ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο παράκαμψης της Τουρκίας στα Στενά – Τι έκανε η Ελλάδα

Το mega project που θα συνδέσει τα λιμάνια της βόρειας Ελλάδας και το Αιγαίο με τον Εύξεινο Πόντο και με το Δούναβη.

Συντάκτης: Λευτέρης Παυλίδης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ελληνοτουρκικά: Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο παράκαμψης της Τουρκίας στα Στενά, με την Ελλάδα και την Βουλγαρία να σχεδιάζουν την υλοποίηση ενός mega project που θα συνδέσει τα λιμάνια της βόρειας Ελλάδας και το Αιγαίο με τον Εύξεινο Πόντο και με το Δούναβη.

Στη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή με τον Βούλγαρο ομόλογό του, συμφωνήθηκε να ξαναρχίσει το έργο «Sea2Sea».

Το συγκεκριμένο έργο θα ενώνει σιδηροδρομικά τα λιμάνια Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης με τις λιμάνια της Βάρνας και του Μπουργκάς, στον Εύξεινο Πόντο καθώς και το Ρούσε στο Δούναβη, παρακάμπτοντας τα Στενά.

Ελληνοτουρκικά: Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο παράκαμψης της Τουρκίας στα Στενά – Τι έκανε η Ελλάδα

«Η σημερινή μας συνάντηση αναδεικνύει για άλλη μία φορά την αλληλεγγύη και τη συνεργασία των χωρών μας, ιδίως τη στιγμή που στα Βαλκάνια και σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουμε δύσκολες προκλήσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Κάποτε ανάμεσά μας βρισκόταν το “σιδηρούν παραπέτασμα”. Σήμερα μας ενώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε μόνο να κερδίσουμε από τη συνεργασία μας, η οποία θα φέρει ανάπτυξη και για τους δυο μας. Και ως γείτονες αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις και στο ενεργειακό πεδίο.

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση λοιπόν στο διακρατικό έργο «Sea2Sea». Τη σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βουλγαρία, αλλά και με τη Ρουμανία, με σύγχρονο σιδηρόδρομο, ικανό να εξυπηρετήσει τρένα υψηλών ταχυτήτων.

Αυτό το mega project θα συνδέσει τα λιμάνια της βόρειας Ελλάδας και το Αιγαίο με τον Εύξεινο Πόντο και με το Δούναβη. Θα δημιουργηθεί επομένως μία χερσαία γέφυρα εμπορευματικών μεταφορών, που θα παρακάμπτει τα Στενά του Βοσπόρου.

Η Θεσσαλονίκη και η Καβάλα θα γίνουν λιμάνια εξόδου για όλα τα προϊόντα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και η Αλεξανδρούπολη θα αναδειχθεί ως κόμβος μεταφορών και υποδομών, αλλά και ενεργειακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής.

Το “Sea2Sea” Project θα πάψει σύντομα να αποτελεί μόνο ένα φιλόδοξο σχέδιο σε ένα χάρτη. Προχωράμε αποφασιστικά για να γίνει πράξη. Το απαιτούν οι καιροί περισσότερο παρά ποτέ.

Είναι γνωστό άλλωστε το έντονο, διεθνές, επενδυτικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη πεδίο συνεργασίας και με τους βόρειους γείτονές μας.

Συζητήσαμε επίσης για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές και για τις διασυνοριακές διελεύσεις. Ζητήματα στα οποία και οι δυο χώρες καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός.

Πηγή: Geostratigika.gr

Exit mobile version