Ελληνοτουρκικά: Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό αεροσκάφος 6ης γενιάς FCAS που αναπτύσσουν Γαλλία και Γερμανία.
Ήδη το έχει αναφέρει ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος πως «υφίσταται προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης μέσω του νέου προγράμματος FCAS, αφού πρώτα κοινοποιηθούν τα απαραίτητα στοιχεία του εν λόγω προγράμματος και τα επεξεργαστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ, οπότε και θα εξεταστεί σε επόμενο στάδιο το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας στο FCAS».
Ισραήλ: Τρίτη παρουσίαση στο ΓΕΕΘΑ – Πιο κοντά στους δολοφόνους Spike NLOS η Ελλάδα
Η αναφορά έγινε στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, σε απάντηση ερώτησης με τίτλο «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Μη Επανδρωμένου Μαχητικού Αεροσκάφους (UCAV) Τεχνολογίας Stealth nEUROn» στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Το FCAS (Future Combat Air Combat) αναπτύσσεται από την Γαλλία και Γερμανία με σκοπό να αντικαταστήσει τα γαλλικά Rafales, τα γερμανικά Typhoons και τα ισπανικά F-18 Hornets.
Βέβαια πολλές είναι οι ερωτήσεις που εύλογα δημιουργούνται.
Γιατί να μπει η Ελλάδα σε ένα τέτοιο πρόγραμμα όταν δεν… χωρούν η Σουηδία και η Ιταλία που φτιάχνουν ήδη αεροπλάνα.
Άλλα ερωτήματα είναι γιατί να μπει η Ελλάδα σε ένα πρόγραμμα όταν μπορεί να αγοράσει (σ.σ. αν μας τα δώσουν) τα πιο ώριμα F-35, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της παραγωγής (σε πόσα χρόνια θα βγει στη παραγωγή), σε τι ποσοστό συμπαραγωγής θα συμμετέχουμε (σ.σ. αν μπούμε).
Ελληνοτουρκικά: Θέμα στην Τουρκία το ελληνικό οπλισμένο drone ταχύπλοο
Τέλος, θα δοθεί τεχνογνωσία στο κοινό ευρωπαϊκό μαχητικό η θα γίνει ένα αεροσκάφος σαν το Eurofighter ( μέτριο) αλλά 6ης γενιάς; Γιατί η πρώτοποριακη τεχνογνωσία κρατάται ΠΑΝΤΑ για τα εθνικά αεροσκάφη.
Επίσης η Γαλλία ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα μετά των Rafale μόνη της.
Μέσα στον Δεκέμβριο το γαλλο-γερμανικό-ισπανικό πρόγραμμα FCAS βήματα προόδου αναφορικά με την αρχιτεκτονικής που απαιτείται για την ανάπτυξη του νέου μαχητικού 6ης γενιάς.