Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία ψάχνει απάντηση στα Rafale και σχεδιάζει υποβρύχιο κατάσκοπο για το Αιγαίο
Απάντηση στα Rafale που άλλαξαν τις ισορροπίες στα ελληνοτουρκικά αναζητεί η Τουρκία.Ελληνοτουρκικά: Αναταραχή έχει προκαλέσει στην Τουρκία η ελληνική ενίσχυση με τα Rafale, με τον Ερντογάν να αναζητεί με αγωνία μια επικοινωνιακή απάντηση.
Όπως δήλωσε και ο Τούρκος πρόεδρος, η ενίσχυση της Ελλάδας σε κάθε επίπεδο προβληματίζει την Τουρκία που καλείται να γίνει ανταγωνιστική και στην Άγκυρα γίνονται ζυμώσεις προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος.
Έτσι, φαίνεται πως μετά την κατασκευή του πλοίου που θα έχει τον ρόλο κατασκόπου στο Αιγαίο κάτι αντίστοιχο θέλει να δημιουργήσει και με υποβρύχιο.
Ο Ερντογάν περηφανεύτηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του πως η Τουρκία κάνει μια προσπάθεια να έχει τη δική της αυτοδυναμία με την κατασκευή του πλοίου αλλά και του δικού της μαχητικού αεροσκάφους.
Πλέον φαίνεται πως θέλει να αναπτύξει και ένα μίνι υποβρύχιο που θα χρησιμοποιηθεί στο Αιγαίο, ενώ θα πρόκειται για μια κατασκευή που θα σε «ρηχές θάλασσες» με νησιά αλλά και κλειστές, όπως η Μαύρη Θάλασσα.
Αυτό το οποίο επικοινωνούν οι Τούρκοι είναι πως ο σχεδιασμός του υποβρυχίου τύπου STM-500 γίνεται για αμυντικούς λόγους μετά και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη γειτονική χώρα από τις ΗΠΑ αλλά και από άλλες χώρες.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ της Τουρκίας το εγχείρημα έχει σχεδιαστεί από το προηγούμενο έτος και αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στο 2022 προκειμένου άμεσα να είναι διαθέσιμο προς χρησιμοποίηση.
Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτού του υποβρυχίου είναι ότι έχει την δυνατότητα να κινείται με την βοήθεια των τεσσάρων τορπιλοβλητικών σωλήνων και των συνολικά οκτώ τορπιλών που διαθέτει.
Ακόμη έχει την δυνατότητα της φιλοξενίας 18 μελών πληρώματος ενώ ταυτόχρονα μπορεί να καταδύεται σε βάθος 250 μέτρων και άνω για 30 ημέρες με ομάδα Ειδικών Δυνάμεων 6 ατόμων.