Ελληνοτουρκικά: Το Τσεσμέ πλέει ξανά στο Αιγαίο! (vid)
Ελληνοτουρκικά: Ξανά στην ελληνική θάλασσα πλέει το Τουρκικό πολεμικό πλοίο από το μεσημέρι της Παρασκευής (26/2), μετά από νέα Navtex.Ελληνοτουρκικά: Ξανά στην ελληνική θάλασσα πλέει το Τουρκικό πολεμικό πλοίο Τσεσμέ από το μεσημέρι της Παρασκευής (26/2), μετά από νέα Navtex!
Περίπου στις 14:00 το μεσημέρι το Τσεσμέ βγήκε και πάλι στο Αιγαίο, έχοντας αποπλεύσει από το λιμάνι της Σμύρνης. Με ταχύτητα περίπου 10 κόμβων κινήθηκε προς την περιοχή ερευνών που έχει ανακοινωθεί μετά την νέα παράνομη τουρκική Navtex της 15ης Φεβρουαρίου.
Το πλήρωμα του Τσεσμέ έχει οδηγίες από την Άγκυρα για τη διεξαγωγή υδρογραφικών ερευνών ανάμεσα στην Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο και την Σκύρο.
Φαίνεται ότι οι Τούρκοι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο στέλνοντας εκ νέου το υδρογραφικό πλοίο του πολεμικού τους ναυτικού, Τσεσμέ (TCG CESME A-599) στη θαλάσσια περιοχή που έχουν ορίσει με παράνομη NAVTEX για έρευνες έως τις 2 Μαρτίου.
Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, το πρωί της Πέμπτης (25/2) το Τσεσμέ απομακρύνθηκε από την περιοχή ερευνών στο Κεντρικό Αιγαίο και έδεσε στο λιμάνι της Σμύρνης. Οπως αποδείχθηκε όμως ο ελλιμενισμός του ήταν μία κίνηση τακτικής της Τουρκίας μετά την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.
Έτσι από το μεσημέρι της Παρασκευής το Τσεσμέ ξαναβγήκε στο Αιγαίο. Περίπου στις 14:00, το Τσεσμέ έπλεε ανοιχτά της Λέσβου.
Εκείνη τη στιγμή το Τσεσμέ βρισκόταν 40 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της θαλάσσιας περιοχής στην οποία φαίνεται ότι επιστρέφει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών αν συνεχίσει με αυτή την πορεία θα βρίσκεται εκεί περίπου στις 7 με 7.30 το βράδυ, σήμερα.
Η θαλάσσια περιοχή που έχει ορίσει η Τουρκία με την παράνομη Navtex είναι το όριο του 25ου Μεσημβρινού, εκεί δηλαδή που έχει ορίσει ως «σύνορα της καρδιάς του» ο Ερντογάν και η Τουρκία με το Δόγμα για τη «Γαλάζια Πατρίδα». Είναι ο χάρτης με τον οποίο διεκδικεί καταρχάς την διχοτόμηση του Αιγαίου για τις επιχειρήσεις «Έρευνας και Διάσωσης» κι εν συνεχεία για την προώθηση των επεκτατικών της διεκδικήσεων.