Ελληνοτουρκικά: H Eλλάδα οδεύει προς το αδιανόητο – Παρουσίαση των F-35 από την Lockheed Martin στο ελληνικό Πεντάγωνο, με την Αθήνα να ετοιμάζεται ολοταχώς να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά.
Η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 έφερε σε αδιέξοδο την Άγκυρα.
Αν σε αυτό το πλαίσιο προστεθεί και η ενίσχυση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με τα γαλλικά Rafale και τον εκσυγρονισμό των ελληνικών F-16 σε Viper, αντιλαμβάνεται κανείς το αδιέξοδο αυτό των Τούρκων.
Η Άγκυρα δεν έχει μαχητικά νέας γενιάς και η όποια προσπάθειά της περιορίζεται στο να καταφέρει μέσω τους εκσυγρονισμού των υφιστάμενων τουρκικών F-16 να αυξήσει την πτητική ζωή τους κατά 20 χρόνια.
Οι Τούρκοι υπολογίζουν πως κάθε τουρκικό μαχητικό πετά κατά μέσο όρο 200 ώρες το χρόνο.
Έτσι, η Άγκυρα με το πρόγραμμα εκσυγρονισμού που τρέχει, αλλά και το πρόγραμμα εκσυγρονισμού των 80 τουρκικών F-16 που αιτήθηκε στις ΗΠΑ, επιχειρεί να δώσει παράταση ζωής για τουλάχιστον 20 χρόνια στα μαχητικά της.
Προσωπική εκτίμηση είναι πως η αγορά των 40 νέων F-16 70/72 Viper που επίσης αιτήθηκε η Τουρκία θα αργήσει πολύ να ολοκληρωθεί.
Σε τουλάχιστον πέντε με εφτά χρόνια θα ωριμάσει η συγκεκριμένη αγοραπωλησία, αφού περάσει τις απαραίτητες διαδικασίες μέσω του Πενταγώνου και του αμερικανικού Κογκρέσο.
Στον αντίποδα, η Ελλάδα προχωρά τον προγραμματισμό της για την ανανέωση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
H Αθήνα, εκτός από τα Rafale και τα F-16 Viper, έχει σχεδιάσει και την προσθήκη αμερικανικών F-35 στο οπλοστάσιό της.
Η Ελλάδα έχει εκφράσει την διάθεσή της για να αγοράσει μεταξύ 18 και 24 F-35.
Μάλιστα, στελέχη της Lockheed Martin αναμένεται να βρεθούν στο Πεντάγωνο για να παρουσιάσουν το αμερικανικό F-35 στους Έλληνες αξιωματούχους (σ.σ. κατά κάποιες πηγές που μίλησαν στο Sportime η παρουσίαση αυτή έγινε ήδη πριν από λίγες μέρες).
Έτσι, η Ελλάδα περνά όπως φαίνεται στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας απόκτησης των F-35.
Θα τα πάρουμε αλλά πότε;
Στο πεδίο των F-35, προσωπική εκτίμηση είναι πως οι ΗΠΑ δεν θα αποφασίσουν ακόμα την προμήθειά τους μόνο στην Ελλάδα.
Αν και η Lockheed Martin στοχεύει στις ευρωπαϊκές αγορές, η Ελλάδα δεν έχει σχέση με την Ισπανία (σ.σ. θέλει 50 F-35), με την Πολωνία, την Τσεχία, τη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία, που επίσης φαίνεται πως θέλουν τα αμερικανικά μαχητικά.
Η Ουάσιγκτον σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσει να κρατήσει την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, μία ισορροπία που στον αέρα έχει σαφώς «γυρίσει» προς την πλευρά της Αθήνας μετά την προσθήκαν των Rafale και των F-16 Viper.
Πάντως η Ελλάδα οδεύει στο μέλλον (σ.σ. σε πέντε τουλάχιστον χρόνια) προς το «αδιανόητο» πριν από λίγα χρόνια, να διαθέτει στην Πολεμική της Αεροπορία Rafale, F-16 Viper και F-35, έχοντας απέναντί της γερασμένα τουρκικά F-16.
Ελληνοτουρκικά: H Eλλάδα οδεύει προς το αδιανόητο – Παρουσίαση των F-35