Eλληνοτουρκικα: Ένα βήμα πριν τον ενιαίο αμυντικό χώρο Ελλάδας – Κύπρου; – Αποκόβεται η Τουρκία
Oι πιέσεις που θα ασκήσει η Τουρκία σε αυτό το ενδεχόμενο είναι γνωστό πως θα είναι μεγάλες.Eλληνοτουρκικα: Ένα βήμα πριν τον ενιαίο αμυντικό χώρο Ελλάδας – Κύπρου ενώ δείτε πώς αποκόβεται η Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο.
Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να έχουν ενιαίο αμυντικό χώρο, όπως και ενωμένες ΑΟΖ (σ.σ. αν υπάρξει πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο).
Αναφορικά με την ένωση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, οπου ρόλο κλειδί παίζει το σύμπλεγμα της Μεγίστης και ειδικά η Στρογγύλη, για την ώρα οι Αμερικανοί σε πρώτο χρόνο δεν έχουν πάρει την απόφαση να το επιτρέψουν.
Τι θα συμβεί σε κάποιο χρονικό διάστημα ο χρόνος θα δείξει.
Πάντως άνθρωπος που έχει γνώση των γεωπολιτικών εξελίξεων (σ.σ. θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του) τον οποίο ρωτήσαμε, είπε στο Sportime πως δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν σε λίγο καιρό δούμε τις… ΗΠΑ να πιέζουν την Ελλάδα για να ασκήσει το δικαίωμά της για τα 12 μίλια.
Επίσης, η ίδια πηγή τόνιζε στο Sportime πως δεν πρέπει να στεκόμαστε σε αυτά που βγαίνουν προς τα έξω αναφορικά με τις κινήσεις καλής θέλησης των ΗΠΑ προς την Τουρκία.
Οι ΗΠΑ έχουν εντάξει την Τουρκία στις χώρες που χρειάζονται για την αμυντική συνοχή του ΝΑΤΟ δεν είναι όμως ανάμεσα στις χώρες που εμπιστεύονται.
Ειδικά σε θέματα τεχνολογίας οι Αμερικανοί γνωρίζουν πως οι δίαυλοι επικοινωνίας Άγκυρας – Πεκίνου παραμένουν ανοιχτοί.
Στην παρούσα φάση οι ΗΠΑ δεν θα τραβήξουν το σχοινί στις σχέσεις τους με την Τουρκία, όμως με καθεστώς Ερντογάν δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε θεαματικές κινήσεις προσέγγισης.
Όμως, αναφορικά με τον ενιαίο αμυντικό χώρο, Κύπρος και Ελλάδα φαίνεται πως προχωρούν χωρίς την… βοήθεια των Αμερικάνων (σ.σ. σίγουρα όμως με την σύμφωνη γνώμη της Ουάσιγκτον).
Αν και η ελληνική και η κυπριακή ΑΟΖ δεν μπορούν να ενωθούν με τις παρούσες συνθήκες, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν Ελλάδα και Κύπρος να έχουν ενιαίο αμυντικό χώρο.
Πώς γίνεται αυτό;
Η προσθήκη των νέων φρεγατών στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έλυσε κατά κάποιο τρόπο τα χέρια Ελλάδας και Κύπρου.
Οι γαλλικές Belharra θα αποτελούν την γέφυρα εκείνη για να πραγματοποιηθεί ο ενιαίος αμυντικός χώρος Ελλάδας και Κύπρου.
Η Κύπρος ήδη προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στην απόκτηση συστήματος αεράμυνας που με το βεληνεκές του θα καλύπτει ολόκληρο τον εναέριο χώρο της Κύπρου.
Το σύστημα δεν κατονομάζεται όμως στην διαδικασία επιλογής βρίσκονται για δύο υποψήφια συστήματα. Το ένα είναι το ισραηλινό Iron Dome και το άλλο λέγεται πως είναι το γαλλικό SAMP/T NG, με βεληνεκές εμπλοκής τα 120 χλμ. και τους Aster 30.
Το γαλλικό σύστημα, σε συνεργασία με τις ελληνικές φρεγάτες Belharra δύναται να δημιουργήσει τον ενιαία αμυντικό χώρο Ελλάδας και Κύπρου.
Βέβαια στο σημείο αυτό να αναφερθεί πως οι πιέσεις που θα ασκήσει η Τουρκία σε αυτό το ενδεχόμενο είναι γνωστό πως θα είναι μεγάλες (σ.σ. όπως είχε με τους S-300 στην Κύπρο).
Το γαλλικό σύστημα είναι το καλύτερο σύστημα αεράμυνας της Δύσης και θα αποτελέσει την αρχή ισχυρών αντιδράσεων από την Τουρκία η οποία γνωρίζει τις δυνατότητες που αποκτούν Ελλάδα και Κύπρος με αυτή την αγορά.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη, αν προχωρήσει, είναι πιθανό να ξεκλειδώσει πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο την αγορά και της τέταρτης γαλλικής φρεγάτας Belharra.
Eλληνοτουρκικα: Ένα βήμα πριν τον ενιαίο αμυντικό χώρο Ελλάδας – Κύπρου – Αποκόβεται η Τουρκία
Διαβάστε επίσης:
Ρώσοι: Τα Osa-AKM (που έχει και η Ελλάδα) καταρρίπτουν τα Bayraktar