ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Έρχονται και γαλλικά υποβρύχια αντί των γερμανικών 214; – Χρειαζόμαστε πυραύλους κρουζ

Η δυνατότητα των Τούρκων να διαθέτουν πυραύλους κρουζ στα έξι νέα υποβρύχιά τους δεν είναι κάτι που αφήνει αδιάφορους τους ναυάρχους.

Ελληνοτουρκικά: Έρχονται και γαλλικά υποβρύχια αντί των γερμανικών 214; - Χρειαζόμαστε πυραύλους κρουζ
Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ελληνοτουρκικά: Έρχονται και γαλλικά υποβρύχια Barracuda αντί των γερμανικών 214 επειδή χρειαζόμαστε πυραύλους κρουζ;

Τα υποβρύχια κλάσης 214 είναι τα καλύτερα υποβρύχια στον κόσμο όμως έχουν ένα βασικό μειονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Οι Γερμανοί δεν διαθέτουν πυραύλους κρουζ από αυτά τα υποβρύχια.

Μία σημαντική εξέλιξη αναφορικά με την αγορά υποβρυχίων θα μπορούσε να αφορούσε στα γαλλικά Βarracuda στη μη πυρηνική τους έκδοση που κατασκευάζονται από την γαλλική Naval Group για το Γαλλικό Ναυτικό.

Η Naval Group έχασε την τελευταία στιγμή το τεράστιο συμβόλαιο ύψους έως και 15 δισ. ευρώ για τα νέα πυρηνικά υποβρύχια της Αυστραλίας.

Η κυβέρνηση της Καμπέρα έδωσε την… δουλειά στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, πράγμα που έχει κάνει τους Γάλλους να βλέπουν τα οικονομικά δεδομένα αλλιώς.

Συνολικά έξι υποβρύχια κατηγορίας Barracuda θα παραδοθούν στο Γαλλικό Ναυτικό.

Να σημειωθεί πως η κατηγορία Barracuda θα αντικαταστήσει τα συνταξιούχα υποβρύχια της κατηγορίας Rubis ενώ η Γαλλία προσφέρει μη πυρηνικές εκδόσεις των συγκεκριμένων υποβρυχίων στον Καναδά και τις Κάτω Χώρες.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να κλείσει το μάτι στο Παρίσι για μία τέτοια αγορά.

Η Naval Group ισχυρίζεται ότι τα υποβρύχια της κατηγορίας Barracuda είναι τα πιο δύσκολα ανιχνεύσιμα υποβρύχια στον κόσμο και είναι εξοπλισμένα με πυραύλους MDCN 1.000 χιλιομέτρων, πυραύλους Exocet SM-39 Block-2 και βαριές τορπίλες F-21.

Τα συγκεκριμένα υποβρύχια είναι ιδανικά για επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, περιβάλλον στο οποίο θέλει να έχει ισχυρή παρουσία η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια αλλά και σημείο όπου η Ελλάδα θα βρει στο μέλλον τα γερμανικά υποβρύχια της Τουρκίας τα οποία θα διαθέτουν και τουρκικούς πυραύλους κρουζ.

Δύσκολο σενάριο αλλά όχι αδύνατο

Η αγορά γαλλικών υποβρυχίων από την Αθήνα θα έμοιαζε πριν από λίγες μέρες ως ένα αδύνατο σενάριο, όμως η δυσκολίες στις οποίες έχει επέλθει η γαλλική αμυντική βιομηχανία δεν αφήνει πολλά περιθώρια για δεύτερες… σκέψεις στους Γάλλους.

Οι Έλληνες αρμόδιοι δεν θα υπήρχε λόγος να προτείνουν να πάμε σε γαλλικά υποβρύχια όταν μπορούμε να αποκτήσουμε τα καλύτερα στο κόσμο γερμανικά, κλάσης 214.

Όμως η δυνατότητα των Τούρκων να διαθέτουν πυραύλους κρουζ στα έξι νέα υποβρύχιά τους δεν είναι κάτι που αφήνει αδιάφορους τους ναυάρχους.

Όπως δεν αφήνει αδιάφορους τους ναυάρχους και η στάση των Γερμανών καθ’ όλη την διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης τον τελευταίο χρόνο.

Φυσικά μιλάμε για σενάρια που ακόμα δεν έχουν ωριμάσει όμως αν πριν έναν χρόνο έλεγαν σε κάποιον ότι θα πάρουμε τρεις Belharra στην τιμή των δύο σίγουρα δεν θα το πίστευε με τίποτα (σ.σ. ειδικά αν ήξερε τους Γάλλους διαπραγματευτές).

Ήδη πάντως το Sportime έχει αναφερθεί στο σενάριο των Barracuda από την πρώτη στιγμή που έπεσε στο τραπέζι, τον Αύγουστο του 2020.

Το επίσης δύσκολο σενάριο των γερμανικών 218

Το άλλο σενάριο αφορά στα γερμανικά 218 τα οποία είχαν «κοπεί» από το Πολεμικό Ναυτικό λόγω του μεγάλου τους μεγέθους.

Τα 214 είναι ιδανικά για το Αιγαίο, δεν έχουν όμως δυνατότητα πυραύλων μεγάλων βεληνεκούς όπως τα 218.

Η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει αν το επιθυμεί στην αγορά άλλων έξι στελθ υποβρυχίων κλάσης 214 «Παπανικολής» από την Γερμανία.

Η αγορά δεν θα γίνει μαζικά αλλά σταδιακά 2+2+2.

Η Αθήνα θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την συμφωνία αυτή για 218 που έχουν την δυνατότητα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (κρουζ).

Exit mobile version