ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Κοντά σε συμφωνία για τα Rafale! – Γίνεται «ανίκητη μηχανή» η ελληνική άμυνα

Ελληνοτουρκικά: Η «πολεμοχαρής» και διαρκώς επεκτατική στάση της  Τουρκίας απέναντι στην χώρα μας, αναγκάζει την Ελλάδα να ενισχύσει την στρατιωτική της άμυνα. Στο πλαίσιο αυτό η συμφωνία με τη Γαλλία για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, ύψους 10 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, εντάσσεται και η ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με γαλλικά μαχητικά τύπου Rafale....

Ελληνοτουρκικά: Κοντά σε συμφωνία για τα Rafale! - Γίνεται «ανίκητη μηχανή» η ελληνική Αμυνα αναφέρουν πηγές των Ενόπλων Δυνάμεων
Συντάκτης: Αλέξανδρος Κωτάκης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ελληνοτουρκικά: Η «πολεμοχαρής» και διαρκώς επεκτατική στάση της  Τουρκίας απέναντι στην χώρα μας, αναγκάζει την Ελλάδα να ενισχύσει την στρατιωτική της άμυνα.

Στο πλαίσιο αυτό η συμφωνία με τη Γαλλία για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, ύψους 10 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, εντάσσεται και η ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με γαλλικά μαχητικά τύπου Rafale. «Γίνεται ανίκητη μηχανή η ελληνική άμυνα», έλεγαν «πηγές» των Ενόπλων Δυνάμεων

Εκτός απροόπτου απομένουν λεπτομέρειες για την αγορά 10 τέτοιων αεροσκαφών – τελευταίας γενιάς – από την Ελλάδα και τη «δωρεά» άλλων 8 (θα αφορούν την αρχική έκδοση του μαχητικού), εκ μέρους της Γαλλίας, στην οποία όμως αναμένεται παράλληλα να επιστραφούν 15 Mirage 2000EGM.

Το γαλλικό μαχητικό θεωρείται ένα από τα ικανότερα αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου στον κόσμο. Ανάλογα με την υπάρχουσα τακτική κατάσταση και τις συνθήκες που διαμορφώνονται, το Rafale μπορεί από το ρόλο επιτηρητή αέρος να κληθεί να εκτελέσει αερομαχία, με τους MICA NG (μικρές αποστάσεις), ή τους Meteor (μεγάλες αποστάσεις) και αφού έχει επιτύχει αεροπορική υπεροχή να προσβάλει στρατηγικούς ή μη στόχους στο έδαφος ή τη θάλασσα, με τα βλήματα SCALP-EG, Exocet ή τις βόμβες AASM.

Μεγάλο πλεονέκτημα επίσης έναντι του ανταγωνισμού είναι και το γεγονός ότι μπορεί να απογειωθεί από από μικρού μήκους αεροδιαδρόμους, έως και τετρακοσίων μέτρων (400 μ.).

Κύκλοι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κάνουν ήδη λόγο για απόπειρα αλλαγής υπέρ της Ελλάδας των ισορροπιών στο Αιγαίο, με την προμήθεια των 18 Rafale. Είναι αμφίβολο αν αρκούν τόσα για να ανατραπούν οι συσχετισμοί δυνάμεων. Είναι δεδομένο όμως ότι οι Τούρκοι έχουν ήδη θορυβηθεί με τη διαφαινόμενη προμήθεια των γαλλικών μαχητικών.

Χαρακτηριστικά Rafale
Όλες οι εκδόσεις του αεροσκάφους (Rafale B, C και Μ) φέρουν ένα συνδυασμό πτερυγίων ελιγμών και πτέρυγας τύπου «Δέλτα», κάτι που του προσδίδει ευελιξία, αλλά παράλληλα προσθέτει τη απαραίτητη σταθερότητα λόγω και της ενισχυμένης του ατράκτου.

Τόσο το «Rafale C» της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, όσο και το «Rafale Μ» Γαλλική Ναυτική Αεροπορία είναι μονοθέσια αεροσκάφη, ενώ το «Rafale B» της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, αποτελεί τη διθέσια έκδοση του αεροσκάφους της εταιρείας «Dassault».

Έχουν μήκος 15.27 μέτρα, άνοιγμα φτερών 10.80 μέτρα, ύψος 5.34 μ. και το σύστημα πρόωσής τους χρησιμοποιεί δύο στρόβιλο-προωθητήρες μετάκαυσης «SCECMA M88-2», με συνολική δύναμη ώθησης 150 kN (Νιούτον).

Σε ότι αφορά την επιτάχυνση του αεροσκάφους, μπορεί να φτάσει όρια μεταξύ των +9g με -3.2g (Επιτάχυνση της Βαρύτητας).

Ακόμη, υπάρχει ολογραφική απεικόνιση των δεδομένων στο κεφάλι του πιλότου του αεροσκάφους (HUD – Heads-Up Display) και η δυνατότητα καταχώρησης φωνητικών εντολών.

Το σύστημα ελέγχου των «Rafale» χρησιμοποιεί καθοδηγούμενη τεχνολογία «fly-by-wire», ενός αναλογικού και τριών ψηφιακών διαύλων. Τα αεροσκάφη αν και δεν χαρακτηρίζονται ως «stealth», μέσω του σχεδιασμού και των υλικών κατασκευής τους, εκπέμπουν χαμηλά ίχνη στα εχθρικά ραντάρ.

Παράλληλα, άλλα τμήματα του ηλεκτρικού εξοπλισμού των αεροσκάφών αποτελούνται από το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και αυτοπροστασίας «SPECTRA», το ραντάρ ιχνηλάτησης πολλαπλών στόχων «RBE2» και το σύστημα υπέρυθρης ακτινοβολίας για ιχνηλάτηση στόχου «OSF», της εταιρειας Thales.

Exit mobile version