Ελληνοτουρκικά: Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρέθηκε στην Αττάλεια, σε συνέδριο που αφορούσε τις παγκόσμιες στρατηγικές και την αεροπορική βιομηχανία.
Από την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, γίνεται ξεκάθαρο ότι η Τουρκία βρίσκεται σε επαφές με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για πώληση Bayraktar.
Ας δούμε τι αναφέρει, μεταξύ άλλων, η «Yeni Şafak»:
«Στην ομιλία του στα εγκαίνια της διήμερης διάσκεψης, ο υπουργός Τσαβούσογλου επέστησε την προσοχή του στην ισχυρή διπλωματία.
Είπε ότι δεν μπορεί κανείς να είναι δυνατός στο τραπέζι, χωρίς να είναι ισχυρός στο πεδίο.
Κι ότι ο τρόπος να είσαι δυνατός στο πεδίο, σημαίνει να είσαι ιδιοκτήτης μιας εγχώριας, εθνικής, αποτελεσματικής και ανεξάρτητης αμυντικής βιομηχανίας.
Ατάκες που επηρεάζουν (και) τα Ελληνοτουρκικά
Εφιστώντας την προσοχή σε τρία ζητήματα, ο Τσαβούσογλου είπε: ‘Πρώτα από όλα, μια εθνική αμυντική βιομηχανία είναι απαραίτητη για την εθνική μας ασφάλεια. Ζούμε σε μια δύσκολη γεωγραφική θέση.
Για την εθνική μας ασφάλεια, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την αποτρεπτική μας δύναμη μαζί με τη διπλωματία. Στη διαδικασία για την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο, βιώσαμε τη σημασία της εγχώριας και εθνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας, είχαμε κακές εμπειρίες στο παρελθόν. Ακόμη και οι Σύμμαχοι είχαν προβλήματα με την εξαγωγή των προϊόντων που χρειαζόμασταν. Είπαν: ‘Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το υλικό εδώ κι εκεί’.
Δόξα τω Θεώ, φτάσαμε σήμερα σε ποσοστό αποτελεσματικότητας 80% στην αμυντική βιομηχανία. Ναι, η γεωγραφία μπορεί να είναι το πεπρωμένο μας, αλλά αυτό το έθνος δεν άφησε ποτέ το μέλλον του στο έλεος άλλων χωρών. Από εδώ και πέρα, με το θέλημα του Αλλάχ, θα χαράξουμε το δικό μας μονοπάτι.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κίνδυνος πολέμου μειώνεται, όσο αυξάνεται η αποτρεπτική ισχύς. Οι αντίπαλοι πρέπει να σκεφτούν 40 φορές για να δράσουν.
Η αλλαγή στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού προξενεί προβλήματα, δημιουργεί όμως και ευκαιρίες για εμάς.
Περηφάνια και δύναμη φέρνει η επιτυχία στις εξαγωγές μας. Τώρα η Τουρκία έχει γίνει, όχι μόνο μια χώρα αγοράς, αλλά και μια χώρα που μπορεί να εξάγει τεχνολογικά προϊόντα. Σπάμε ρεκόρ στις εξαγωγές, ελπίζω να ανανεώσουμε τα ρεκόρ μας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και να ενημερώσουμε τους στόχους μας. Φέτος, οι εξαγωγές της αμυντικής βιομηχανίας ξεπέρασαν τα 2,8 δισ. δολάρια και θα σπάσουμε ρεκόρ’».
Δηλώνοντας ότι το ενδιαφέρον για τα UAV, τα SİHA και άλλα προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας αυξάνεται μέρα με τη μέρα, ο Τσαβούσογλου είπε:
«Σήμερα, τα UAV και τα SİHA δημιουργούν ένα νέο παράδειγμα στην πολεμική βιβλιογραφία και εμείς, ως Τουρκία, συμβάλλουμε σημαντικά σε αυτό.
Στις τελευταίες συναντήσεις του ΝΑΤΟ και του AGI, πολλοί από τους φίλους υπουργούς μου, ανώτερα στελέχη και στελέχη διεθνών οργανώσεις με ρώτησαν: ‘Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη επιτυχία σε αυτό το θέμα;’. Με ρωτούν γιατί η επιτυχία αυτή συζητιέται σε όλο τον κόσμο. Γιατί οι επενδυτές μας, οι μηχανικοί, οι επιστήμονες, είναι πολύ έξυπνοι και παραγωγικοί.
Επί του παρόντος, πολλά μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ενδιαφέρονται για τα παράγωγα μας. Δεν θέλω να δώσω τα ονόματά τους, αλλά είμαστε σε επαφή με πολλές χώρες. Αν ανοίξουν παράθυρα ευκαιριών για μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή μας, εάν επιτευχθούν ισορροπίες, ο ρόλος που διαδραματίζουν τα τουρκικά αμυντικά προϊόντα είναι προφανής».