Eλλητουρκικά: Το Middle East Eye αναφέρθηκε στο νέο συμβόλαιο Άγκυρας – Μόσχας για την προμήθεια μιας δεύτερης παρτίδας S-400.
Μάλιστα για την δεύτερη προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος «απαιτείται μόνο μια τελική υπογραφή από την Τουρκία» για να ολοκληρωθεί το συμβολαιο.
Η συμφωνία βάζει τώρα την Άγκυρα σε πολύ δύσκολη θέση, επειδή η Ρωσία απαίτησε η μεταφοράς τεχνολογίας προς την Τουρκία να γίνει μόνο κατά «τη δεύτερη αποστολή», δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος.
Σύμφωνα με το ρωσικό mk-turkey.ru η «εταφορά τεχνολογίας» και η «συμπαραγωγή» των S-400 είναι δυνατή μόνο με ένα δεύτερο συμβόλαιο.
Η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη για την Τουρκία, διότι εάν ακυρωθεί το δεύτερο συμβόλαιο, το πρώτο καθίσταται άνευ σημασίας όσον αφορά την χρήση των S-400.
Αποδεικνύεται ότι oι Τούρκοι αγόρασαν τους S-400, αλλά δεν θα υπάρξει ακόμη μεταφορά τεχνολογίας.
Eλλητουρκικά:
Το μοντέλο Κρήτης πρότεινε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, για το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα που έχει στην κατοχή της η Άγκυρα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Τούρκος αξιωματούχος σημείωσε πως οι ρωσικοί S-400 που έχει στην κατοχή της η Τουρκία, θα μπορούσαν να διαχειριστούν σε ένα μοντέλο όπως της Κρήτης, δηλαδή να διατηρηθούν από την Άγκυρα αλλά να χρησιμοποιούνται σπάνια, όπως οι ελληνικoί S-300.
Η Τουρκία έχει αποβληθεί από το πρόγραμμα κατασκευής και αγοράς των αμερικανικών F-35 λόγω της ύπαρξης των S-400, μία απόφαση που έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην Άγκυρα, η οποία έχει μείνει χωρίς μαχητικό αεροπλάνο νέας γενιάς.
Σύμφωνα με τον Ακάρ και άλλες χώρες της Ευρώπης, πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας, διαθέτουν ρωσικά όπλα, τα οποία δεν δημιουργούν πρόβλημα στις σχέσεις τους με το ΝΑΤΟ.
Ο Ακάρ τόνισε πως το πραγματικό πρόβλημα των ΗΠΑ είναι πως η Ουάσιγκτον φοβάται πως η αγορά του ρωσικού συστήματος από την Τουρκία θα οδηγήσει και άλλες χώρες στην επιλογή του, κάνοντας λόγο για εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ.
Η απάντηση των ΗΠΑ ήταν πως δεν συζητάνε ένα τέτοιο ενδεχόμενο παρά μόνο την αποχώρηση των S-400.