ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ένοπλες δυνάμεις: Μετά τα Rafale, η Ελλάδα θέλει και τα υποβρύχια Barracuda

Ένοπλες δυνάμεις: Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μετά τα Rafale η Ελλάδα είναι πιθανό να κινηθεί και για τα υποβρύχια κατηγορίας Barracuda.
Ένοπλες δυνάμεις: Μετά τα Rafale, η Ελλάδα θέλει και τα υποβρύχια Barracuda

Ένοπλες δυνάμεις: Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μετά τα Rafale η Ελλάδα είναι πιθανό να κινηθεί και για τα υποβρύχια κατηγορίας Barracuda.

Ένοπλες δυνάμεις: Η Γαλλία προσφέρει μη πυρηνικές εκδόσεις των υποβρυχίων κατηγορίας Barracuda στον Καναδά και τις Κάτω Χώρες. Μάλιστα αρκετοί ειδικοί όσον αφορά τα εξοπλιστικά συστήματα εκτιμούν πως η χώρα μας εξετάζει μια τέτοια αγορά.

Η Naval Group ισχυρίζεται ότι τα υποβρύχια της κατηγορίας Barracuda είναι τα πιο δύσκολα ανιχνεύσιμα στον κόσμο, ενώ ο πύργος του συγκεκριμένου υποβρυχίου είναι ειδικά σχεδιασμένος για τον σκοπό αυτό.

Η κατηγορία Barracuda θα είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα και αποτελεσματικά όπλα όπως πυραύλους MDCN 1000 χιλιομέτρων, πυραύλους Exocet SM-39 Block-2 και βαριές τορπίλες F-21.

Τα συγκεκριμένα υποβρύχια είναι ιδανικά για επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, περιβάλλον στο οποίο θέλει να έχει ισχυρή παρουσία η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία έχουν καλέσει επανειλημμένα την Γερμανία να σταματήσει εδώ και τώρα τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, έως ότου υποχωρήσει στις απαιτήσεις της με την Ελλάδα σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο και σταματήσει την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τα συγκεκριμένα υποβρύχια είναι ιδανικά για επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, περιβάλλον στο οποίο θέλει να έχει ισχυρή παρουσία η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Την ίδια περίοδο είχαμε τη συνάντηση την Τρίτη στο Βερολίνο, της Γερμανίδας ΥΠΑΜ, Annegret Kramp-Karrenbauer με τον Τούρκο υπουργό άμυνας Χουλούσι Ακάρ, κατά την οποια η γερμανική πλευρά δήλωσε ότι οι δύο χώρες πρόκειται να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα στη διμερή πολιτική άμυνας και ασφάλειας επεκτείνοντας την αμυντική συνεργασία τους.

Το Βερολίνο ενώ διακηρύσσει ότι συμβαδίζει με την στάση των ΗΠΑ, δεν κάνει το παραμικρό για να ακολουθήσει το παράδειγμα των Αμερικανών με το εμπάργκο τους στην παραλαβή 100 αεροσκαφών F-35 και άλλων αμυντικών προγραμμάτων προς την Τουρκία.

Επίσης επιτρέπει στην Τουρκία να διαθέτει δύο επιλαρχίες αρμάτων μάχης LEOPARD στην Κύπρο, συμμετέχοντας έμμεσα στα σχέδια των Τούρκων στο νησί.

Μετά από αυτήν την στάση η Ελλάδα, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, φέρεται να προχωρά σε σχέδια αναβάθμισης της αμυντικής της υποδομής, ειδικά στο ναυτικό και είναι έτοιμη να υπογράψει σύμβαση με την εταιρεία Atlas Elektronik, μια γερμανική εταιρεία παραγωγής και αναβάθμισης τορπιλών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει εκφράσει τις έντονες ανησυχίες για τα σχέδια της Γερμανίας να πουλήσει επιθετικά υποβρύχια στην Τουρκία και για αυτό νομίζουμε ότι πρέπει να σκεφθεί πολύ την αγορά γερμανικών τορπιλών ως μέτρο πίεσης στο Βερολίνο.

Η Τουρκία επιδιώκει να ολοκληρώσει μια σειρά αμυντικών συμφωνιών με τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων έξι υποβρυχίων και κινητήρων για το νέο άρμα μάχης ALTAY.

“Οι κινήσεις αυτές θα οδηγήσουν την ελληνική πλευρά να χάσει το κύριο στρατιωτικό της πλεονέκτημα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εναντίον της Άγκυρας καθώς η Τουρκία αποκτά σχεδόν μη ανιχνεύσιμα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214”, αναφέρουν βρετανικές δημοσιογραφικές πηγές.

Μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο Europe 2021, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, μετά την αγορά ρωσικών S-400 από την Τουρκία.

Η Ουάσιγκτον το Δεκέμβριο εισήγαγε επίσης ορισμένα περιοριστικά μέτρα με στόχο την τουρκική αμυντική βιομηχανία (SSB) και τον επικεφαλής της lsmail Demir, στο πλαίσιο του νόμου Countering Americas Adversaries Through Sanctions (CAATSA).

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ζήτησε από την Γερμανίδα υπουργό άμυνας Αννγκρέτ Κράμπ-Καρρένμποουερ να αναστείλει την πώληση των υποβρυχίων στην Άγκυρα, αλλά αυτή απέρριψε το αίτημα.

“Το πρόγραμμα κατασκευής και πώλησης στην Τουρκία των έξι υποβρυχίων τύπου-214 δεν μπορεί να σταματήσει, ή να καθυστερήσει, επειδή η κατασκευαστική εταιρεία Thyssen δεσμεύεται από συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από το 2002”, ανέφερε η Κραμπ-Καρρένμποουερ, κάτι που μπορούσαν να ισχυριστούν και οι ΗΠΑ αλλά δεν το έκαναν.

Η Ελλάδα έχει αποδοθεί σε έναν τιτάνιο αγώνα αγώνα για την μη παράδοση των γερμανικής κατασκευής υποβρυχίων Type-214 στην Τουρκία, έχοντας γνώση ότι αυτά θα αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Ο λόγος πιστοποιείται από το γεγονός ότι τα 6 τουρκικά υποβρύχια U-214 θα διαθέτουν ικανότητα καταστροφής στόχων σε παράκτιο περιβάλλον, με τουρκικής τεχνολογίας πυραύλους Κρουζ Gezgin.

Οι πύραυλοι θα δύνανται να πλήττουν αεροσκάφη, ελικόπτερα, σκάφη επιφανείας και επίγειες βάσεις.

Η Γερμανία πιστή σύμμαχος της Τουρκίας υλοποιεί και εξυπηρετεί την Άγκυρα χωρίς αναστολές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις απειλές πολέμου σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ διαφοροποιείται και από τις ΗΠΑ.

Η μόνη λύση στην ατέρμονη γερμανική πολιτική έναντι της Τουρκίας είναι η επιβολή εμπάργκο όπλων από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ ξεκάθαρα και άμεσα, διότι όλα τα υπόλοιπα είναι απλά δικαιολογίες.

Πηγή pentapostagma.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ένοπλες δυνάμεις: Μετά τα Rafale, η Ελλάδα θέλει και τα υποβρύχια Barracuda», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.