ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Πρόκληση της Τουρκίας – Η Ελλάδα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Επίσημοι αξιωματούχοι από την Τουρκία κατηγορούν την Ελλάδα πως παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα με τις «επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο».

Ελληνοτουρκικά
Συντάκτης: Γιώργος Διπλοΐδης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ελληνοτουρκικά: Επίσημοι αξιωματούχοι από την Τουρκία κατηγορούν την Ελλάδα πως παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα με τις «επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο».

Ελληνοτουρκικά: Μετά τους επίσημους αξιωματούχους από την Τουρκία και η «Daily Sabah» με εκτενές άρθρο της κάνει επίθεση στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα μιλούν για «παραβιάσεις δικαιωμάτων» και «επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο» από τη χώρα μας τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και τoν Fronetex στο Αιγαίο.

Πιο συγκεκριμένα τονίζει στην αγγλόφωνη έκδοση της πως: «Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πραγματοποιούνται από τον Frontex, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ανέφεραν πηγές ασφαλείας καθώς οι αναφορές και οι ειδήσεις για επιστροφές και βίαιες πράξεις προς τους αιτούντες άσυλο, αυξάνονται σχεδόν καθημερινά».

Ενώ συνεχίζουν αναφέροντας πως: «Η αρχή διοίκησης των παρεμβάσεων του Frontex ανήκει στη χώρα υποδοχής. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των πλοίων, των σκαφών και των αεροσκαφών στη δομή του Frontex, δεσμεύονται από τις εντολές των ελληνικών αρχών, καθώς οι σκληρές επαναπροωθήσεις της Αθήνας έχουν μετατραπεί σε θεσμική κουλτούρα».

Aκόμη κάνουν λόγω πως η Ελλάδα δεν θεωρεί υπόλογο τον Frontex και παραμένει αμέτοχη στις ενέργειες που κάνει, αυτό σημαίνει πως θα συνεχιστούν οι ίδιες πρακτικές στο ζήτημα.

Ενώ συνεχίζουν τονίζοντας πως στα χαρτιά, ο Frontex θεωρείται νομικά υπόλογος από τις 27 χώρες μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ). Αλλά στην Θάλασσα και τα χερσαία σύνορα οι παρεμβάσεις του, ελέγχονται από την χώρα στην οποία πραγματοποιούνται.

Οι επαναπροωθήσεις εμποδίζουν τους αιτούντες άσυλο να υποβάλουν αξιώσεις για προστατευμένο καθεστώς και εάν ασκούνται αδιάκριτα, μπορούν να αποτελέσουν παραβίαση των βασικών νόμων της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και των Συμβάσεων της Γενεύης του 1951.

Η Human Rights Watch (HRW) τον Μάρτιο δήλωσε ότι αναφορές από το 2020 κατέγραψαν πολλαπλά περιστατικά κατά τα οποία το ελληνικό προσωπικό της ακτοφυλακής, μερικές φορές συνοδευόμενο από ένοπλους μασκοφόρους άντρες, παρεμπόδιζε, έκανε επίθεση, και επαναπροωθούσε τα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες.

Άνοιγμα σχολείων στις 10 Μαΐου με self test και παράταση της χρονιάς

Survivor διαρροή 5/5: ΟΡΙΣΤΙΚΟ! Αυτή η ομάδα κερδίζει το αγώνισμα με έπαθλο επικοινωνία!

Exit mobile version