Ερντογάν: Αυτή την συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας τρέμει – Η Ελευσίνα ναυπηγικός κόμβος
Ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή της Ελευσίνας σε κέντρο παραγωγής πλοίων για όλη τη Μεσόγειο - Αυτά είναι τα 3 σημεία της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΙταλίαςΗ Ελληνική διπλωματία όχι μόνο δεν επαναπαύεται στις συνεργασίες Αμοιβαίας Στρατηγικής Συνεργασίας με ΗΠΑ, Γαλλία, Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία, αλλά βρίσκονται κοντά στη σύναψη ανάλογης συμφωνίας και με την Ιταλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της RealNews και του Χρήστου Μαζανίτη, ο Γκ. Κροσέτο παρουσίασε στον πρωθυπουργό τα τρία σημεία που προτείνει η Ιταλία για τη σύναψη της νέας Στρατηγικής Συνεργασίας, με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να βρίσκονται στο επίκεντρο της πρότασης.
Ναυπηγικός κόμβος
Το πρώτο σημείο της πρότασης περιλαμβάνει τη μετατροπή των Ναυπηγείων στον μεγαλύτερο ναυπηγικό κόμβο της Μεσογείου.
Στο σχέδιο προβλέπονται επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων στο αμυντικό τμήμα των εγκαταστάσεων ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν όλα τα πλοία της δύναμης του 6ου στόλου των ΗΠΑ, αλλά και των υπόλοιπων μονάδων που διατηρεί το πολεμικό ναυτικό στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Δεύτερον, υπάρχει δέσμευση για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.
Το τρίο σημείο θα περιλαμβάνει την πλήρη ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής με τη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων για τρίτες χώρες της Μεσογείου. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα προορίζεται να γίνει εξαγωγός χώρα πολεμικών πλοίων, μετά από δεκατίες ναυπηγικής αδράνειας.
Τα παραπάνω συνοψίζονται υπό την πρόταση του Κροσέτο για την ενίσχυση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ταυτόχρονα με την θωράκιση των ανατολικών συνόρων της Ε.Ε.
Να σημειωθεί πως μέχρι και πριν λίγες ημέρες, η προσέγγιση με την Ιταλία φάνταζε απίθανη.
Στις 28 Ιανουαρίου, η Πρωθυπουργός της χώρας Τζώρτζια Μελόνι υπέγραψε σειρά συμφωνιών στην Τρίπολη παρουσία του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα και την υπηρεσιακή υπ. Εξωτερικών Νάζλα Ελ Μανγκούς.
Το πολιτικό περίβλημα αφορούσε την συνεργασία της ακτοφυλακής για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης καθώς και την ανάπτυξη. Επί της ουσίας, όμως, ήταν η σύναψη συνεργασίας των πετρελαϊκών εταιρειών των δύο χωρών για το φυσικό αέριο της Λιβύης, ύψους 8 δις.