Ελληνοτουρκικά: Οι Γερμανοί δεν μας στέλνουν τις σύγχρονες τορπίλες για τα υποβρύχια!
Η προκλητική στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας συνεχίζεται. Το Βερολίνο έχει πάρει τις αποφάσεις του και πλέον όπως είναι ολοφάνερο, στέκεται στο πλευρό της Τουρκίας. Από την μία οι Γερμανοί πιέζουν τις Βρυξέλλες ώστε να μην καταρτηθεί λίστα κυρώσεων κατά Ερντογάν και από την άλλη, θέλει να «σύρει» την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις. Μάλιστα σύμφωνα...Η προκλητική στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας συνεχίζεται. Το Βερολίνο έχει πάρει τις αποφάσεις του και πλέον όπως είναι ολοφάνερο, στέκεται στο πλευρό της Τουρκίας.
Από την μία οι Γερμανοί πιέζουν τις Βρυξέλλες ώστε να μην καταρτηθεί λίστα κυρώσεων κατά Ερντογάν και από την άλλη, θέλει να «σύρει» την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, που ακόμα δεν έχουν διαψευστεί από το Βερολίνο, η Γερμανία ζητάει και μερική απόσυρση δυνάμεων από τα νησιά του Αιγαίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Καλωσορίζει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας
«Υπόγειος πόλεμος» με διπλωματικές διαστάσεις έχει ξεσπάσει για την απόκτηση του απολύτως αναγκαίου πολεμικού υλικού. Ενώ η Γαλλία από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η ελληνο-τουρκική κρίση, έσπευσε να αποστείλει τεχνικούς στην Αθήνα για να τσεκάρουν τους γαλλικής κατασκευής πυραύλους (scalp, Exocet και Mika ), που διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο, ώστε ανά πάσα στιγμή να είναι αξιόμαχοι εάν απαιτηθεί να χρησιμοποιηθούν, την ίδια στιγμή η Γερμανία εξέφρασε αδυναμία για άμεση διάθεση σύγχρονων τορπιλών για τα υποβρύχια 214 που ζήτησε η Αθήνα, σύμφωνα με τον Δήμο Βερύκιο για το ieidiseis.gr.
Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένη πληροφορία, η Γερμανική κατασκευάστρια εταιρία δηλώνει ότι δεν διαθέτει ετοιμοπαράδοτες τορπίλες και δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει ανάλογο ελληνικό αίτημα τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο.
Η απροθυμία της Γερμανικής εταιρίας να εξυπηρετήσει τις άμεσες ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ερμηνεύεται περισσότερο ως ”διπλωματική” παρά ως ”εμπορική” και συσχετίζεται άμεσα με την πρωτοβουλία της Καγκελαρίας για εξεύρεση διπλωματικής λύσης και έναρξη Ελληνοτουρκικών συνομιλιών για εκτόνωση της έντασης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Και όλα αυτά, ενώ το Πεντάγωνο σχεδιάζει την επόμενη ημέρα. Λίστα με τα οπλικά συστήματα που θα πρέπει να προμηθευτούν οι ΕΔ από εδώ και στο εξής περιλαμβάνει και αυτά τα οποία ανακοίνωσε προ ημερών και ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη.
Τα νέα όπλα αλλά και αυτά που χρήζουν αναβάθμισης στα οποία έγινε εκτενής αναφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν μεταξύ άλλων:
– Νέες φρεγάτες. Το Ναυτικό χρειάζεται συνολικά 6 (οι δύο με δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής). Στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι εκκινούν οι διαδικασίες για την αγορά τεσσάρων.
– Ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα για το ΠΝ. Εχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την αγορά τεσσάρων M60-R (Romeo).
– Εκσυγχρονισμός των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.
– Ενίσχυση με μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Αμυνας προσανατολίζονται στην αγορά τουλάχιστον μίας μοίρας F-35 από το 2024 και μετά.
– Αναβάθμιση των 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.
– Ενίσχυση με τεθωρακισμένα οχήματα μάχης για τον Στρατό Ξηράς.
– Ενίσχυση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV’s) και για τους τρεις κλάδους.
Πηγή: pentapostagma.gr