O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να άρει την απαγόρευση πώλησης των αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, οι ηγέτες μίλησαν επίσης για το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει κινητήρες για τα πολεμικά της πλοία.
«Θέλουμε επίσης να λάβουμε τουρμπίνες από τη Siemens, που είναι η πιο κρίσιμη μονάδα του πυρηνικού μας εργοστασίου στο Akkuyu», είπε ο Πρόεδρος Ερντογάν, αναφερόμενος στο εργοστάσιο 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατασκευάζει η Ρωσία στις ακτές της Μεσογείου της Τουρκίας.
«Η Τουρκία επιθυμεί να υπογράψει συμβόλαια με μαχητικά αεροσκάφη ως απάντηση στην προμήθεια μαχητικών Rafale από την Ελλάδα και στην επικείμενη απόκτηση μαχητικών stealth F-35», αναφέρει το eurasiantimes.com.
Η Τουρκία ανακοίνωσε για πρώτη φορά την προθυμία της να αγοράσει 40 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon τον Νοέμβριο του 2023.
«Η Τουρκία είναι πρόθυμη να κλείσει συμφωνίες για μαχητικά ως αντίδραση στην απόκτηση μαχητικών Rafale από την Ελλάδα και στην επικείμενη αγορά αεροσκαφών F-35. Οι δύο γείτονες του ΝΑΤΟ παραμένουν εμπλεκόμενοι σε παρατεταμένες εδαφικές διαφορές από το Αιγαίο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο», τονίζεται στο δημοσίευμα.
Οι τελευταίες εκδόσεις Tranche 4 του Typhoon είναι εξοπλισμένες με ένα ραντάρ αέρος-αέρος και αέρος-επιφάνειας με δυνατότητα διεύθυνσης Captor-E Active Electronically Scanned Array (AESA). Και τα δύο αεροσκάφη (Eurofighter και Rafale) φέρουν τον πύραυλο Meteor, ο οποίος μπορεί να ταξιδέψει πάνω από 150 χλμ.
«Με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία να αποκτά τελικά δύο δωδεκάδες Rafale και F-35, η προθυμία της Τουρκίας να αποκτήσει Eurofighter Typhoons είναι κατανοητή», υπογραμμίζεται.
Διαβάστε επίσης:
Σέρμπος: «Η λέξη “πατριωτισμός” στη χώρα έχει υποστεί από κακοποίηση έως βιασμό»