Ένοπλες Δυνάμεις: Κάνει δουλειά το ΠΗΓΑΣΟΣ στο Ανατολικό Αιγαίο
Ένοπλες δυνάμεις: Το ΚΕΑ ΠΗΓΑΣΟΣ ή Ε1-79 ΠΗΓΑΣΟΣ, είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που παράγεται από τo Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών.Ένοπλες δυνάμεις: Το ΚΕΑ ΠΗΓΑΣΟΣ ή Ε1-79 ΠΗΓΑΣΟΣ, είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που παράγεται από τo Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών (ΚΕΑ) και εδώ και έξι μήνες επιτηρεί το Ανατολικό Αιγαίο.
Η ανάπτυξή του ξεκίνησε το 1979 σε συνεργασία με το Κ.Ε.Τ.Α. της Πολεμικής Αεροπορίας και η πρώτη του πτήση έλαβε χώρα το 1982.
Oruç Reis: Το πιο περιζήτητο πλοίο στην εφαρμογή Marine Traffic το 2020
Ο πρωταρχικός του ρόλος είναι η παρακολούθηση και η συλλογή πληροφοριών.
Το 2005 μπήκε σε υπηρεσία ένα ανασχεδιασμένο και αναβαθμισμένο μοντέλο, το Πήγασος ΙΙ, με εξελιγμένα ηλεκτρονικά, μήκος 4,3 μέτρα, άνοιγμα φτερών 6,2 μέτρα, φόρτο απογείωσης τα 250 κιλά, και αυτονομία 15 ώρες.
Παραδόθηκαν και είναι σε υπηρεσία τέσσερις μονάδες, καθεμία από τις οποίες περιλαμβάνει ένα αεροσκάφος και έναν σταθμό εδάφους.
Το Πήγασος ΙΙ μπορεί να μεταφέρει φορτίο 50 κιλών και χρησιμοποιεί συνθετικά υλικά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρακολούθηση, συλλογή πληροφοριών, στόχευση και εκτίμηση ζημίας.
Οι προσδοκίες για επιθετική δράση του με χρήση όπλων περιορίζονται από το μικρό ωφέλιμο.
H Ελλάδα διαθέτει δύο ισραηλινά UAV’s Ηeron που αποκτήθηκαν με leasing από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με το ελληνικό οπλοστάσιο να διαθέτει περίπου 15 UAV’s συνολικά.
Toύρκοι: Έκρυψαν τον υπεύθυνο των Bayraktar στο Αζερμπαϊτζάν – Τι ετοιμάζουν;
Το ΠΗΓΑΣΟΣ εδρεύει στην Χίο ενώ τα ισραηλινά drones θα έχουν έδρα την Σκύρο (σ.σ. έρχεται ήδη το πρώτο από τα Heron).
Στην φωτογραφία βλέπουμε ένα Πήγασος ΙΙ να εκτελεί αποστολή στο Αιγαίο.
Τα Πήγασος ΙΙ είναι σχεδόν αόρατο στα ραντάρ, ενώ με θερμικές κάμερες εντοπίζουν τους θερμούς όγκους για να τους καταστρέψουν τα ελληνικά F-16.