Ελληνοτουρκικά: Στη μεγάλη επιχείρηση που φέρει το όνομα «Clemenceau 22» συμμετείχε η φρεγάτα «Αδριάς» τις προηγούμενες ημέρες.
Ελλάδα και Γαλλία συνεχίζουν τις κοινές τους δράσεις, εν προκειμένω σε:
- Κεντρική Μεσόγειο
- Ανατολική Μεσόγειο
Στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, λοιπόν, από την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου μέχρι χθες (9/2), πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη επιχείρηση.
Η φρεγάτα «Αδριάς» συμμετείχε στη δύναμη «French Carrier Strike Group» (FR CSG) του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle.
Ελλάδα και Γαλλία συνάντησαν ΗΠΑ και Ιταλία
Το ΓΕΕΘΑ προέβη σε σχετική ενημέρωση την Πέμπτη (10/2), αναφέροντας ότι πραγματοποιήθηκε συνένωση της εν λόγω δύναμης στην Αδριατική με τη δύναμη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman.
Να σημειωθεί ότι πρωτύτερα το USS Harry S. Truman συμμετείχε στη δραστηριότητα με την επωνυμία «Neptune Strike – 22».
Συνένωση υπήρξε και με τη δύναμη του ιταλικού αεροπλανοφόρου Cavour.
Άρα, η Ελλάδα, μαζί με τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και την Ιταλία, προέβησαν από κοινού στη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Σκοπός τους ήταν η επαύξηση της διαλειτουργικότητάς τους σε επιχειρήσεις υψηλής έντασης.
Παράλληλα, το διήμερο 7 και 8 Φεβρουαρίου εκτελέστηκαν:
- Συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) νοτίως της Κρήτης με την συμμετοχή του Υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ σε αντικείμενα ανθυποβρυχιακού πολέμου
- Ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Πεδίο Βολής ΚΑΡΑΒΙΑ από Μαχητικά Αεροσκάφη (Α/Φ) RAFALE του CHARLES DE GAULLE με κατάδειξη από 2 Ελληνικά Μαχητικά Α/Φ F-4.
Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ (όπου μπορείτε να δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες), η συμμετοχή στην εν λόγω επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης «Συμφωνίας για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για την Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια».
Η γνωστή δηλαδή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία υλοποιείται σύμφωνα με τις «Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπεγράφησαν πρόσφατα.
Προφανώς αυτή δεν ήταν παρά μία από τις πολλές επιχειρήσεις που αναμένεται να εκτελέσουν στο εγγύς ή μακρινό μέλλον οι δύο χώρες, ενίοτε και με την παρουσία άλλων δυνάμεων.