Ελληνοτουρκικά: Ραγδαίες εξελίξεις στα εξοπλιστικά με τα Rafale και τις Belharra!
Ελληνοτουρκικά: Η Φλοράνς Παρλί, με την επίσκεψή της αναμένεται να επισημοποιήσει τη νέα πρόταση των Γάλλων για τη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών Belharra πολλαπλών ρόλωνΕλληνοτουρκικά: Η ημερομηνία έλευσης της γαλλίδας υπουργού Άμυνας στην Αθήνα πλησιάζει και πέρα από την υπογραφή της συμφωνίας για τα Rafale, οι «διαρροές» μιλούν και για εξελίξεις με τις Belharra.
Ελληνοτουρκικά: Η Φλοράνς Παρλί, με την επίσκεψή της αναμένεται να επισημοποιήσει τη νέα πρόταση των Γάλλων για τη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών Belharra πολλαπλών ρόλων και την παραχώρηση δύο φρεγατών La Fayette ως ενδιάμεση λύση.
Η νέα γαλλική πρόταση αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 δις ευρώ. Προβλέπει, όπως σας είχαμε αναφέρει, δύο φρεγάτες Belhara με διαμόρφωση FDI όπως δηλαδή τις έχει παραγγείλει το Γαλλικό πολεμικό ναυτικό και ακόμη δύο «φορτωμένες» με επιπλέον οπλικά συστήματα όπως επιθυμεί το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Η πρόταση δεν περιλαμβάνει το κόστος των όπλων τα οποία θα παραγγείλει η Αθήνα με τους Γάλλους να αποδεσμεύουν και τους «φονικούς» Scalp Naval εάν τους επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό.
Η ελληνική πλευρά εξετάζει όλες τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για το πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγατών και εκσυγχρονισμού του του Πολεμικού Ναυτικού.
Ελληνοτουρκικά: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αγορά των μαχητικών Rafale
Στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων εισάγεται αύριο με την κοινοβουλευτική διαδικασία του «επείγοντος» το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόκτηση των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.
Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας» κατατέθηκε πριν λίγο στην Βουλή και σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται όλες οι σχετικές συμβάσεις απόκτησης των 6 καινούργιων και των 12 μεταχειρισμένων μαχητικών Rafale από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία. Την προμήθεια των νέων όπλων που θα φέρουν καθώς και την υποστήριξή τους.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής, η συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει αύριο το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης της ίδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα επεξεργαστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόκτηση των Rafale θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη 15 Ιανουαρίου.
Στα ύψη η ένταση Γαλλίας-Τουρκίας
Νωρίτερα, όπως σας είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, υπήρξε και μία «γαλλοτουρκική» κόντρα, με το Παρίσι, δια στόματος της υπουργού Άμυνας, να εξαπολύει «σφοδρά κατηγορώ» απέναντι στην Άγκυρα.
«Εδώ και μήνες η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται ως σύμμαχος» δήλωσε την Κυριακή η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί σε εκπομπή, με τον τούρκο ομόλογό της Χουλουσί Ακάρ να απαντά προκλητικά τη Δευτέρα ότι η Άγκυρα αναμένει τη… συγγνώμη του Παρισιού.
«Επισήμως, η Τουρκία είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, αλλά η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται σα σύμμαχος εδώ και μήνες και το έχουμε γνωστοποιήσει. Και για αρκετούς μήνες, ήμασταν πολύ μόνοι στην Ατλαντική Συμμαχία που το λέγαμε», συνέχισε η γαλλίδα υπουργός Άμυνας σύμφωνα με το francetvinfo.
«Το καταστήσαμε ακόμη πιο ξεκάθαρο ότι έγιναν πολύ δυσάρεστοι ελιγμοί εναντίον ενός γαλλικού πλοίου στη Μεσόγειο», πρόσθεσε, σχετικά με το επεισόδιο με τη γαλλική φρεγάτα Le Courbet ανοικτά της Λιβύης τον Ιούνιο του 2020. Η Γαλλία ανέφερε ότι οι τουρκικές φρεγάτες έκαναν επιθετικές ενέργειες εναντίον των γαλλικών τρεις φορές, ισχυρισμός που απορρίφθηκε από Τούρκους αξιωματούχους.
Η Φλορένς Παρλί διευκρίνισε ότι έχουν ήδη επιβληθεί «κυρώσεις από τους Ευρωπαίους το Δεκέμβριο και ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε κάνει δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες θα ήθελε να ξαναρχίσει τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διαφορετικό τόνο». «Τώρα οι λέξεις πρέπει να ακολουθούνται από πράξεις» διεμήνυσε.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ δεν άφησε τις δηλώσεις αυτές αναπάντητες και υποστήριξε ότι το Παρίσι «βρίσκεται σε σύγχυση» και κάνει σίγουρα λάθος όταν κάνει λόγο για παρενόχληση στη θάλασσα.
Προέτρεψε δε τη Γαλλία, να αποδεχτεί την πραγματικότητα του περιστατικού, πρόσθεσε ότι η Τουρκία ακόμα αναμένει μια «συγγνώμη» από τους Γάλλους αξιωματούχους για το θέμα.
Πηγή: pentapostagma.gr
Magbox. Κάντε δικά σας με ένα κλικ όλα τα αγαπημένα σας περιοδικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελληνοτουρκικά – Υπουργείο Εξωτερικών: «Κλείδωσε η ημερομηνία για τις επαφές με την Τουρκία»