Ελληνοτουρκικά: Στα «σχοινιά» ο Ερντογάν – «Τραβάνε το αυτί» του τούρκου προέδρου
Ζόρια για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δέχεται την μια παρατήρηση μετά την άλλη.Στα «σχοινιά» οδηγεί η προκλητικότητα της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, «τραβάει το αυτί» του τούρκου προέδρου.
Μπορεί η Τουρκία να θεωρεί πως μένει ατιμώρητη και πως δηλώσεις σαν του Καλίν μπορούν να μείνουν αναπάντητες εξυπηρετώντας το επικοινωνιακό της παιχνίδι, όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά για την ίδια.
Αυτό άλλωστε έγινε αντιληπτό και κατά την επίσκεψη του Στόλτενμπεργκ στην Άγκυρα, όπου και είχε μια σειρά από συναντήσεις με τον Ερντογάν αλλά και ηγετικά στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης.
«Ρίξτε τους τόνους στα Ελληνοτουρκικά»
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ βρέθηκε στην Τουρκία με μια διπλή αποστολή καθώς από την μια θέλησε να «μαλακώσει» τον Ερντογάν αναφορικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αλλά και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον τούρκο πρόεδρο.
Αυτό φυσικά αφορά την στάση της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, ζητώντας του σε έντονο ύφος να ρίξει άμεσα τους τόνους και να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Αθήνα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η συζήτηση που είχε ο Στόλτενμπεργκ με τον Υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ.
Ο Ακάρ αποτελεί έναν από τους πιο αιχμηρούς ανθρώπους της κυβέρνησης Ερντογάν και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ γνωρίζει πως είναι ένας κομβικός κρίκος στις σχέσεις με την Ελλάδα.
Φυσικά, στο τραπέζι έπεσαν και οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Ιμπραήμ Καλίν που ούτε λίγο ούτε πολύ, δήλωσε πως «Η Ελλάδα δεν μπορεί να μας απειλήσει. Δεν έχει τέτοια ισχύ. Κι εμείς δεν έχουμε τέτοια πρόθεση. Όπως να ξεσπάσει πόλεμος με την Ελλάδα, να γίνει μια σύγκρουση. Η Ελλάδα στα νησιά παραβιάζει ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο».
Αυτές οι νέες αδιανόητες δηλώσεις, έφεραν όπως είναι λογικό, την έντονη ελληνική αντίδραση, με τον Νίκο Δένδια να καλεί την Τουρκία να σεβαστεί, με τον ίδιο τρόπο όπως η Ελλάδα, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.