ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Ο στημένος τουρκικός ιστιοπλοϊκός αγώνας και οι εκτιμήσεις για το γεωτρύπανο

Ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής μίλησε για τα Ελληνοτουρκικά και την τουρκική πρόθεση να «γκριζάρει» το Αιγαίο

Ελληνοτουρκικά: Ο στημένος τουρκικός ιστιοπλοϊκός αγώνας και οι εκτιμήσεις για το γεωτρύπανο
Συντάκτης: Βαγγέλης Λάσκαρης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Μιλώντας στον ALPHA, ο Γιώργος Φίλης αναφέρθηκε αναλυτικά στα Ελληνοτουρκικά, τις προκλήσεις από την Τουρκία και τις κινήσεις τους αναφορικά με το Αιγαίο.

Ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής και αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων μίλησε για την πρόθεση της γειτονικής χώρας να «γκριζάρει» το Πέλαγος.

Αφορμή γι’ αυτή τη συζήτηση ήταν (και) η διεξαγωγή ενός στημένου ιστιοπλοϊκού αγώνα γι’ αυτόν τον σκοπό.

Ένας αγώνας αρκετών ημερών που άρχισε από τα βόρεια της Λέσβου και κατέληξε απέναντι από τη Ρόδο.

Οι Τούρκοι έκαναν την αναμενόμενη κίνηση στο Φαρμακονήσι κι έλαβαν την ελληνική απάντηση, δεδομένου ότι το Λιμενικό βρισκόταν σε επιφυλακή.

Ας περάσει, όμως, ο λόγος σε εκείνον:

«Μιλάμε για υβριδικό πόλεμο, τον οποίο έχει εξαπολύσει τα τελευταία χρόνια η Τουρκία απέναντι στη χώρα μας.

Προσπαθεί με κάθε τρόπο και με κάθε ευκαιρία, ή προσπαθεί και να δημιουργήσει τις ευκαιρίες, ώστε να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ευρύτερη περιοχή της υφαλοκρηπίδας, της ΑΟΖ της Ελλάδας και την εθνική κυριαρχία στα χωρικά μας ύδατα.

Αυτό, λοιπόν, είναι μέσα στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας. Καταλαβαίνουμε ότι αντιμετωπίζουμε έναν εχθρό, ο οποίος έχει μία συγκεκριμένη στρατηγική, με πολλές τακτικές.

Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την ευρύτερη στρατηγική αλλά και τις επιμέρους τακτικές/ευκαιρίες που δημιουργεί, προκειμένου να αμφισβητήσει τα δικαιώματά μας».

Το γεωτρύπανο θα φέρει νέο επεισόδιο στα Ελληνοτουρκικά

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Φίλης κλήθηκε να δώσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με το μέρος πού θα κινηθεί το τουρκικό γεωτρύπανο.

Ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής και αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων έδωσε τρεις απαντήσεις:

Η πρώτη είναι να πάει στην Κύπρο.

Η δεύτερη να κινηθεί στην περιοχή που δεν έχουμε υπογράψει ακόμα αποκλειστική οικονομική ζώνη με την Αίγυπτο, δηλαδή το Τριεθνές στο Σύμπλεγμα του Καστελορίζου νοτίως.

Η τρίτη είναι να πάει στην περιοχή όπου έχει υπογραφεί η συμφωνία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης Ελλάδας-Αιγύπτου. Εκεί που οι Τούρκοι έχουν υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης, το ‘τουρκοτριπολιτάνικο’ -να το πω έτσι- μνημόνιο.

Καταλαβαίνετε ότι και στις τρεις αυτές περιπτώσεις θα πρέπει η Ελλάδα να το αντιμετωπίσει καταλλήλως. Ειδικά στην τρίτη, όπου μιλάμε για υπογεγραμμένη συμφωνία της χώρας μας με την Αίγυπτο, κατά συνέπεια δεν υπάρχει ούτε καν σκέψη να μείνει ένα τέτοιο σκάφος εκεί».

Πηγή: geostratigika.gr

Exit mobile version