Ελληνοτουρκικά: Πλησιάζει το τέλος του Ερντογάν – Πώς το προετοιμάζουν οι αντίπαλοί του
Πως το προετοιμάζουν οι αντίπαλοί του.Ελληνοτουρκικά: Ολοένα και πλησιάζει το πολιτικό τέλος του ακραίου ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όμως ο Τούρκος πρόεδρος δεν πρόκειται να παραδώσει ποτέ την εξουσία πυροδοτώντας άγρια σενάρια για την Τουρκία.
Όπως αναφέρουν αμερικανικά ινστιτούτα και ανακοινώσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης Μπάιντεν, στην Τουρκία πρέπει να δημιουργηθεί ένα μεγάλο μέτωπο κατά του Ερντογάν ώστε ο τελευταίος να απολέσει την εξουσία ο σημερινός πρόεδρος στις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές.
Στο πλαίσιο αυτό ο Κιλιντσάρογλου πρόεδρος του Κεμαλικού κόμματος και ο Αλί Μπαμπατζάν συμφώνησαν σε πολλά θέματα προετοιμάζοντας πιθανόν την επόμενη ημέρα στην χώρα, μετά την συνάντηση με τον Νταβούτογλου.
Ο Αλί Μπαμπατζάν, πρώην υπουργός και σημερινός ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος της προόδου (DEVA), συναντήθηκε με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου στην έδρα του CHP.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε καθώς ο Μπαμπατζαν αναζητά ευκαιρίες συνεργασίας με κόμματα της αντιπολίτευσης για να ρίξει ντον Ερντογάν και το καθεστώς του.
Ο Κιλιτσάρογλου έχοντας ανοίξει και αυτός ένα κύκλο επαφών, έχει συναντηθεί και με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό ενός άλλου πολιτικού φορέα με την επωνυμία κόμμα του μέλλοντος (GP), στα γραφεία του κόμματος αυτού στην Κωνσταντινούπολη, την περασμένη εβδομάδα.
Τόσο ο Μπαμπατσάν όσο και ο Νταβούτογλου ίδρυσαν τα κόμματα τους μετά την αποχώρησή τους από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), τονίζοντας και οι δύο ότι το κόμμα για το οποίο εργάστηκαν για τόσα πολλά χρόνια έχει χάσει πλήρως τον δρόμο του.
Ο Μπαμπατζάν είχε μαζί τους αντιπροέδρους του DEVA Sadullah Ergin, Mustafa Yeneroğlu και Sanem Oktar, στην συνάντηση με τον Κιλιτσάρογλου , ο οποίος συνοδεύονταν από τον Γενικό Γραμματέα Selin Sayek Böke, και τον εκπρόσωπο του κόμματος Faik Öztrak.
Οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν συνέντευξη τύπου στη συνέχεια, και δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι το θέμα της συνάντησης αφορούσε την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την αλλαγή του κοινοβουλευτικού συστήματος διακυβέρνησης της Τουρκίας, την οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να εφαρμόσουν.
Η Τουρκία είχε αλλάξει το κοινοβουλευτικό σύστημα της σε προεδρικό, μετά τις εκλογές του 2018 κάτι που θέλουν όλοι να αλλάξουν.
Σύμφωνα με αξιωματούχους οι δύο πλευρές συζήτησαν μια ολόκληρη γκάμα θεμάτων και το αποτέλεσμα ήταν πολύ θετικό. Οι δύο ηγέτες μοιράστηκαν τις ίδιες απόψεις τους σχετικά με ζητήματα που σχετίζονται ιδίως με την οικονομία και την κατάρρευση του δικαστικού συστήματος, καθώς και την εξωτερική πολιτική.
Ένα κρίσιμο κομμάτι των πληροφοριών που παρείχαν οι δύο αξιωματούχοι ήταν ότι και τα δύο κόμματα συμφωνούν ότι το κουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), αφού θεωρούν ότι οι Κούρδοι πρέπει να είναι μέρος αυτού του αντιπολιτευτικού μετώπου κατά των Ισλαμιστών του Ερντογάν.
Το κουρδικό κόμμα είχε ζητήσει συνάντηση με το DEVA πριν από τη συνάντηση του Κιλιτσάρογλου με τον Μπαμπατζάν, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν σε συγκεκριμένη ημερομηνία.
Το κουρδικό HDP είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο και ο κύριος αντίπαλος του AKP στις ανατολικές και νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας στις οποίες ζουν πολλά εκατ. Κούρδοι.
Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος (MHP) Devlet Bahçeli και ανώτεροι αξιωματούχοι του MHP, έχουν επανειλημμένα ζητήσει να κυρηχθεί παράνομο το κουρδικό κόμμα, ενώ βουλευτής του ΑΚΡ δήλωσε πρόσφατα ότι το HDP πρέπει να «εξαλειφθεί» τελείως.
Μπαμπατζάν και Κιλιτσάρογλου διαφωνούν με τις προθέσεις κήρυξης του ως παράνομου κόμματος αφού θεωρούν ότι τα εκατομμύρια των Κούρδων ψηφοφόρων δεν μπορούν να αγνοηθούν.
Από την άλλη πλευρά, την επόμενη εβδομάδα ο Μπαμπατζάν πρόκειται να συναντηθεί με την ηγέτη του κεντροδεξιού Καλού κόμματος (İYİP), Meral Akşener, η οποία είχε υπηρετήσει ως υπουργός εσωτερικών κατά το αποκορύφωμα της κουρδικής σύγκρουσης στη δεκαετία του 1990, και με τον πρώην συνάδελφό του στην κυβέρνηση Α. Νταβούτογλου μια το εβδομάδα μετά.
Ένας αξιωματούχος που παρακολούθησε τη συνάντηση είπε ότι και οι δύο πλευρές αποφεύγουν μια προσέγγιση που θα επιβάλλει τις απόψεις η μία πλευρά στην άλλη , ή θα πιέσει για άνευ όρων συμφωνία. Ο αξιωματούχος είπε:
«Πρώτον, ο στόχος και ο στόχος αυτής της συνάντησης ήταν να προσδιοριστούν οι προθέσεις. Σε αυτό, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος. Διαπιστώθηκε ότι σχετικά με πολλά θέματα, υπήρχε μια κοινή κατανόηση.
όσο εμείς όσο και το άλλο κόμμα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τα δικά μας συμφέροντα , αλλά ο στόχος εδώ είναι να προωθήσουμε τα κοινά σημεία σε αυτές τις προσπάθειες και να συγκρατήσουμε τα αμφισβητούμενα θέματα, ώστε να μπορούμε να προετοιμάσουμε την ευρύτερη βάση για συμφιλίωση και να ενεργούμε από κοινού.
Το κατά προτεραιότητα κοινό σημείο στο οποίο συμφωνήσαμε ήταν η σοβαρή κατάρρευση του δικαστικού συστήματος και η έντονη πίεση που αντιμετωπίζουν τα δικαστήρια για να πολιτικοποιηθούν.
Συμφωνήσαμε επίσης έντονα για την ανάγκη ανοικοδόμησης του διαχωρισμού των εξουσιών. Υπάρχει συμφωνία σε πολλά σημεία, όπως η ανάγκη ενίσχυσης της εποπτικής λειτουργίας του κοινοβουλίου, η δημιουργία μηχανισμού ψήφου εμπιστοσύνης, η αναδιάρθρωση του κοινοβουλίου ώστε να προχωρήσει περαιτέρω η λειτουργία εποπτείας κ.λπ.”
Η ουσία σε όλα αυτά είναι ότι η τουρκική αντιπολίτευση ετοιμάζεται να νικήσει κατά κράτος το ΑΚΡ στις επερχόμενες εκλογές και αυτό το γνωρίζει ο Ερντογάν, ο οποίος θα “χτυπήσει” είτε με βία και νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος, είτε με άλλες διώξεις και καταστάσεις απείρως χειρότερες από αυτές που προκάλεσε ο φίλος του ο Τραμπ στις ΗΠΑ.
Πηγή pentapostagma.gr