Ελληνοτουρκικά: Πόλεμος Γάλλων – Αμερικανών για τον εξοπλισμό της Ελλάδας
Το Παρίσι γνωρίζει πως το πρόγραμμα των νέων ελληνικών φρεγατών είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να πάρει ρεβάνς.Ελληνοτουρκικά: Πόλεμος Γάλλων – Αμερικανών για τον εξοπλισμό της Ελλάδας μετά και την ακύρωση τεράστιου συμβολαίου της Naval Group από την Αυστραλία.
Η ακύρωση του συμβολαίου άνω των 40 δισ. δολαρίων για τα γαλλικά υποβρύχια που θα αγόραζε η Αυστραλία, ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Παρισιού τα τελευταία χρόνια.
Αιτια της ακύρωσης του συμβολαίου ήταν η συμφωνία τα υποβρύχια της Αυστραλίας να κατασκευαστούν με την βοήθεια των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας.
Από κάποιους η συγκεκριμένη εξέλιξη χαρακτηρίστηκε ως πισώπλατη μαχαιριά της Ουάσιγκτον στο Παρίσι, όμως, άνθρωποι που γνωρίζουν τις ισορροπίες στην παγκόσμια σκακιέρα των εξοπλισμών, υποστηρίζουν πως ήταν μία αναμενόμενη εξέλιξη.
Η Γαλλία, γράφει το meta-defence.fr, είναι η μόνη χώρα της Δύσης που μπορεί να κατασκευάσει όλα τα όπλα που χρειάζεται, μέσω της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας.
Μάλιστα, όπως σημειώνεται, πολλά από αυτά τα όπλα είναι καλύτερα και φθηνότερα από τα αντίστοιχα αμερικανίκά (π.χ. Rafale Vs F-35).
H συνεχιζόμενη έντονη παρουσία της Γαλλίας στα εξοπλιστικά προγράμματα παγκοσμίως (Ελλάδα, Κροατία, Ελβετία, Αυστραλία, Ινδία, κ.ο.κ.) έβαλε το Παρίσι στο… στόχαστρο των ΗΠΑ, οι οποίες και επιθυμούν να αναλάβουν κατά αποκλειστικότητα τους εξοπλισμούς των συμμάχων τους στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Πόσο μάλιστα όταν οι Αμερικανοί βλέπουν πως τα γαλλικά μαχητικά Rafale κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στις αγορές μαχητικών, αφού σύμφωνα με ειδικούς στην έκδοση F4 υπερτερούν των F-35 σε ευελιξία, εμβέλεια και διείσδυση σε χαμηλό υψόμετρο.
Να θυμίσουμε ότι «επίθεση» των ΗΠΑ σε εξοπλιστικό πρόγραμμα των Γάλλων έγινε και στην περίπτωση των τεσσάρων νέων ελληνικών φρεγατών.
Η αρχική διακρατική συμφωνία για τέσσερις Belharra για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, μετατράπηκε σε ανοιχτό διαγωνισμό προτάσεων, μετά την εμπλοκή των Αμερικανών, οι οποίοι προσέφεραν στην Ελλάδα τις MMSC.
Ψάχνουν στην Αθήνα την ρεβάνς οι Γάλλοι
Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να ισχυριστεί πως στην παρούσα φάση, τα εξοπλιστικά προγράμμα που επιθυμεί να τρέξει η Αθήνα, συζητούνται σε ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού των ΗΠΑ με την Γαλλία.
Το Παρίσι γνωρίζει πως το πρόγραμμα των νέων ελληνικών φρεγατών είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να πάρει ρεβάνς έναντι των Αμερικανών.
Έτσι, οι Γάλλοι έγιναν πιο… εναλλακτικοί στις διαπραγματεύσεις τους με την Ελλάδα, προσφέροντας σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τις Gowind ως πλοία ενδιάμεσης λύσης.
Ποια πρόταση θα υπερισχύσει δεν είναι ακόμα σίγουρο.
Όμως η φημολογούμενη πρόταση της Αθήνας για συμπαραγωγή των επιπλέον έξι Rafale από τη Γαλλία δείχνει πως η Ελλάδα έχει πλήρη γνώση των ισορροπιών που δημιούργούνται και επιδιώκει το καλύτερο δυνατό για την ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.
Αντίστοιχα οι ΗΠΑ επιθυμούν να διατηρήσουν την ισορροπία μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας, για το λόγο αυτό δεν κάνουν δραστικά βήματα υπέρ της Ελλάδας στις εξοπλιστσικές τους προτάσεις.
Αν οι ΗΠΑ πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της Αθήνας θα σπρώξουν την Άγκυρα στην αγκαλιά της Ρωσίας και της Κίνας, πράγμα που για την ώρα δεν επιθυμούν.