείλουμε να ξεκινήσουμε… χθες, τα σχέδια για ελληνικής κατασκευής ταχύπλοων σκαφών τα οποία θα εφοδιαστούν με μικρά πυραυλικά συστήματα για ελέγξουμε αποφασιστικά τις όποιες τουρκικές εξελίξεις στην περιοχή μας.

Πηγή: pentapostagma.gr

Exit mobile version