Ένοπλες Δυνάμεις: Ο εκσυγχρονισμός των F-16, τα Rafale και η χαμένη ευκαιρία των F-15
Ένα δημοσίευμα από το εξωτερικό μας υπενθυμίζει ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που έγιναν από ελληνική κυβέρνηση σε απόφαση για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας, την ώρα, που το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 84 F-16 να «κινείται» με ρυθμούς χελώνας και κάποιους να είναι έτοιμοι να ρίξουν όλη την ευθύνη γι΄ αυτό στην ΕΑΒ. Η κυβέρνηση...Ένα δημοσίευμα από το εξωτερικό μας υπενθυμίζει ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που έγιναν από ελληνική κυβέρνηση σε απόφαση για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας, την ώρα, που το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 84 F-16 να «κινείται» με ρυθμούς χελώνας και κάποιους να είναι έτοιμοι να ρίξουν όλη την ευθύνη γι΄ αυτό στην ΕΑΒ.
Η κυβέρνηση Σημίτη, το 1999 άλλαξε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή την απόφαση της και αντί για αεροσκάφη F-15, προτίμησε να επιμείνει σε μία ακόμη προμήθεια μαχητικών F-16, τα οποία 3 χρόνια νωρίτερα , στην κρίση των Ιμίων, δεν είχαν χρησιμοποιηθεί σε νυχτερινές πτήσεις «λόγω καιρικών συνθηκών».
Ποιος λέει ότι ήταν λάθος η απόφαση; Η …ίδια η ζωή! Με την επιμονή στα F-16, έγινε ακόμη πιο εύκολος ο ενταφιασμός του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου που τελικά ήταν απ΄ ότι φάνηκε και ο στόχος των «συμμάχων» μας που είχαν βεβαίως και πρόθυμους «νεκροθάφτες» εντός Ελλάδας.
Ένα άρθρο από το εξωτερικό ήρθε να μας υπενθυμίσει την υπόθεση της ατυχέστατης απόφασης του 1999, αλλά και να “προσγειώσει” όσους θεωρούν ότι το επόμενο βήμα για την ΠΑ είναι το F-35.
«Ξεχάστε τα F-16 και τα F-35, άλλο είναι το πιο «φονικό» μαχητικό αεροσκάφος», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της The Eurasian Times.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι “μπορεί τα F-16 και F-35 να είναι τα κορυφαία «ελαφρά» μαχητικά, ωστόσο δεν είναι τυχαίο ότι το Ισραήλ έχει επιλέξει να διατηρήσει στη δύναμη του το «μεγαλύτερο αρπακτικό, το F-15 Eagle».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνοτουρκικά: «Βόμβα» για τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην ιστορία των αεροσκαφών F-15 ,στις αναβαθμίσεις του , στο μεγάλο φόρτο οπλισμού που μπορεί να μεταφέρει και στις επιδόσεις του.
Η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να συζητήσει σοβαρά την απόκτηση F-15 και το 2017! Τότε η κατασκευάστρια εταιρεία Boeing είχε έτοιμη πρόταση προς την Ελλάδα η οποία προέβλεπε τιμή βάσης τα 1,156 δις δολάρια για τον εκσυγχρονισμό 123 F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας κι όχι 85 όπως αποφασίστηκε!
Στην ίδια πρόταση γινόταν λόγος για τον εκσυγχρονισμό των παλαιών F-16 block 30 -τα πρώτα που αγοράστηκαν τη δεκαετία του 80- με κόστος 176 εκατομμυρίων δολαρίων.
Στην επιστολή που είχε στείλει τη 1η Νομεβρίου του 2017,γινόταν λόγος για τη χρηματοδότηση. Σύμφωνα μ΄ όσα αναφέρονταν στην επιστολή, “η Boeing, μέσω της θυγατρικής της Boeing Capital Corporation (BCC), είναι έτοιμη να συνεργαστεί άμεσα με την Ελληνική Δημοκρατία για να βοηθήσει στη διάρθρωση και την οργάνωση χρηματοδότησης για την αναβάθμιση του στόλου των F-16.
Εξετάζουμε διάφορες επιλογές που θα επιτρέψουν στην Ελληνική Δημοκρατία να χρηματοδοτήσει τις απαιτούμενες αναβαθμίσεις και υποστήριξη για τα αεροσκάφη F-16. Η Boeing διαθέτει ένα ευρύ φάσμα σχέσεων σε όλες τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές και συνεργάζεται με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κατανοούν τη στρατιωτική χρηματοδότηση και τη χρηματοδοτική μίσθωση. Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε με εσάς και το προσωπικό σας αυτή την ευκαιρία με περισσότερες λεπτομέρειες».
Η Boeing δήλωνε διατεθειμένη να συζητήσει «σχετικά με την πιθανότητα απόκτησης από την Ελλάδα αεροσκαφών F-15C / D Air Superiority Fighters».
Η Boeing έστειλε άλλη μία επιστολή και ο τότε ΥΕΘΑ Π.Καμμένος ζήτησε να γίνει συνάντηση με αντιπροσωπεία της Boeing. Η συνάντηση δεν έγινε με ευθύνη της Ουάσινγκτον!
Αυτά είναι πλέον ιστορία και δεν αλλάζουν. Ενδιαφέρει το παρόν και το μέλλον της ΠΑ, το οποίο φαίνεται καλύτερο με την απόφαση για την απόκτηση γαλλικών μαχητικών Rafale.
Γιατί αν περιμένουμε από τον εκσυγχρονισμό των F-16, θα πρέπει να περιμένουμε πολύ και με αποτελέσματα αμφίβολα. Κανείς ακόμη δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα τι λύση έχει βρεθεί -αν έχει βρεθεί- για το πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει επισημανθεί από την αμερικανική αεροπορία κι έχει να κάνει με την αδυναμία συνεργασίας του νέου ραντάρ που θα τοποθετηθεί σε εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη με το σύστημα αυτοπροστασίας τους!
Πηγή: militaire.gr