Ελληνοτουρκικά: Το μήνυμα της ΕΕ στην Τουρκία – Η αντίδραση της Άγκυρας και οι επόμενες κινήσεις
Με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Τουρκία «να τερματίσει αμέσως κάθε περαιτέρω παράνομη έρευνα και γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, να απέχει από παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών και κυπριακών χωρικών υδάτων και να σταματήσει την εθνικιστική πολεμοκάπηλη ρητορική». Η Άγκυρα χαρακτήρισε «ανεδαφικό» το ψήφισμα ενάντια στην Τουρκία, που υπερψηφίστηκε με...Με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Τουρκία «να τερματίσει αμέσως κάθε περαιτέρω παράνομη έρευνα και γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, να απέχει από παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών και κυπριακών χωρικών υδάτων και να σταματήσει την εθνικιστική πολεμοκάπηλη ρητορική».
Η Άγκυρα χαρακτήρισε «ανεδαφικό» το ψήφισμα ενάντια στην Τουρκία, που υπερψηφίστηκε με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές.
Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν επίσης «την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ενόψει της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου για την επικίνδυνη κλιμάκωση και το ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει ότι το «απαράδεκτο ψήφισμα υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μόνο για λόγους αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ και εξυπηρετεί τα εγωιστικά συμφέροντα ορισμένων χωρών μελών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνικά F16 μαζί ένα αμερικανικό B-52H στην Ανατολική Μεσόγειο – Μουδιασμένη η Άγκυρα
Νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία συζήτησαν το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με επίσημες τουρκικές πηγές. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Μισέλ ότι αναμένει πως οι θεσμοί της ΕΕ και οι χώρες-μέλη θα υιοθετήσουν μια αντικειμενική και συνεπή στάση σε όλα τα περιφερειακά ζητήματα, ιδίως σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να ξεγελαστούν από προκλήσεις.
Συνεπής σε μία διγλωσσία, ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν αναφέρθηκε στη διπλωματία και στον διάλογο. Μιλώντας διαδικτυακά σε μια εκδήλωση που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, χαρακτήρισε ευνοικές τις συνθήκες για την επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, μετά την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο. «Ο πρόεδρός μας έδωσε και πάλι μια ευκαιρία στη διπλωματία» είπε ο Καλίν. «Ελπίζουμε ότι η ελληνική πλευρά θα χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να προωθηθούν οι συνομιλίες. Θα ξαναρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες σύντομα».
Λίγες μόλις ώρες νωρίτερα, ο Μελβούτ Τσαβούσογλου είχε θέσει ως προαπαιτούμενο για την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου την αποκήρυξη του Χάρτη της Σεβίλλης εκ μέρους της Ελλάδας. Ο χάρτης αυτός δημιουργήθηκε όταν η ΕΕ ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Συνηθίζεται να αποκαλείται και «χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζητά από την Αθήνα να αποκηρύξει τα δικαιώματά της πριν ακόμα κάτσει στο τραπέζι!
Μετά από κάποια 24ωρα σιωπής, ο Ταγίπ Ερντογάν ξαναχτύπησε. Μιλώντας σε τελετή απονομής βραβείων στην Άγκυρα, εμφάνισε τη χώρα του ως αποδέκτη εκβιασμών. Για την ακρίβεια δήλωσε ότι «η Ελλάδα συνειδητοποίησε ότι η γλώσσα των απειλών δεν απέδωσε στην Ανατολική Μεσόγειο» και ότι η Τουρκία «δεν θα υποκύψει στην πειρατεία ή τους εκβιασμούς»!
Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους τοπικούς επικεφαλής του κόμματός του, εξαπέλυσε μία ακόμα προσωπική επίθεση κατά του Γάλλου προέδρου. «Ασχολείται πολύ μαζί μου. Λέει «δεν έχουμε πρόβλημα με την Τουρκία, αλλά με τον Ερντογάν». Κύριε Μακρόν θα έχετε περισσότερα προβλήματα με εμένα.
Σας το έχω πει ήδη πολλές φορές, αλλά δεν ακούτε… Δεν μπορείς να μας κάνεις μάθημα ανθρωπιάς. Του το έχω πει προσωπικά. Κοίτα, του έχω πει, δεν έχεις γνώση της ιστορίας, πρέπει να τη μάθεις. Εσείς σκοτώσατε ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην Αλγερία, εμείς δεν ανοίξαμε μύτη στην Αφρική».
Ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα Ερνστ Ράϊχελ, μιλώντας με τα μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει η γερμανική προεδρία στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Χαρακτήρισε, μάλιστα, προσωπική υπόθεση της καγκελάριου την αποφυγή στρατιωτικής σύγκρουσης με την Τουρκία και την ανάγκη οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως δεν μπορεί να επιδειχθεί η μέγιστη αυστηρότητα προς την Άγκυρα.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, παντως, έχουν ήδη αρχίσει να διοχετεύουν την πληροφορία ότι απομακρύνεται η πιθανότητα επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει είναι ότι το ζήτημα της Τουρκίας θα συζητηθεί στο δείπνο των ηγετών, σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ζητάει «συνέχεια και συνέπεια στα βήματα της αποκλιμάκωσης», για να ξεκινήσουν ακόμα και πριν τη Σύνοδο Κορυφής οι διερευνητικές επαφές Αθήνας και Άγκυρας.
Πηγή: protothema.gr
Όλες οι ειδήσεις σήμερα από το Sportime
Τούρκος Αναλυτής: Μας περικυκλώνει η Ελλάδα με Rafale και γαλλικές φρεγάτες
Toύρκος ναύαρχος: Προσοχή! Τώρα είναι η ευκαιρία της Ελλάδας να μας χτυπήσει
Sportime Kids Magazine! To 8ο τεύχος έφτασε στα περίπτερα με σούπερ δώρο φιγούρα Bakugan!