ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Τα ΜΗ-60R είναι οι «φονιάδες» των υποβρυχίων που αποκτά η Τουρκία

Ελληνοτουρκικά: Μετά από μία χρονιά που η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο «χτύπησε κόκκινο», η Αθήνα κοιτάζει ένα βήμα μπροστά για να εξοπλιστεί κατάλληλα, απέναντι σε κάθε πιθανή απειλή.

Ελληνοτουρκικά: Τα ΜΗ-60R είναι οι «φονιάδες» των υποβρυχίων που αποκτά η Τουρκία
Συντάκτης: Αλέξανδρος Κωτάκης Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Ελληνοτουρκικά: Μετά από μία χρονιά που η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο «χτύπησε κόκκινο», η Αθήνα κοιτάζει ένα βήμα μπροστά για να εξοπλιστεί κατάλληλα, απέναντι σε κάθε πιθανή απειλή.

Ελληνοτουρκικά: Στην ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο, πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα «αόρατα» υποβρύχια 214 κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» της χώρας μας, τα οποία οι γείτονες έψαχναν μανιωδώς επί μήνες.

Τα συγκεκριμένα υποβρύχια, προμηθεύεται και η Άγκυρα από τη Γερμανία, που παρά τις πιέσεις εσωτερικά αλλά και εξωτερικά, δε φαίνεται να έχει διάθεση να διακόψει το πρόγραμμα, παρά το ότι γνωρίζει πως τα εν λόγω υποβρύχια θα στραφούν σε χώρες της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Το ελληνικό Πεντάγωνο όμως, έχοντας στο μυαλό του τις εξελίξεις αυτές, φαίνεται πως είναι ένα βήμα μπροστά, καθώς έχει βάλει ήδη «μπρος» για την απόκτηση αμερικανικών ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου ΜΗ-60R (Romeo) που αναμένεται να ενταχθούν στο ΠΝ το αργότερο το 2022, για να μη χαθεί το ελληνικό πλεονέκτημα, στο Αρχιπέλαγός μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μητσοτάκης: Αποφάσισε ανασχηματισμό-Ποιοι φεύγουν ποιοι έρχονται!

Τα εν λόγω ελικόπτερα, είναι ό,τι πιο προηγμένο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και δεν λέγονται τυχαία «φονιάδες υποβρυχίων».

Τον Ιούλιο του 2020 υπεγράφη διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αγορά τεσσάρων καινούργιων ελικοπτέρων τύπου ΜΗ-60R (Romeo), των θεωρούμενων ως των καλύτερων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων στον κόσμο αυτή την περίοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα γίνεται η έκτη χώρα μετά τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Δανία, τη Σαουδική Αραβία και την Ινδία που αποκτάει αυτό το τρομερό όπλο στον τομέα του ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Τα ελικόπτερα ΜΗ-60R είναι εξοπλισμένα για τις ανθυποβρυχιακές αποστολές τους με εκτοξευτή ηχοσημαντήρων (sonobuoy) και με βυθιζόμενο σόναρ χαμηλής συχνότητας, ειδικεύονται δηλαδή στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Τα Romeo έχουν πολύ υψηλού επιπέδου τεχνολογικά και ηλεκτρονικά συστήματα και θα αναβαθμίσουν σημαντικά τον στόλο ελικοπτέρων του ΠΝ. Διαθέτουν ένα πλήρως ψηφιακό κόκπιτ με 4 έγχρωμες οθόνες που δίνουν άμεσα όλες τις κρίσιμες πληροφορίες σε μια επιχείρηση.

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας, η συμφωνία απόκτησής τους αποτελεί “gamechanger” για το Πολεμικό Ναυτικό, που πλέον αποκτά μεγάλο προβάδισμα στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Από την πρώτη στιγμή η LOR (Letter of Request) που είχε σταλεί στις ΗΠΑ ήταν για την προμήθεια 7 ελικοπτέρων.

Κατόπιν συσκέψεων του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση της ρήτρας παραγγελίας κι άλλων τριών ελικοπτέρων του τύπου, με ίδια διαμόρφωση σε ότι αφορά των εξοπλισμό τους.

Η νέα LOR υπογράφηκε από το ΓΕΕΘΑ στις 16 Οκτωβρίου. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει πιέσεις σε ανώτερο επίπεδο ώστε τα 3 νέα ελικόπτερα να βρεθούν στην διάθεση του Πολεμικού Ναυτικού πριν την παραλαβή της παραγγελίας των «4». Έτσι, είναι πολύ πιθανό να παραληφθούν τα πρώτα 3 Romeo μέχρι το τέλος του 2021, προσθέτοντας άμεσα πλεονεκτήματα στις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού.

Ελληνοτουρκικά: Τα ΜΗ-60R είναι τα «F-35» του Ναυτικού

«Με την απόκτηση του πιο προηγμένου ναυτιλιακού ελικοπτέρου στον κόσμο που κατασκευάστηκε ποτέ, το Ελληνικό Ναυτικό κάνει ένα κβαντικό άλμα προς τα εμπρός στη ναυτική τεχνολογία» αναφέρει ο captain Tοντ Εβανς, διευθυντής του προγράμματος των ελικοπτέρων στην εταιρεία που τα κατασκευάζει. Και, όπως φαίνεται, όσα λέει δεν απέχουν από την πραγματικότητα. Ανώτατος αξιωματικός του «Πενταγώνου» έλεγε πρόσφατα στα «ΝΕΑ» ότι τα ελικόπτερα Romeo δεν διακρίνονται μόνο για τις ανθυποβρυχιακές αρετές τους. «Είναι τα F-35 του Nαυτικού. Τόσο εξελιγμένης τεχνολογίας. Διαθέτουν υψηλού επιπέδου δυνατότητες να σκανάρουν περιοχές από απόσταση δεκάδων μιλίων, κατοπτεύοντας ουσιαστικά όλο το Αιγαίο. Μπορεί από το Ταίναρο να έχεις εικόνα στην άλλη άκρη του Αν. Αιγαίου. Θεωρούνται πολυεργαλεία μάχης». Έχουν δυνατότητες και κατά στόχων επιφανείας. Και βέβαια μπορούν να εκτελέσουν με επιτυχία και δευτερεύουσες αποστολές, όπως έρευνας και διάσωσης ή κάθετης μεταφοράς φορτίων στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Σημαντικός και ο οπλισμός που μπορούν να φέρουν. Ανάμεσά τους τα βλήματα AGM-114 Hellfire (για προσβολή στόχων επιφανείας) αλλά και οι τορπίλες Mk.50 και Mk.46 για ανθυποβρυχιακές αποστολές.

Όπως είναι πρόδηλο, με αυτές τις δυνατότητες τα ελικόπτερα αν είναι οργανικά σε ελληνικές φρεγάτες θα αποτελέσουν έναν πολλαπλασιαστή ισχύος και αποτροπής για το Πολεμικό Ναυτικό. Είναι σαφές ότι με την απόκτησή τους οι Ενοπλες Δυνάμεις θα εκμηδενίσουν αυτόματα το πλεονέκτημα που επιχειρούν να πάρουν οι Τούρκοι με την απόκτηση των 6 υποβρυχίων 214.

Σημειώνεται μάλιστα ότι η Ελλάδα αποκτά τα 4 ελικόπτερα MH-60R σε τιμή ευκαιρίας. Οι Αμερικανοί μάς προμηθεύουν τα τέσσερα ελικόπτερα στην τιμή των τριών. Η Αθήνα κατάφερε να μπει την κατάλληλη στιγμή στην «ουρά» μιας συμφωνίας της Ινδίας για την αγορά μεγάλου αριθμού ελικοπτέρων. Το κόστος της προμήθειας υπολογίζεται σε περίπου 240 εκατ. ευρώ (193 εκατ. δολάρια) και το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ (G to G) και διαδικασίας Foreign Military Sales (FMS).

Η εκτίμηση είναι ότι τα ελικόπτερα θα ενταχθούν στο ΠΝ μέσα στο 2022. Εντούτοις, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι υπηρεσίες του υπουργείου επεξεργάζονται την τροποποιητική συμφωνία ως προς το χρονοδιάγραμμα πληρωμών και παράδοσης, «ώστε να έχουμε κάποια από αυτά τα ελικόπτερα το συντομότερο δυνατόν, ίσως το 2021, ασφαλώς το 2022».

Ελληνοτουρκικά

Πηγή pentapostagma.gr

 

Exit mobile version