ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Τι συμβαίνει με τα μαχητικά Eurofighter Typhoon και την Ελλάδα;

Τριάντα μαχητικά Eurofighter Typhoon Tranche από τη Μεγάλη Βρετανία θα ήταν... κάποτε για την Ελλάδα ευκαιρία.
Ελληνοτουρκικά: Τι συμβαίνει με τα μαχητικά Eurofighter Typhoon και την Ελλάδα;

Ελληνοτουρκικά: Τι συμβαίνει με τα μαχητικά Eurofighter Typhoon και γιατί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πέταξε το… μπαλάκι στους αρμόδιους.

«Η Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) 2020-2034, είναι σαφώς καθορισμένη και εγκεκριμένη από το ΚΥΣΕΑ, όπου και προσδιορίζονται οι επιχειρησιακές απαιτήσεις σε ό,τι αφορά στην πρόσκτηση σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών», αυτή είναι ίσως η πρόταση κλειδί αναφορικά με την απόκτηση η όχι της Ελλάδας 30 μαχητικών Eurofighter Typhoon Tranche.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατέθεσε ερώτημα στη Βουλή με θέμα «Ευκαιρία για την Ελλάδα η διαφαινόμενη απόσυρση βρετανικών Typhoon».

Πρόκειται για 30 μαχητικά Eurofighter Typhoon Tranche 1 για την απόκτηση των οποίων, όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «εξετάζονται όλες οι πιθανές επιλογές για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης, με σκοπό την έτι περαιτέρω αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «περισσότερα στοιχεία επί του θέματος δεν είναι αποδεσμεύσιμα μέσω της παρούσας διαδικασίας, καθόσον εμπίπτουν στην κατηγορία του “ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ”, διότι άπτονται του εθνικού αμυντικού σχεδιασμού και της Δομής Δυνάμεων των ΕΔ της χώρας».

Τι κρύβεται πίσω από τις… λέξεις

Τώρα, τι πιστεύουμε ότι… κρύβεται πίσω από τις λέξεις.

Η Ελλάδα με την αγορά των Rafale και την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 σε Viper έχει ξεφύγει σε ποιότητα στον αέρα.

Μιλάμε για έναν από τους καλύτερους στόλους μαχητικών της Ευρώπης.

Τριάντα μαχητικά Eurofighter Typhoon Tranche από τη Μεγάλη Βρετανία θα ήταν… κάποτε για την Ελλάδα ευκαιρία.

Τώρα όμως, η Ελλάδα έχει ξεφύγει από την κατηγορία της αναζήτησης μίας ευκαιρίας.

Μιλάμε για πρώτης γενιάς Eurofighter, η τεχνολογία των οποίων (σ.σ. δεν είναι γνωστό αν και σε ποιο βαθμό έχουν κάνει αναβαθμίσεις οι Βρετανοί) είναι πολύ πίσω από τα Rafale και τα νέα F-16 Viper.

Προφανώς ο κ. Παναγιωτόπουλος τα γνωρίζει όλα τα παραπάνω και εύσχημα πέταξε την μπάλα στην εξέδρα και τους αρμόδιους, ώστε να μην κακοκαρδίσει με το… καλημέρα τους Βρετανούς.

Οι πιθανότητες

Προσωπική εκτίμηση είναι πως το σενάριο της αγοράς 30 Eurofighter Typhoon Tranche 1 από τη Μεγάλη Βρετανία έχει μηδενικές πιθανότητες.

Η Ελλάδα διαθέτει τρεις βασικούς τύπους μαχητικών, τα F-16 (σ.σ. σε λίγο Viper), τα Mirage 2005 και τα Rafale.

Δύσκολα θα θελήσει κάποιος αρμόδιος να βάλει και τέταρτο τύπο αεροπλάνου, ειδικά στον αριθμό μόνο των 30 μαχητικών.

Να θυμίσουμε πως πρόκειται για 30 παλαιά μαχητικά, τα απαραίτητα ανταλλακτικά των οποίων κάνουν απαγορευτική την όποια προμήθειά τους (σ.σ. εδώ το… σκέφτονται οι Τούρκοι που έχουν ξεμείνει από αεροπλάνα).

Ίσως, το πιο σωστό ερώτημα να ήταν γιατί να πάρουμε 30 Eurofighter Typhoon Tranche και όχι και άλλα Rafale.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ελληνοτουρκικά: Τι συμβαίνει με τα μαχητικά Eurofighter Typhoon και την Ελλάδα;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.