ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Οι Τούρκοι απαιτούν «γκριζάρισμα» στο Αιγαίο – Επιστολή-σοκ στον ΟΗΕ

Η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις σε κάθε επίπεδο. Όχι μόνο διατηρεί την ένταση σε Αιγαίο, Έβρο και Α. Μεσόγειο, αλλά φθάνει στο σημείο να ζητάει και εξηγήσεις για την στάση της Ελλάδας στον ΟΗΕ! Ελληνοτουρκικά: Αν εξαιρεθεί η Γαλλία, όλοι οι άλλοι στηρίζουν έμμεσα, ή άμεσα την Άγκυρα. ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία κάνουν τα «στραβά...
Ελληνοτουρκικά: Οι Τούρκοι απαιτούν «γκριζάρισμα» στο Αιγαίο – Επιστολή-σοκ στον ΟΗΕ

Η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις σε κάθε επίπεδο. Όχι μόνο διατηρεί την ένταση σε Αιγαίο, Έβρο και Α. Μεσόγειο, αλλά φθάνει στο σημείο να ζητάει και εξηγήσεις για την στάση της Ελλάδας στον ΟΗΕ!

Ελληνοτουρκικά: Αν εξαιρεθεί η Γαλλία, όλοι οι άλλοι στηρίζουν έμμεσα, ή άμεσα την Άγκυρα. ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία κάνουν τα «στραβά μάτια», ενώ η Αθήνα με την στάση της δείχνει πως φοβάται την σύγκρουση. Εξάλλου οι δηλώσεις Υπουργών της Κυβέρνησης αυτό δείχνει.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει η Τουρκία προκειμένου να υπάρξει διάλογος με την Ελλάδα σκιαγραφούνται στην επιστολή που απέστειλε η Άγκυρα στον ΓΓ του ΟΗΕ σε απάντηση των δηλώσεων του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην ομιλία του στην έναρξη της 75ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον Νίκο Μελέτη και το liberal.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνοτουρκικά: Μεγάλη νίκη, «διαλύσαμε» τουρκικό υποβρύχιο έξω από την Κω!

Η Τουρκία επιχειρεί μάλιστα να επιρρίψει ευθύνες στην Ελλάδα για την ένταση κάνοντας λόγο για «μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης» και επιμένει ότι η Ελλάδα οδήγησε σε ακύρωση των διερευνητικών με την υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Η τουρκική επιστολή:

«Επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου 2020 προς τον Γενικό Γραμματέα.

Σας γράφω σχετικά με τη δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της γενικής συζήτησης της εβδομηκοστής πέμπτης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας παρουσίασε ανακριβώς τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και, ως εκ τούτου, πρόβαλε αβάσιμους ισχυρισμούς κατά της χώρας μου.

Το πρώτο βήμα κάθε βιώσιμης λύσης είναι η ακριβής διάγνωση του προβλήματος. Στο επίκεντρο των σημερινών εντάσεων στην περιοχή βρίσκονται οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και τα μονομερή βήματα της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης από το 2003, τα οποία παραβιάζουν τα εγγενή δικαιώματα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής πλευράς, συμπεριλαμβανομένων των πόρων υδρογονανθράκων.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, δεν έχουμε σχέδια για τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα κανενός άλλου, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο ούτε οπουδήποτε αλλού. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι απέναντι στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων μας, καθώς και των Τουρκοκυπρίων.

Η Τουρκία πάντα υπερασπιζόταν την επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου και της διπλωματίας στη βάση της δικαιοσύνης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Στην πραγματικότητα, ο Πρόεδρός μου ήταν αυτός που, στο περιθώριο της εβδομηκοστής τέταρτης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, επέκτεινε την πρόταση στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για διμερή διάλογο σχετικά με όλα τα εκκρεμή ζητήματα στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρατείνει τη Navtex για το Oruc Reis η Άγκυρα – Δυτικότερα μέχρι τις 4 Νοεμβρίου το ερευνητικό

Ωστόσο, προς μεγάλη μας λύπη, η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε θετικά. Το τελευταίο παράδειγμα της απροθυμίας της Ελλάδας παρατηρήθηκε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, όταν η Τουρκία έδειξε την καλή της θέληση και ανέστειλε τις δραστηριότητες σεισμικής έρευνας του σκάφους Oruç Reis, για να δώσει μια ευκαιρία στη διπλωματία. Χάρη στις επίπονες προσπάθειες τρίτων, Τουρκία και Ελλάδα συμφώνησαν να επαναλάβουν τη διαδικασία διμερούς διαλόγου, η οποία είναι γνωστή ως “διερευνητικές συνομιλίες.

Ωστόσο, μία ημέρα πριν από τη δημόσια ανακοίνωση της επανέναρξης των συνομιλιών, δηλαδή στις 6 Αυγούστου, η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Όπως ανέφερα στην επιστολή μου της 21ης Αυγούστου 2020 (A/74/997-S/2020/826), η συμφωνία αυτή παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως εκ τούτου, η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει και την θεωρεί άκυρη. Η χρονική στιγμή της συμφωνίας αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφερόταν να εμπλακεί σε ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία.

Είναι περιττό να πούμε ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία που εξαιρεί την Τουρκία, ως τη χώρα με τις μεγαλύτερες ηπειρωτικές ακτές στην περιοχή, είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Στη δήλωσή του, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναφέρθηκε στο διεθνές δίκαιο. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι είναι κυρίως τα προκλητικά βήματα της Ελλάδας κατά παράβαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που έχει τεθεί με τις Ειρηνευτικές Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947, που υπονομεύουν το διεθνές δίκαιο.

Η Ελλάδα, αν και έχει χωρικά ύδατα 6 ναυτικών μιλίων, διεκδικεί έναν εθνικό εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλίων, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και ως η μοναδική χώρα στον κόσμο με μια τέτοια αξίωση. Ομοίως, ο πλέον διαβόητος «χάρτης της Σεβίλλης» τον οποίο επικαλείται η Ελλάδα όχι μόνο αντιβαίνει στη βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, η οποία είναι δίκαιη οριοθέτηση, αλλά προκαλεί και τη λογική. Για να συνεχιστεί κάθε πραγματική προσπάθεια διαλόγου, η Ελλάδα πρέπει πρώτα να αφήσει κατά μέρος αυτές τις αναφορές.

Όσον αφορά την πρόταση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας να παραπέμψει το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο, η Τουρκία δεν αποκλείει κανένα ειρηνικό μέσο διευθέτησης, συμπεριλαμβανομένου του Δικαστηρίου, το οποίο θα πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία συναίνεση των μερών. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, πρέπει πρώτα να έχουμε έναν σωστό διάλογο. Πρέπει να συμφωνήσουμε διμερώς σχετικά με τις διαφορές που θα αναθέσουμε στο Δικαστήριο.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα έχει εισαγάγει επιφυλάξεις στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, του εύρους και των ορίων των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της, και της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Είναι αντιφατικό να υποστηρίζεται μια διευθέτηση μέσω του Δικαστηρίου, αφενός, και να διατηρούνται συνολικές και παραλυτικές επιφυλάξεις σχετικά με τη δικαιοδοσία του, αφετέρου.

Η Ελλάδα προέβη σε παρόμοιες δηλώσεις κατά την επικύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας όσον αφορά την επίλυση διαφορών. Η Τουρκία έχει προτείνει μια διαδικασία διαλόγου, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με όλα τα παράκτια κράτη της περιοχής με τα οποία έχει διπλωματικές σχέσεις. Θα ήθελα επίσης να υπενθυμίσω την πρόταση του Προέδρου Ερντογάν κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση για τη σύγκληση περιφερειακής διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων.

Αυτή η διάσκεψη θα μπορούσε να προσφέρει μια έγκαιρη ευκαιρία για την εκτόνωση των εντάσεων στην περιοχή και τη δημιουργία θετικής δυναμικής. Θα σας ήμουν ευγνώμων αν μπορούσατε να έχετε κυκλοφορήσει την παρούσα επιστολή ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, στο σημείο 8 της ημερήσιας διάταξης».

Πηγή: pentapostagma.gr

#Tags για το άρθρο με τίτλο «Ελληνοτουρκικά: Οι Τούρκοι απαιτούν «γκριζάρισμα» στο Αιγαίο – Επιστολή-σοκ στον ΟΗΕ».
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Ενα απο τα πιο αμφιλεγόμενα κεφάλαια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που οδήγησε σε παραίτηση 3 υπουργούς της Ελλάδας

Ενα απο τα πιο αμφιλεγόμενα κεφάλαια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που οδήγησε σε παραίτηση 3 υπουργούς της Ελλάδας

Η υπόθεση Οτζαλάν έφερε πολιτική θύελλα στην Ελλάδα και οδήγησε σε παραίτηση τριών υπουργών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Μήπως τελικά να απαντήσει και η Ελλάδα με την αγορά Eurofighter;

Μήπως τελικά να απαντήσει και η Ελλάδα με την αγορά Eurofighter;

Το Eurofighter Typhoon και το Rafale F3R είναι μαχητικά 4.5 γενιάς.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Μπορεί η Ελλάδα να φτιάξει πυραύλους σαν τους Meteor;

Μπορεί η Ελλάδα να φτιάξει πυραύλους σαν τους Meteor;

Ο Meteor έχει τεχνολογίες που τον κάνουν μοναδικό - Γίνεται η Ελλάδα να τους φτιάξει;

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Με drone υποβρύχια θα προσπαθήσουν οι Τούρκοι να ανακαλύψουν τα σημεία που κρύβονται τα ελληνικά υποβρύχια;

Με drone υποβρύχια θα προσπαθήσουν οι Τούρκοι να ανακαλύψουν τα σημεία που κρύβονται τα ελληνικά υποβρύχια;

Πολύπλοκα θαλάσσια ρεύματα και υποθαλάσσιες μορφολογίες ο εφιάλτης των Τούρκων.

Ελληνοτουρκικά
Κόσμος: Τουρκία: 394 δολοφονίες γυναικών το 2024! – Η τελευταία με πυροβολισμό, στη μέση του δρόμου, υπό το φως της ημέρας

Τουρκία: 394 δολοφονίες γυναικών το 2024! – Η τελευταία με πυροβολισμό, στη μέση του δρόμου, υπό το φως της ημέρας

Μορφή... επιδημίας έχουν πάρει οι δολοφονίες γυναικών στην Τουρκία

Κόσμος
Ελληνοτουρκικά: Υπάρχουν γερμανικά υποβρύχια καλύτερα από τα γερμανικά υποβρύχια της Τουρκίας και της Ελλάδας;

Υπάρχουν γερμανικά υποβρύχια καλύτερα από τα γερμανικά υποβρύχια της Τουρκίας και της Ελλάδας;

Ποια είναι τα υποβρύχια Type 212CD και Type 218SG που επιλέγει που θα δώσει η Γερμανία;

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Συναγερμός! «Αυτό που έγινε στην Ουκρανία είναι αυτό που θέλει να κάνει η Τουρκία στην Κύπρο!»

Συναγερμός! «Αυτό που έγινε στην Ουκρανία είναι αυτό που θέλει να κάνει η Τουρκία στην Κύπρο!»

Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να προσέξουν καθώς η Τουρκία είναι πιθανόν να επιχειρήσει να κάνει στη Μεγαλόνησό ό,τι συνέβη στην Ουκρανία.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Bayraktar KALKAN: Τρέχουν οι Τούρκοι να προλάβουν το ελληνικό Αρχύτας

Bayraktar KALKAN: Τρέχουν οι Τούρκοι να προλάβουν το ελληνικό Αρχύτας

Ο ρόλος των ελληνικών drones Αρχύτας αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Πόσο αλλάζει τα εξοπλιστικά της Ελλάδας η απόφαση να μην προσμετρούνται στο χρέος; – Θα πάρει κορβέτες;

Πόσο αλλάζει τα εξοπλιστικά της Ελλάδας η απόφαση να μην προσμετρούνται στο χρέος; – Θα πάρει κορβέτες;

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τι θα γίνει τώρα που οι Ινδοί παίρνουν F-35 από τις ΗΠΑ; Επόμενοι με S-400 οι Τούρκοι – Παίρνουν και αυτοί;

Τι θα γίνει τώρα που οι Ινδοί παίρνουν F-35 από τις ΗΠΑ; Επόμενοι με S-400 οι Τούρκοι – Παίρνουν και αυτοί;

Έχοντας δώσει F-35 στην Ελλάδα και την Ινδία, οι ΗΠΑ έχουν ξεγράψει την Τουρκία;

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Rafale: Ξέμειναν από Meteor οι Γάλλοι και θέλουν να πουλήσουν και στους Τούρκους… παναθεμά τους – Γυμνά τα Rafale;

Rafale: Ξέμειναν από Meteor οι Γάλλοι και θέλουν να πουλήσουν και στους Τούρκους… παναθεμά τους – Γυμνά τα Rafale;

Η αξιοπιστία του Rafale μπορεί να πληγεί.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τι θα γίνει αν η Ινδία δώσει το Pinaka LRMs στην Ελλάδα;

Τι θα γίνει αν η Ινδία δώσει το Pinaka LRMs στην Ελλάδα;

Η Ινδία και η Ελλάδα έχουν ήδη στρατιωτική συνεργασία.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκική… «Ουράνια Πατρίδα» μέσω του ΝΑΤΟ έναντι αεροπορικών απειλών κάτω από 150 μέτρα

Ελληνοτουρκική… «Ουράνια Πατρίδα» μέσω του ΝΑΤΟ έναντι αεροπορικών απειλών κάτω από 150 μέτρα

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του ΝΑΤΟ, η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία στις Βρυξέλλες.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τελικά πετάνε με βροχή τα Bayraktar;

Τελικά πετάνε με βροχή τα Bayraktar;

Τα Bayraktar έχουν όριο αντοχής και στους ανέμους;

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Γιατί να πάρει 116 Rafale η Ινδία όταν οι Γάλλοι θα δώσουν τους Meteor στην Τουρκία, άρα και στο Πακιστάν;

Γιατί να πάρει 116 Rafale η Ινδία όταν οι Γάλλοι θα δώσουν τους Meteor στην Τουρκία, άρα και στο Πακιστάν;

Πρέπει να ξέρουν οι Ινδοί, πως οι Γάλλοι γενικά το... πισωμαχαίρωμα το έχουν ψωμοτύρι.

Ελληνοτουρκικά