Ελληνοτουρκικά: Καιρός να αντιδράσει η Ελλάδα στην τουρκική δραστηριότητα των drones – Tα ελληνικά σχέδια
Τα σχέδια των Ελλήνων, αρχικά, αφορούν σε ισραηλινά συστήματα αντιμετώπισης drones (σ.σ. θα μπορούν να αντιμετωπιστούν και μικρά σε μέγεθος drone) και στον οπλισμό 20 μικρών αεροσκαφών Τ-6Α Texan II.
Το T-6A Texan II είναι ιδανικό ως πλατφόρμα για την κατάρριψη των τουρκικών UAV αφού δεν θα χρειάζεται η Ελλάδα να απογειώνει F-16 όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
Όμως στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις γνωρίζουν πως το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την αντιμετώπιση των τουρκικών drone είναι οι κυκλικές περιπολίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το άμεσο σχέδιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για την καταστροφή των τουρκικών drone.
Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με τους Ρώσους τα Bayraktar είναι πολύ μεγάλα (6,5 μέτρα επί 12), κινούνται αργά (έως 180 χλμ την ώρα) και δεν είναι σε θέση να αποφύγουν πυραύλους. Επιπλέον, πετάνε στα έως και 7 χλμ. ύψος, δηλαδή εντός της εμβέλειας ακόμα και χειροκίνητων MANPADS.
Έτσι τα ελληνικά μαχητικά (σ.σ. χωρίς να χρειάζεται να είναι τα πρώτης γραμμής μαχητικά) θα μπορούν εύκολα να καταρρίπτουν όποιο drone ξεμυτά από την Τουρκία.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στον Έβρο, όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΟΡΕΝ τουρκικό drone έφτασε σε βάθος δύο χιλιομέτρων εντός του ελληνικού εδάφους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, γράφει το xronos.gr,στόχος των Τούρκων ήταν να βρουν τις ενέδρες που στήνει η ελληνική πλευρά για να αποτρέπει την είσοδο παράτυπων μεταναστών από τα περάσματα του Έβρου.
Tην ίδια ώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, καθηγητή Ισμαήλ Ντεμίρ η προγραμματισμένη ημερομηνία επιχειρησιακής ετοιμότητας του TCG ANADOLU είναι το τέλος του 2022.
Ο Τούρκος πρόεδρός ότι θα γίνει προσπάθεια το τουρκικό μίνι αεροπλανοφόρο να επιχειρήσει νωρίτερα.
«Το TCG ANADOLU είναι ικανό να αλλάξει τις θαλάσσιες επιχειρήσεις.Θα μπορεί να μεταφέρει UAV με τον εξοπλισμό τους, μαζί με θωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλαπλές επιχειρήσεις», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Ισμαήλ Ντεμίρ το TCG ANADOLU θα «είναι το πρώτο στον κόσμο με αυτά τα χαρακτηριστικά».
Το ayraktar TB3 SİHA, το οποίο συνεχίζει να αναπτύσσεται από την Baykar Defense , σχεδιάζεται βασίζεται στο Bayraktar TB2 όμως είναι ειδικά σχεδιασμένο για να απογειώνεται και να προσγειώνεται στο TCG ANATOLIA το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει από 30 έως 50 Bayraktar TB3 SİHA, τα οποία θα έχουν πτυσσόμενα φτερά, θα αναπτυχθεί στο πλοίο. Τα συστήματα Bayraktar TB3 SİHA.
Διαβάστε επίσης:
Eurodrone: Προχωράει τάχιστα το ευρωπαϊκό drone – Το θέλει και η Ελλάδα
ΗΠΑ: Οι S-400 της Τουρκίας μπλοκάρουν F-22 και F-35 – Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι