Ελληνοτουρκικά: Ελλάδα και ΗΑΕ ετοιμάζουν την απόλυτη κίνηση-ματ κατά της Τουρκίας. Η Άγκυρα πλέον θα έχει άλλον έναν «πονοκέφαλο». Τα Γαλλικά Rafale δεν θα «κλειδώνουν» μόνο την Α. Μεσόγειο και το Αιγαίο, αλλά και την Μ. Ανατολή.
Το Άμπου Ντάμπι, σύμφωνα με την Γαλλική La Tribune, ενδιαφέρεται για την απόκτηση των μαχητικών Rafale! «Μετά την Ελλάδα, τα ΗΑΕ βρίσκονται κοντά στην απόκτηση των μαχητικών», αναφέρει ο γνωστός δημοσιογράφος Michel Cabirol.
Η κίνηση αυτή αιφνιδιάζει πλήρως την Τουρκία, η οποία θα μείνει μόνο με τα F-16 και μάλιστα χωρίς καμία αναβάθμιση. Αντθέτως η Ελλάδα αναβαθμίζει τα μαχητικά της σε Viper και διαμορφώνει μία ”πολεμική μηχανή”, που όμοιά της δεν θα υπάρχει στην περιοχή.
Όλες αυτές οι κινήσεις, είναι απόρροια της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΑΕ. Αθήνα και Άμπου Ντάμπι, δεσμεύονται να συμβάλλουν στην άμυνα και τη διατήρηση της ασφάλειας, κυριαρχίας, ενότητας, προστασίας και εδαφικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας και των ΗΑΕ, στον βαθμό του εφικτού και όπου είναι πρακτικά δυνατόν.
Μην ξεχνάμε, πως τα ΗΑΕ διαθέτουν ως γνωστόν την πιο προηγμένη έκδοση του F-16 στον κόσμο και θα προμηθευτούν 50 μαχητικά F-35 και 18 εξοπλισμένα με πυραύλους drone Reaper από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα ΗΑΕ επίσης διαθέτουν έναν αρκετά μεγάλο στόλο μαχητικών Mirage 2000-9 πολλαπλών ρόλων που είναι παρόμοιος με τον στόλο Mirage 2000-5 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Το αεροσκάφη αυτά εκσυγχρονίζονται επί του παρόντος βάσει συμφωνίας 929 εκατομμυρίων δολαρίων που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2019 από το Αμπού Ντάμπι με το Παρίσι.
Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα F-35 πέρυσι λόγω της αγοράς ρωσικών πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας S-400, ενώ το πρόγραμμα για το τουρκικής κατασκευής μαχητικό 5ης γενιάς είναι σε πολύ αρχικό στάδιο.
Με λίγα και απλά λόγια οδεύουμε σε σωστό δρόμο στον τομέα της άμυνας στην χώρα μας με όλα αυτά προγράμματα, τα οποία αποτελούν το θεμέλιο της ασφάλειας της Ελλάδος, μετά τις συνεχείς και καθημερινές προκλήσεις από τους Τούρκους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο Άρης του πρωταθλητισμού: Η διαχείριση των Καρυπίδη και Μάντζιου που τον «εκτόξευσε»