Ελληνοτουρκικά: Το νομοσχέδιο για τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, ψηφίστηκε με πλειοψηφία 89-10 στην Ολομέλεια της Γερουσίας.
Τι σχέση έχει αυτό με την Ελλάδα και την Τουρκία;
Όπως ανέφερε η Κατερίνα Σώκου στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, το νομοσχέδιο προβλέπει περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων της χώρας μας με τις ΗΠΑ.
Μεταξύ άλλων, ζητά από τον Αμερικανό πρόεδρο να επιταχύνει την παράδοση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα, αν η χώρα μας αποφασίσει να προχωρήσει σε αυτήν την αγορά.
Γενικώς, δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να προμηθεύεται πιο εύκολα αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό, με άμεσα δάνεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Προτού συνεχίσετε την ανάγνωση για το νομοσχέδιο, να θυμίσουμε ότι το Sportime είχε μεταφέρει το τηλεοπτικό ρεπορτάζ για το οριστικό «όχι» των ΗΠΑ περί F-35 και τους ρωσικούς S-400.
Αμοιβαία επωφελής η ναυτική συνεργασία, δεδομένου ότι τα Ελληνοτουρκικά δεν… χαλαρώνουν ποτέ
Το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, τη συνεργασία και την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού στρατού, ενώ καλεί σε ευκαιρίες συμπαραγωγής με το ελληνικό ναυτικό.
Παράλληλα, εκτός από τη Σούδα, γίνεται ειδική αναφορά και στην Αλεξανδρούπολη.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η ναυτική συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα στις δύο αυτές περιοχές, είναι αμοιβαία επωφελής για την εθνική ασφάλεια των δύο χωρών.
Ανάλογη αναφορά γίνεται και στη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που περιλαμβάνει και τη συμμετοχή των Αμερικανών.
Τέλος, αυτό το ελληνοαμερικανικό μέτωπο, λέγεται ότι μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς πέρα από την ενέργεια.
Συνεπώς, χάρη στην «Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας 2021», το αμερικανικό Κογκρέσο εκφράζει την εκτίμηση ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό αμυντικό εξοπλισμό.
Ως εκ τούτου προβλέπεται η ένταξη της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κίνητρων Ανακεφαλαιοποίησης.
Μία από τις αλλαγές, όμως, που εντοπίζεται στην τροπολογία σε σχέση με το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου είναι ότι δεν προβλέπονται συγκεκριμένα κεφάλαια.