ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Επίθεση από το Ισραήλ στο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας; Γιατί δεν πρέπει να αποκτήσει ΠΟΤΕ πυρηνικά

«Η Τουρκία μπορεί να πιστεύει ότι το Akkuyu θα συνδεθεί με το δίκτυο το 2025, αλλά...»
Επίθεση από το Ισραήλ στο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας; Γιατί δεν πρέπει να αποκτήσει ΠΟΤΕ πυρηνικά

Το Ισραήλ είναι η «μόνη χώρα της περιοχής που δεν θέλει να ζήσει σε έναν κόσμο με πυρηνική Τουρκία».

Ποιος το λέει αυτό; Το αμερικανικό 19fortyfive.com, το οποίο σημειώνει πως και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, «συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν επίσης λόγους να φοβούνται το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας».

Το 1981, ισραηλινά αεροσκάφη επιτέθηκαν στον γαλλικής κατασκευής πυρηνικό αντιδραστήρα Osirak λίγο πριν την τροφοδοσία του στο Ιράκ. Το ίδιο συνέβη και με το εργοστάσιο επεξεργασίας πλουτωνίου στην ανατολική Συρία που κατέστρεψαν τα ισραηλινά αεροσκάφη το 2007.

«Τα ισραηλινά αεροσκάφη πέταξαν σχεδόν 1.000 μίλια για να καταστρέψουν το Osirak. Η απόσταση μεταξύ Τελ Αβίβ και Deir ez-Zour ήταν μόλις 400 μίλια, αν και η κυκλική διαδρομή του Ισραήλ έκανε αυτή ίσως διπλάσια. Η ευθεία απόσταση μεταξύ του Τελ Αβίβ και του εργοστασίου Akkuyu είναι λίγο πάνω από 325 μίλια», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Για το Ισραήλ να επιτεθεί στον πυρηνικό αντιδραστήρα της Τουρκίας μπορεί να είναι ευκολότερο από την επιχείρηση στο Ιράκ με αυστηρά στρατιωτική έννοια. Σε αντίθεση με την Τουρκία, το Ισραήλ διαθέτει μαχητικά F-35 Joint Strike Fighters και δεν χρειάζεται να πετάει πάνω από ενδιάμεσες χώρες για να χτυπήσει μέσα στην Τουρκία. Τα F-16 της Τουρκίας είναι πολύ καλά στο να επιτίθενται σε άοπλους Κούρδους και Αρμένιους, αλλά η εκκαθάριση πιλότων από τον Ερντογάν άφησε την τουρκική Πολεμική Αεροπορία ένα βλήμα του πρώην εαυτού της».

«Η Τουρκία μπορεί να πιστεύει ότι το Akkuyu θα συνδεθεί με το δίκτυο το 2025, αλλά, στην πραγματικότητα, αυτή μπορεί να είναι η χρονιά που σβήνουν τα φώτα της πυρηνικής τοποθεσίας, μια για πάντα», καταλήγει o Δρ. Μάικλ Ρούμπιν, ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute, διευθυντής ανάλυσης πολιτικής στο Middle East Forum και πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Πάντως… εγώ στη θέση της Τουρκίας θα… ανησυχούσα.

Διαβάστε περισσότερα για τα γεωστρατηγικά στο geostratigika.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Επίθεση από το Ισραήλ στο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας; Γιατί δεν πρέπει να αποκτήσει ΠΟΤΕ πυρηνικά», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.