Ελληνοτουρκικά: Οι Τούρκοι βγάζουν 5.000 στρατό στην Ανατολική Μεσόγειο
Η Τουρκία βγάζει 5.000 στρατό σε μία περίοδο που τα Ελληνοτουρκικά παραμένουν στο προσκήνιοΕλληνοτουρκικά: Η άσκηση «Ανατολική Μεσόγειος 2021», υπό τη διοίκηση των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, άρχισε την 1η Νοεμβρίου.
Ο αντισυνταγματάρχης Τσουνεΐτ Ταλαϊμάν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στη ναυτική βάση Ακσάζ, όπου αναφέρθηκε σε αυτήν.
Όπως είπε, σκοποί της άσκησης είναι:
- ανθρωπιστική βοήθεια
- μέθοδοι αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών
Σε αυτή συμμετέχουν 35 πλοία και 5.000 προσωπικό από 10 χώρες, ενώ θα έχει διάρκεια μέχρι τις 12 Νοεμβρίου.
«Είκοσι έξι πλοία από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων, αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας, ναυτικά ελικόπτερα, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, αμφίβιες μονάδες πεζικού.
Υποβρύχιες ομάδες, ελικόπτερα γενικής χρήσης, τακτική αεροπορική υποστήριξη για ναυτικές επιχειρήσεις από τη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας.
Αεροσκάφη F-16, αεροσκάφη Αερομεταφερόμενης Προειδοποίησης και Ελέγχου, αεροσκάφη μεταφοράς, η Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής».
Η Τουρκία βγάζει 5.000 στρατό σε μία περίοδο που τα Ελληνοτουρκικά παραμένουν στο προσκήνιο
Τα παραπάνω και πολλά άλλα συμμετέχουν στην άσκηση, όπως ανέφερε ο Τσουνεΐτ Ταλαϊμάν.
Επίσης, υπάρχουν ομάδες έρευνας και διάσωσης, σκάφη της ακτοφυλακής και ελικόπτερα έρευνας/διάσωσης από τη Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος.
Αναφέρθηκε, επίσης, ότι ένας από τους σκοπούς της άσκησης είναι η παρακολούθηση της ετοιμότητας της Τουρκικής Ναυτικής Δύναμης.
Η ΤΝΔ σχεδιάζεται να αναλάβει ένα σημαντικό και σεβαστό έργο, όπως η Διοίκηση Ναυτικών Εξαρτημάτων εντός της Δύναμης του ΝΑΤΟ (NRF) το 2023 και 2028.
Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης 11 παρατηρητές από το Μπαχρέιν, το Ιράκ, την Ιορδανία, τη Λιβύη, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, το Ομάν και την Ουκρανία.
Στην ενημέρωση το «παρών» έδωσαν ο ναύαρχος Ερκουμέντ Τατλιόγλου, διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού, διοικητές πλοίων και στρατιωτικό προσωπικό.
Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης 11 παρατηρητές από το Μπαχρέιν, το Ιράκ, την Ιορδανία, τη Λιβύη, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, το Ομάν και την Ουκρανία.
Όλα αυτά σε μία περίοδο που τα Ελληνοτουρκικά παραμένουν στο προσκήνιο.