Ελληνοτουρκικά: Το μεγαλύτερο οπλικό σύστημα της Ελλάδας MLRS αλλάζει level – Οι ρουκέτες το απογειώνουν!
Τις ισορροπίες στα ελληνοτουρκικά αλλάζει το μεγαλύτερο οπλικό σύστημα της Ελλάδας MLRS.Νέα δεδομένα στα ελληνοτουρκικά βάζει η κίνηση ενίσχυσης του Ε.Σ. με το μεγαλύτερο οπλικό σύστημα της Ελλάδας MLRS που είναι εξοπλισμένο με την τελευταία τεχνολογία και προκαλεί τρόμο στην Τουρκία.
Μπορεί η Τουρκία να επιμένει για πόλεμο με την Ελλάδα, όπως επικοινώνησε ο Ισμαΐλ Εζντεμίρ, όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πως είναι και η καλύτερη ιδέα καθώς η χώρα μας έχει αλλάξει επίπεδο σε όλους τους τομείς.
Τα βήματα προόδου που έχει κάνει η χώρα μας τόσο στο Πολεμικό Ναυτικό με τις νέες φρεγάτες όσο και σε εναέριο επίπεδο φαίνεται πως μέχρι πρότινος πήγαινε πιο πίσω ιεραρχικά την ενίσχυση του Ελληνικού Στρατού.
Όμως κάτι τέτοιο φαίνεται να ανατρέπεται με την απόκτηση του μεγαλύτερου οπλικού συστήματος MLRS που πλέον αλλάζει level.
Πιο συγκεκριμένα, στην διαδικασία καταρτίσεως 150 περίπου εξοπλιστικών προγραμμάτων, η Ελλάδα πήρε την απόφαση να προχωρήσει στο πλέον πιο δαπανηρό, που αφορούσε τον εκσυγχρονισμό του υφισταμένου οπλικού συστήματος MLRS.
Πρόσφατα μάλιστα, εγκρίθηκε από την ηγεσία του ΓΕΣ, η Μελέτη Ολοκληρωμένης Πρότασης Υποπρογράμματος κι εν συνεχεία η Πρόταση Ενεργοποιήσεως Υποπρογράμματος Προμήθειας (ΠΕΥΠ).
Με την πραγματοποίηση αυτής της αναβάθμισης, όπως αναφέρει ο Δούρειος Ίππος, 24 από τις 36 μονάδες πυρός Μ270 MLRS θα αλλάξουν επίπεδο ενώ στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται και η προμήθεια αρχικών φόρτων ρουκετών.
Αυτή όμως δεν θα είναι η μοναδική αναβάθμιση του συστήματος MLRS καθώς πλέον θα έχει την δυνατότητα να συνδέεται με τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που θα αποκτήσει σύντομα το Πολεμικό Ναυτικό ενώ ακόμη θα μπορεί να να ανταλλάσσει δεδομένα με τους Ουλαμούς MLRS, είτε μέσω επικοινωνίας ασυρμάτου (manual) είτε ψηφιακά μέσω του AFADTS.
Επιπλέον οι ρουκέτες που θα εκτοξεύει το MLRS θα έχουν αυξημένο βεληνεκές ενώ θα μπορούν παράλληλα να έχουν ακρίβεια πυρός σε ένα σύστημα που αναμένεται να λάβει την ονομασία Μ270Α1.
Όσον αφορά για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα αναβάθμισης, αυτό υπολογίζεται περίπου σε βάθος τριετίας.