ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Πιέσεις Γερμανών για συνδιαχείριση στο Αιγαίο – FAZ: «Μοιράστε τον εναέριο χώρο»

Ελληνοτουρκικά: Αντί να στηρίξουν τις ελληνικές θέσεις που όχι μόνο είναι σωστές και δίκαιες, αλλά αποτελούν θέσεις μια χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία κοιτάει πρωτίστως το δικό της συμφέρον. Αποκαλύψεις μέσα από προτάσεις φαίνεται οτι κάνει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία με ρεπορτάζ της δείχνει τη «συνδιαχείριση» του εναέριου χώρου...

Ελληνοτουρκικά Πιέσεις Γερμανών για συνδιαχείριση στο Αιγαίο - FAZ: «Μοιράστε τον εναέριο χώρο»
Συντάκτης: Αλέξανδρος Κωτάκης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ελληνοτουρκικά: Αντί να στηρίξουν τις ελληνικές θέσεις που όχι μόνο είναι σωστές και δίκαιες, αλλά αποτελούν θέσεις μια χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία κοιτάει πρωτίστως το δικό της συμφέρον.

Αποκαλύψεις μέσα από προτάσεις φαίνεται οτι κάνει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία με ρεπορτάζ της δείχνει τη «συνδιαχείριση» του εναέριου χώρου πάνω από το Αιγαίο ως λύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξώδικο σε Πολάκη για τη Χρυσή Αυγή ο Σάκης Ρουβάς: Επιμένει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

«Ένας Τούρκος και ένας Έλληνας υποναύαρχος θα συνεχίσουν τις τεχνικές συνομιλίες υπό την αιγίδα της Συμμαχίας αυτή την εβδομάδα» γράφει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες του μηχανισμού αποτροπής κρίσεων Ελλάδας -Τουρκίας.

Στον πυρήνα της συμφωνίας βρίσκεται μια μόνιμη «Hotline» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, για να μπορούν να ανταλλάσσονται γρήγορα πληροφορίες σχετικά με την κίνηση πλοίων και αεροπλάνων. Μεσολαβητής θα ειναι ο Αντιπρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ ,Αμερικανός στρατηγός Σκοτ Κιντσβάτερ.

«Άμεση σύνδεση υπήρχε και παλιότερα, αλλά κόπηκε από την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016» γράφει η FAZ σημειωνοντας παντως οτι «ο νέος μηχανισμός αποτελεί μια συμβολική κίνηση, αφού τελικά και οι δύο χώρες απέσυραν τα πολεμικά πλοία τους από τα διαφιλονικούμενα ύδατα».

Ωστόσο, όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, τώρα θα μπορούσαν να συνάψουν συμφωνίες για «deconfliction» στον εναέριο χώρο, π.χ. με ξεχωριστές πτητικές ζώνες και σταθερά ηλεκτρονικά σήματα. Και σε αυτούς τους τομείς παρατηρούνται επανειλημμένα επικίνδυνες καταστάσεις.

Σύμφωνα με την FAZ «αντίθετα, απόσυρση των τουρκικών ερευνητικών πλοίων μεταξύ της τουρκικής ενδοχώρας και της Κύπρου μάλλον δεν θα γίνει. Με την αποστολή τριών πλοίων σε περιοχές που με βάση το θαλάσσιο δίκαιο ανήκουν στην Κύπρο, αλλά διεκδικούνται και από την Τουρκία, η Άγκυρα θέλησε να αποτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων όσον αφορά την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων της Μεσογείου, που θα απέκλειαν μόνιμα την Τουρκία από την εκμετάλλευση της Μεσογείου».

Η Γερμανία, δεν είναι η πρώτη φορά που θέλει να τα «βρούν» Αθήνα και Άγκυρα μοιράζοντας το Αιγαίο. Από το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, καταλαβαίνει κανείς πως μία τέτοια πρόταση δεν είναι απίθανο να έχει γίνει.

Τώρα το πώς θα πράξει η ελληνική κυβέρνηση, που γενικά σχετικά με τη συμφωνία μέσω ΝΑΤΟ, έχει τηρήσει σιγή ιχθύος, είναι ένα ζήτημα που αναμένουμε να δούμε την έκβασή του…

 

Exit mobile version