Ελληνοτουρκικά: Ο Ακάρ… κλαίγεται για την αμυντική ενίσχυση του Ελληνικού στρατού
Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους Τούρκους η ενίσχυση του Ελληνικού στρατού, αλλά και η συμμαχίες μ ισχυρές χώρες όπως οι ΗΠΑ.Ελληνοτουρκικά: Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους Τούρκους η ενίσχυση του Ελληνικού στρατού, αλλά και η συμμαχίες μ ισχυρές χώρες όπως οι ΗΠΑ.
Ελληνοτουρκικά: Το καταλαβαίνει κανείς από δηλώσεις όπως αυτές που έκανε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος φανέρωσε τον φόβο που έχει η χώρα του για την συνεχή αμυντική ενίσχυση της Ελλάδας.
Για μία ακόμη φορά ο Ακάρ είπε το γνωστό… ποίημα του Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες τουρκικές θέσεις, για Αιγαίο Πέλαγος και Ανατολική Μεσόγειο, κατηγορώντας τη χώρα μας για «επεκτατική πολιτική» σε βάρος της Τουρκίας.
«Δυστυχώς παρά την εποικοδομητική μας προσέγγιση, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία σειρά από αρνητικές δηλώσεις, ενέργειες και προκλήσεις. Οι ασκήσεις της Ελλάδας που γίνονται με σκοπό την πρόκληση, ο εξοπλισμός των αποστρατικοποιημένων νησιών με τρόπο που παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, το άνοιγμα αυτών των νησιών για ξένα πολεμικά πλοία, οι ισχυρισμοί περί υφαλοκρηπίδας με τρόπο που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα παράλογα και αδιανόητα αιτήματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο φυσικά και αυξάνουν την ένταση. Αυτές οι προκλητικές ενέργειες και η απειλητική ρητορική δεν γίνονται με τίποτε αποδεκτές. Ένα τέτοιο ύφος δεν συμβάλλει με τίποτε προς την επίλυση. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν πως με αυτά δεν πρόκειται να φτάσουν πουθενά» δήλωσε ο Ακάρ, θέτοντας για μία ακόμη φορά θέμα αποστρατικοποίησης νησιών του Αιγαίου, εύρους εναέριου χώρου αλλά και μη δικαιώματος υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ του συμπλέγματος του Καστελόριζου.
Δήλωσε συγκεκριμένα: «Παρά τις σαφείς διατάξεις της συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 για το αποστρατικοποιημένο status των νησιών, γιατί και ενάντια σε ποιον τα εξοπλίζονται; Οι διατάξεις και των δύο συμφωνιών είναι ξεκάθαρες. Οι ομόλογοι μας γνωρίζουν πολύ καλά αυτές τις διατάξεις (…) Η Ελλάδα απέναντι στα 6 μίλια χωρικά ύδατα, προβάλλει ισχυρισμό περί 10 μίλια εναέριου χώρου. Δεν υπάρχει άλλο τέτοιο παράδειγμα στην ιστορία ή σήμερα. Κατά τον ίδιο τρόπο μέσω του Καστελόριζου που έχει έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και απέχει από τις τουρκικές ακτές μόνο 1950m και από την ελληνική ενδοχώρα 580 km, ζητάνε περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας έκτασης περίπου 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δεν συνάδουν με τη λογική».
Αναφορά έκανε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας και στους νέους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της Ελλάδας, που -σύμφωνα με τον ίδιο- «κάνει ζημιά» στους Έλληνες και την ελληνική οικονομία, ενώ κατηγόρησε τη χώρα μας πως επιχειρεί να μετατρέψει τα διμερή προβλήματα σε διαφορές Τουρκίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Η.Π.Α. Ο ίδιος βέβαια ζήτησε να γίνουν σεβαστά τα «δίκαια» της Τουρκίας, προκειμένου ν’ αναπτυχθούν οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
«Από την άλλη πλευρά στον Έλληνα γείτονα υπάρχει ένα πάθος για εξοπλισμούς χωρίς αρχή και τέλος. Πρέπει όμως να ιδωθεί και να γίνει αντιληπτό ότι αυτό είναι κάτι που δεν συνάδει μαθηματικά, είναι ένα απόλυτο όνειρο, μια προσπάθεια και ότι τη μεγαλύτερη ζημιά θα την υποστεί ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Πρέπει πλέον να γίνει αντιληπτό πως η πιο σωστή και εύκολη λύση είναι να δούνε τα δικαιώματα και το δίκαιο μας και πως έτσι θα αναπτυχθούν και οι σχέσεις καλής γειτονίας (…) Επίσης η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθεια ώστε τα προβλήματα της με την Τουρκία, να τα καταστήσει προβλήματα Τουρκίας και Ε.Ε και Τουρκίας και Αμερικής.
Αυτή η στάση δεν είναι ούτε νόμιμη ούτε ηθική. Πραγματικά δεν θα συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων. Παρά αυτή την στάση της Ελλάδας που δεν αναγνωρίζει δίκαιο και δικαιώματα εμείς προσπαθούμε να επιλύσουμε τα θέματα Μεσογείου και Αιγαίου μέσω των συζητήσεων. Πραγματικά καταβάλλουμε κάθε είδους προσπάθεια. Σε αυτή την περίοδο που έχουν αρχίσει οι διερευνητικές συνομιλίες στο Αιγαίο και οι συναντήσεις αποτροπής συγκρούσεων στο ΝΑΤΟ, συνεχίζουμε να λέμε σε κάθε ευκαιρία πώς περιμένουμε τους Έλληνες ομολόγους μας για την 4η συνάντηση στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Άγκυρα» δήλωσε.
Ο Ακάρ αναφέρθηκε σε δηλώσεις Ελλήνων ακαδημαϊκών, πολιτικών, απόστρατων κ.α. που -σύμφωνα με τον ίδιο- υποστηρίζουν πως η Τουρκία έχει δίκαιο σε όσα διεκδικεί στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο, ζητώντας από την Ελλάδα να εγκαταλείψει την «επεκτατική της πολιτική» και επαναλαμβάνοντας πως η χώρα του θα υπερασπιστεί με κάθε μέσο την Κύπρο και την «Γαλάζια Πατρίδα».
«Τον τελευταίο καιρό το γεγονός ότι κάποιοι λογικοί Έλληνες ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, απόστρατοι και συνταξιούχοι αξιωματούχοι κάνουν αντικειμενικές δηλώσεις σε αυτό το θέμα, δείχνουν το δίκαιο μας και διαφωτίζουν τον ελληνικό λαό. Συμπερασματικά για την ειρήνη και τη σταθερότητα οι Έλληνες γείτονές μας πρέπει να εγκαταλείψουν το συντομότερο την επεκτατική τους λογική (…)Ο πιο σωστός δρόμος είναι ο τερματισμός των ασυμβίβαστων και προκλητικών δηλώσεων και δράσεων. Ξεκάθαρα δηλώνουμε πώς εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα, στα δίκαια και στα εδάφη κανενός. Ωστόσο αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας, είμαστε αποφασισμένοι, είμαστε επίμονοι και είμαστε ικανοί να το κάνουμε τόσο στην Κύπρο όσο και στη Γαλάζια Πατρίδα» τόνισε προκλητικά ο Ακάρ.