Ελληνοτουρκικά: Οι ελληνικές εκλογές θα επισπεύσουν τους εξοπλισμούς της Ελλάδα ενώ από τον Μάρτιο παίρνει σειρά ο Στρατός και το εθνικό τυφέκιο.
Οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα έχουν προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2023, στο τέλος της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης (σ.σ. αν και υπάρχει μία μικρή πιθανότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προκηρύξει εκλογές μέσα στο 2022).
Το γεγονός ότι οι εκλογές μπαίνουν ή θα μπουν σιγά σιγά στην συζήτηση, αλλά και το δεδομένο πως αυτές όταν θα γίνουν θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, δεν μένει απαρατήρητο από τους αξιωματούχους των εταιρειών και των χωρών που συμμετέχουν στα εξοπλιστικά προγράμμα της Ελλάδας.
Οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση ενός εξοπλιστικού προγράμματος είναι μακροχρόνιες και διαρκούν από έναν χρόνο και πάνω (σ.σ. ότι τα έξι πρώτα γαλλικά Rafale φτάνουν στην Ελλάδα έναν χρόνο μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων θεωρείται άθλος).
Παράδειγμα θα μπορούσε να θεωρηθεί η διαδικασία απόκτησης των ρουμάνικων Gowind όπου ενώ η συμφωνία έκλεισε το 2019, ακόμα και σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η κατασκευή των τεσσάρων γαλλικών Gowind αφού η Naval Group και τα ρουμανικά ναυπηγεία όπου θα κατασκευαστούν τα πλοία δεν συμφωνούν στις λεπτομέρειες της σύμβασης.
Σε αυτούς τους ρυθμούς, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά και αξιωματούχοι των χωρών και των εταιρειών που συμμετέχουν στα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας βιάζονται να τρέξουν τις εξελίξεις.
Κανείς δεν θέλει να τρέξει μία διαδικασία και οι τελικές υπογραφές ή η τελική απόφαση να είναι από κάποιον άλλο.
Μετά το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, όπου τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν τρέξει θεωρούνται πρωτόγνωρα για τα ελληνικά δεδομένα με την απόκτηση των Belharra, των Rafale και του οπλισμού τους (σ.σ. Aster 30, Meteor, Mica, Scalp), σειρά έχει ο Στρατός.
Ο ελληνικός Στρατός στους επόμενους μήνες θα αρχίσει συστηματικά να λαμβάνει την αμερικανική βοήθεια σε οχήματα και όπλα που αποσύρονται από τις ΗΠΑ.
Αυτό θα είναι μόνο η αρχή, με την Ελλάδα να χρειάζεται και κάποια τελευταίας τεχνολογίας άρματα (σ.σ. δεν θα ξεπεράσουν τα 150).
Η πιθανότερη επιλογή είναι να προτιμηθούν τα γερμανικά άρματα Leopard A7 ίσως με την πλήρη ενσωμάτωση σε αυτά του ισραηλινού συστήματος αυτοπροστασίας της Rafael Advanced Defense Systems.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη θεωρείται από Έλληνες αξιωματούχους αναγκαία, λόγω των κινήσεων της Τουρκίας στο πεδίο των απειλών κατά τεθωρακισμένων.
Από τον Μάρτιο θα υπάρξουν εξελίξεις και για το ισραηλινό Iron Dome, το οποίο η Ελλάδα ενδιαφέρεται να αναπτύξει στα νησιά του Αιγαίου.
Κατασκευάστρια του Iron Dome είναι επίσης η Rafael, η εταιρία που κατασκευάζει και τους Spike NLOS oι οποίοι θα βρεθούν σύντομα στο ελληνικό οπλοστάσιο.
Να θυμίσουμε πως οι Τούρκοι φοβούνται πως η Ελλάδα θα βάλει πάνω από 1.000 fire-and-forget Spike NLOS, εμβέλειας 32 χιλιομέτρων, στα ελληνικά νησιά και τον Έβρο.
Αν η Ελλάδα τοποθετήσει τους Spike NLOS στα νησιά του Αιγαίου, «εκατοντάδες βλήματα με εμβέλεια άνω των 32 χιλιομέτρων θα κοιτούν στα ηπειρωτικά της χώρας μας και θα μας απειλήσουν», σημειώνει ο Τούρκος αξιωματούχος, Μουράτ Γιαραλί, μηχανολόγος, βραβευμένο στέλεχο τους Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, με ειδικότητα στα πιστοποιητικά θαλάσσιας ασφάλειας.
«Η ανάπτυξη αυτών των πυραύλων στα νησιά του Αιγαίου δεν πρέπει να επιτραπεί», τονίζει ο Μουράτ Γιαραλί με άρθρο του στο tdefenceagency.com.
Οι ΗΠΑ προσφέρουν επίσης στην Ελλάδα επιπλέον 30 ρουκετοβόλα MLRS.
Το μυστικό με τα MLRS είναι πως μπορούν να μετατραπούν σε deep strike όπλα, αυξάνοντας το βεληνεκές τους στα 480 χλμ. εξέλιξη που θα δώσει στην Ελλάδα τρομερό πολλαπλασιασμό της ισχύς της.
Από τον Μάρτιο θα τρέξει και οι διαπραγματεύσεις για το νέο «εθνικό τυφέκιο».
Από τις τελευταίες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει δύο είναι οι εταιρείες που έχουν το προβάδισμα η FN και η SIG, η οποία λέγεται πως έχει πάρει… κεφάλι.
Διαβάστε επίσης:
Toυρκία: Ψάχνουν Τουρκάλες έως 29 χωρίς σιλικόνη και τατουάζ για τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες
Φρεγάτες: H Αθήνα παίρνει και Belharra και τις αμερικανικές ΜΜSC; – Τι λένε Ιταλοί τραπεζίτες