Νέο κεφάλαιο προμηνύεται στα Ελληνοτουρκικά, καθώς η Τουρκία πρόκειται να ξαναρχίσει τις έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στη Μεσόγειο – επομένως θα στείλει το νέο της πλοίο γεώτρησης στην περιοχή τον επόμενο μήνα, όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος την Τετάρτη.
Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της χώρας Φουάτ Οκτάι συνέπεσαν με την 48η επέτειο από την εισβολή της γειτονικής χώρας στην Κύπρο.
«Το γεωτρύπανό μας ‘Abdülhamid Han‘ σχεδιάζει να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο τον επόμενο μήνα», δήλωσε σε τελετή στη Λευκωσία.
Η ανακοίνωση της επιχείρησης γεώτρησης κοντά στην Κύπρο, έρχεται εν μέσω τεταμένων σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέκοψε τον διάλογο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επικαλούμενος λόμπι κατά της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στις ΗΠΑ.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «δεν υπάρχει πια γι’ αυτόν» και αρνήθηκε να τον συναντήσει μέχρι να «συμμαζευτεί».
Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με τους φυσικούς πόρους και τη δικαιοδοσία στη Μεσόγειο.
Η Τουρκία τονίζει ότι θέλει να δει την ενέργεια ως κίνητρο για πολιτική επίλυση στην Κύπρο και ειρήνη στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου, όχι ως καταλύτη για περαιτέρω εντάσεις.
Στην πραγματικότητα, όμως, το μόνο που κάνει συνεχώς είναι να δυναμιτίζει το κλίμα και να παρουσιάζει χάρτες που δεν έχουν καμία υπόσταση.
«Οι πόροι υδρογονανθράκων της Μεσογείου δεν είναι παιχνίδια των Ελληνοκυπρίων. Καμία από τις προσπάθειες αποκλεισμού της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ (σ.σ. ψευδοκράτος) στην Ανατολική Μεσόγειο δεν ήταν επιτυχής. Ούτε πρόκειται να πετύχει στο μέλλον», είπε ο Οκτάι.
Η Άγκυρα αμφισβητεί συνεχώς τη μονομερή γεώτρηση της ελληνοκυπριακής πλευράς, υποστηρίζοντας ότι η ΤΔΒΚ έχει επίσης δικαιώματα στους πόρους στην περιοχή.
Η Τουρκία διαθέτει επίσημα στόλο τεσσάρων πλοίων γεωτρήσεων, δεδομένου ότι το «Abdülhamid Han», το πιο πρόσφατο και προηγμένο εξ αυτών, έφτασε στα μέσα Μαΐου.
Αγοράστηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, πρόκειται για σκάφος έβδομης γενιάς και εντάσσεται στον στόλο, ο οποίος περιλαμβάνει τα πλοία έκτης γενιάς που αποκτήθηκαν τα τελευταία χρόνια («Fatih», «Kanuni», «Yavuz»).
Η αγορά του «Abdülhamid Han» ενισχύει την πρόθεση της Τουρκίας να επιταχύνει τις δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων.
Εξάλλου αποτελεί μέρος της εθνικής πολιτικής σχετικά με την προώθηση της τεχνολογίας και τη χρήση τοπικού εξοπλισμού για ενεργειακά έργα.
Εξοπλισμένο με προηγμένη τεχνολογία και ικανό να λειτουργεί σε δύσκολες συνθήκες, το «Abdülhamid Han» θα ξεκινήσει την πρώτη του αποστολή το πρώτο μισό του Αυγούστου, όπως έχει δηλώσει προ ημερών ο Φατίχ Ντονμέζ, υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.
Διαχειριζόμενο από την κρατική εταιρεία ενέργειας Türkiye Petrolleri A.O. (TPAO), το πλοίο μπορεί να λειτουργεί σε μέγιστο βάθος 3.665 μέτρων (12.024 πόδια).
Το σκάφος, μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων, ζυγίζει 68.000 μικτούς τόνους, έχει μέγιστο βάθος γεώτρησης 12.200 μέτρα και μπορεί να φιλοξενήσει πλήρωμα 200 ατόμων.
Συνεπώς, αν κρίνει κανείς από τα παραπάνω (προέρχονται από τουρκικά Μέσα), τα Ελληνοτουρκικά θα έχουν περίοπτη θέση στην ατζέντα μας και αυτόν τον Αύγουστο.