Ελληνοτουρκικά: Ο εφιάλτης του Ερντογάν, ο Μπάιντεν και η εθνική κρίση που έρχεται. Τι σηματοδοτούν οι κυρώσεις στην Τουρκία και η αποτυχία της ΕΕ να πράξει ανάλογα.
Ελληνοτουρκικά: Οι κυρώσεις που επέβαλλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών S-400 είναι η πρώτη απειλή προς τον Ερντογάν από το Δημοκρατικό Κόμμα, που επιβεβαιώνουν την ήδη εκφρασθείσα απειλή από τον Μπάϊντεν ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα αλλάξουν σελίδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνοτουρκικά: Έλληνας Στρατιωτικός «τσίμπησε» τον μουσουλμάνο κατάσκοπο!
Φαίνεται όμως ότι και άλλες χώρες θα αλλάξουν σελίδα και η Ελλάδα, αλλά και η Κυπριακή Δημοκρατία θέτουν ισχυρή υποψηφιότητα. Η Άγκυρα αντέδρασε υποτίθεται οργισμένα, αλλά ήδη γνώριζε μέσω των διπλωματικών διαύλων ότι αυτό θα συνέβαινε.
Ο εφιάλτης του Ερντογάν
Η υποτιθέμενη οργή του Ερντογάν δεν έχει τόσο σχέση με τις κυρώσεις, αλλά τον φόβο του Τούρκου προέδρου και του συστήματός του ότι η πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή θα αλλάξει και κυρίως, ότι ο Μπάιντεν και σημαντικό τμήμα της ελίτ των Δημοκρατικών και του εβραϊκού λόμπι προτιμά αλλαγή ηγεσίας στην Άγκυρα και απομάκρυνση του Ερντογάν για να ομαλοποιηθούν οι μεταξύ τους σχέσεις.
Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα , σημαντικό ρόλο εκτιμούν αναλυτές, θα διαδραματίσει το άνοιγμα του φακέλου της Τράπεζας Χαλκ στο σκάνδαλο της οποίας (λαθρεμπόριο πετρελαίου, χρυσού κλπ με Ιράν και Ισλαμιστές) εμπλέκονται όλα σχεδόν τα μέλη της οικογένειάς του.
Η απειλή πλέον δεν είναι μόνο πολιτική , είναι προσωπική και όλα αυτά θα αποτελέσουν το μεγάλο «μαγειρείο» που πιθανότατα θα οδηγήσει σε μια νέα σελίδα στον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή που προφανώς επηρεάζει άμεσα και δραματικά την Ελλάδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνοτουρκικά: «Μούδιασαν» οι Τούρκοι με την αγορά των 18 «Rafale F3R» – Τι αναφέρει η Sabah
Η παταγώδης αποτυχία της πρόσφατης συνόδου κορυφής της ΕΕ, όχι μόνο να στηρίξει την Ελλάδα, αλλά να δρομολογήσει μια νέα πολιτική της Ευρώπης στην περιοχή, έχει προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον.
Η ΕΕ βγήκε βαθιά τραυματισμένη από αυτή τη σύνοδο γιατί όχι απλά επιβεβαίωσε την αδυναμία της να αναβαθμίσει το κύρος και τον ρόλο της στο γεωπολιτικό πεδίο, αλλά κάλεσε επίσημα τις ΗΠΑ να αναμειχθούν και ουσιαστικά να ηγηθούν εκ νέου μιας προσπάθειας αναδιάταξης των ισορροπιών στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.
Είναι ήδη πολλαπλά τα επίπεδα και τα ανοιχτά μέτωπα. Ο άξονας Ισραήλ- αραβικών χωρών παίρνει ήδη τα χαρακτηριστικά στρατηγικής συνεργασίας. Η απομόνωση του Ιράν, η δρομολόγηση πολιτικής λύσης στην Συρία, η διένεξη Ελλάδας –Τουρκίας, το παλαιστινιακό, το Κυπριακό , η Λιβύη αποτελούν τμήματα μιας ασταθούς σκακιέρας που πρέπει να σταθεροποιηθεί.
Οι προσπάθειες θα δρομολογηθούν τις επόμενες εβδομάδες και θα έχουν σε πρώτη φάση στο επίκεντρό τους, την πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό.
Πώς θα επηρεαστούν Ελλάδα -Κύπρος
Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και εντελώς ανέτοιμες και απρόθυμες να σκύψουν στα προβλήματα και να εργαστούν πυρετωδώς και σε πλήρη αρμονία για να τα επιλύσουν, σε πλήρη αντίθεση με την Τουρκία που είναι έτοιμη με πλήθος εναλλακτικών σεναρίων.
Η επίκληση του διεθνούς δικαίου έχει χάσει κάθε ισχύ, στο τραπέζι πλέον θα αναζητηθούν λύσεις. Και την διαπραγματευτική ισχύ θα την εκφράζει αυτός που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων , που έχει προτάσεις και συμμαχίες.
Πιθανή αρνητική εξέλιξη, δηλαδή μη επίλυση του Κυπριακού θα πολλαπλασιάσει το αρνητικό κλίμα και για την Ελλάδα, γιατί η ατζέντα της Τουρκίας με τις γκρίζες ζώνες, χωρικά ύδατα, οριοθετήσεις , επήρεια νησιών κλπ θα πέσει στο τραπέζι με μια ελληνική κυβέρνηση που κυριολεκτικά θα σηκώσει τα χέρια ψηλά περιμένοντας από τους ξένους βοήθεια που δεν θα έρχεται. Μια νέα αποτυχία στο Κυπριακό θα πυροδοτήσει επίσης ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και στην Κύπρο, αλλά θα επιδράσει σημαντικά και στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Είναι άλλο πράγμα οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία να επικρίνουν την Τουρκία για τις απειλές για χρήση βίας, παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις και άλλο πράγμα οι διαπραγματεύσεις .
Καμία από αυτές τις χώρες δεν πρόκειται να κατανοήσει τις ελληνικές θέσεις, τις υπεκφυγές , ούτε να αποδεχθεί δικαιολογίες, εκλογές ή προσχήματα για να μην διαπραγματευθεί.
Η προσωπική ανεπάρκεια του πρωθυπουργού να κάνει αισθητή την παρουσία του στην σύνοδο κορυφής θα στοιχίσει στη χώρα. Το γεγονός ότι στα Συμπεράσματα δεν αποσαφηνίζεται το περιεχόμενο του διαλόγου , ούτε καν διατυπώνονται σαφείς ελληνικές θέσεις, θα απογειώσουν την ενεργητικότητα της Άγκυρας και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις.
Εν μέσω λοιπόν Κυπριακού, διμερών πιέσεων και μιας ασαφούς διάσκεψης για την ανατολική Μεσόγειο, η ελληνική κυβέρνηση συλλαμβάνεται απολύτως ανέτοιμη να οργανώσει την πολιτική της , για οποιοδήποτε από αυτά τα ζητήματα.
Οι εξελίξεις όμως στα θέματα αυτά θα επηρεάσουν καθοριστικά τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, ενδεχομένως θα πολλές δεκαετίες. Ο πρωθυπουργός δεν θέλει να δει την πραγματικότητα, την αρνείται ουσιαστικά, αλλά η πραγματικότητα είναι αμείλικτη .
Και αυτή την αμείλικτη διπλωματία θα την αισθανθεί η χώρα σύντομα. Είναι θέμα χρόνου, μόλις αναλάβει ο Μπάιντεν τον Ιανουάριο, να κληθεί ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο.
Τα υπόλοιπα επί σκηνής….
Πηγή: omegapress.gr