«Ο αριθμός των στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο αυξάνεται», τιτλοφορείται άρθρο του τουρκικού αμυντικού σάιτ defenceturk.net, το οποίο φιλοξενεί και φωτογραφικό υλικό για τον εξοπλισμό της Κύπρου.
«Ενώ η ελληνοκυπριακή διοίκηση συνεχίζει να εργάζεται για μια νέα ναυτική βάση, νέες πανεπιστημιουπόλεις στη στρατιωτική αεροπορική βάση κατασκευάζονται σε συνεργασία με τις ΗΠΑ», τονίζεται.
«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Κύπρου έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με πολεμικά αεροσκάφη και πλοία να απογειώνονται από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια του νησιού σε συνεχή κίνηση λόγω του περιβάλλοντος κρίσης στη Μέση Ανατολή», σημειώνει το defenceturk.net.
«Σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα Σημερινή, το ελικοδρόμιο στο Μαρί κατασκευάζεται κυρίως από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά», αναφέρεται.
Οι Τούρκοι τονίζουν πως «λαμβάνοντας υπόψη τις δορυφορικές φωτογραφίες που λήφθηκαν από την περιοχή και τις εικόνες που τραβήχτηκαν κατά την κατασκευή των νέων στρατιωτικών βάσεων, ξεχωρίζει ο αυξανόμενος αριθμός στρατιωτικών βάσεων στην Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου (GCASC)».
«Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Κύπρου φιλοξενεί επί του παρόντος μεταφορικά αεροσκάφη C-130 του αεροδρομίου Λάρνακας, ελικόπτερα CH-47 Chinook και UH-1. Η αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου, η οποία είναι επίσης ανοιχτή στη χρήση της Γερμανίας και άλλων συμμάχων χωρών, φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, ελικόπτερα V-22 Osprey της αμερικανικής δύναμης αεροπλανοφόρου Wasp. Από την άλλη, στο λιμάνι της Λεμεσού, από τη δορυφορική φωτογραφία φαίνονται πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων χωρών», αναφέρεται.
Τα βήματα που γίνονται σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα Σημερινή, δημιουργούν «μια ομπρέλα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας από τις χώρες του ΝΑΤΟ, ιδίως τις ΗΠΑ, για τα δικά τους συμφέροντα και την προστασία των βρετανικών βάσεων που καλύπτουν ολόκληρο το νησί».
«Βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon επιχειρούν αυτή τη στιγμή στο νησί. Η κατασκευή του νέου ελικοδρόμιο στη Ναυτική Βάση στο Μαρί, που βρίσκεται στο λιμάνι της Πάφου, πραγματοποιείται κυρίως με εξοπλισμό του Στρατού των ΗΠΑ και ειδικότερα της μονάδας Naval Mobile Construction Battalion που ονομάζεται “Naval Mobile Construction Battalion 1″».
Αναφέρεται ότι ο εν λόγω διάδρομος είναι ένας σχετικά μεγάλος διάδρομος που θα φιλοξενεί κυρίως V-22 Osprey ή βαρέα μεταγωγικά ελικόπτερα των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων.
«Στην ελληνοκυπριακή διοίκηση της Κύπρου, όπου ο αριθμός των ξένων στρατιωτικών βάσεων έχει αυξηθεί, υπάρχουν σήμερα στο νησί κατασκοπευτικά αεροπλάνα U-2 μεγάλου υψόμετρου, αεροπλάνα ανεφοδιασμού KC-135 Stratotanker και μεταγωγικά αεροπλάνα A400M υψηλής χωρητικότητας» τονίζουν οι Τούρκοι, αναφέροντας πως όλα τα παραπάνω «επιβεβαιώνονται από δορυφορικές εικόνες».
Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι κάνουν αναφορά σε ελληνική πηγή που όπως τονίζουν έκανε λόγο για «την αγορά του συστήματος αεράμυνας Barak από το Ισραήλ».
Oι Τούρκοι λαμβάνουν ιδιαίτερα υπόψη τους ισραηλινούς πυραύλους Barak, με εμβέλεια από 500 μ. έως 150 χλμ.
Διαβάστε επίσης: